O-STA

Največji dogodek na področju informacijske tehnologije letos pod pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Türka

15 let NT konference - od visoke tehnologije do poslovnega druženja

Ljubljana, 12. maj 2010 - Danes največji dogodek na področju informacijske tehnologije v Sloveniji - Microsoftova NT konferenca - se je začela pred 15 leti, ko je nekaj tehnoloških navdušencev, pod taktirko gospoda Jaka Steleta in takratnega direktorja podjetja Microsoft Slovenija Aarona Marka, razpravljalo o visokih tehnologijah in novih trendih, ki bodo pomembno vplivali na poslovno in vsakdanje okolje slehernega posameznika. Danes je NT konferenca največja tehnološka, pa tudi poslovna konferenca pri nas, ki ima tudi pridih dobrodelnosti. Ker poznavanje informacijske tehnologije in možnosti, ki jih ta ponuja, postaja vsakdanjik večine ljudi, je potrebno ljudi izobraziti, da bomo v Sloveniji tudi v prihodnje lahko dosegali konkurenčne prednosti. Prav zaradi pomena opismenjevanja in aktivnosti, ki jih Microsoft Slovenije izvaja na tem področju, je letošnjo konferenco podprl tudi predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Od prvega srečanja je minilo 15 let, Microsoftova NT konferenca pa je postala največji dogodek na področju informacijskih tehnologij v Sloveniji. Konec maja letos tako v Portorožu pričakujemo skoraj 2000 razvijalcev, IT strokovnjakov in odločevalcev in poslovnežev, ki bodo spoznavali nove tehnologije in predvsem možnosti uporabe v poslovnem svetu in vsakdanjem življenju.

Prvi preobrat v zgodovini dogodka se je zgodil že tri leta po prvi konferenci (leta 1999), ko se je dogajanje podaljšalo z dveh na tri dni, leta 2003 pa je konferenca postala štiridnevni dogodek, poln zanimivih predavanj, delavnic, novosti in družabnih dogodkov, ki so za nekaj dni povezali vse obiskovalce konference v eno veliko IT-jevsko družino.

Skozi zgodovino NT konference je mogoče povleči tudi nit razvoja informacijske tehnologije in informatizacije v Sloveniji. Eden najpomembnejših trenutkov je bil izid prve slovenske različice programske opreme Windows 95, ki je kasneje omogočil tudi prevod celotnega pisarniškega paketa Office, ki je danes nepogrešljivi del delovnega in osebnega okolja večine Slovencev, v slovenski jezik. Slovenjenje izdelka je imelo takrat pomemben vpliv na IT panogo v Sloveniji, saj se je na ta račun pospešilo razširjanje informacijske tehnologije v slovenskem geografskem prostoru. Slovenske verzije so danes samoumevne, takrat pa je lokaliziranje Microsoftovih produktov pomenilo resno dodatno ekonomsko priznanje slovenske samostojnosti.

V zgodovini NT konference se je zvrstilo kar nekaj eminentnih gostov in predavateljev, prek video konference pa je v preteklosti udeležence nagovoril tudi Bill Gates, ustanovitelj Microsofta. Letos tako na NT konferenci pričakujemo Vala Sribarja, podpredsednika ter vodjo skupine za raziskavo aplikacij (Applications Research Group) iz podjetja Gartner.

Poudariti velja tudi dejstvo, da IT-jevci niso le tehnološki navdušenci, pač pa tudi veliki dobrodelneži. Vsako leto se tako odvije tudi humanitarna akcija, s katero se zbira denar za točno določeno organizacijo. Tako je bil npr. leta 2000 organiziran dobrodelni tek, kjer je bilo s številno udeležbo in ob pomoči številnih pridruženih podjetij zbranih 7 milijonov takratnih slovenskih tolarjev, ki so bili namenjeni nakupu računalniške opreme za Onkološki in hematološki oddelek Pediatrične klinike. Leta 2007 so udeleženci pokazali svojo humanitarno plat s kolesarjenjem po bližnji okolici in na ta način zbrali kar 51.700 evrov sredstev za Mladinsko svetovalno središče Slovenije.

Preplet informacijskega, poslovnega in družbeno-odgovornega sveta, katerega del je vsako podjetje in vsak posameznik, se bo torej zgodil tudi na letošnji, jubilejni 15. NT konferenci v Portorožu.