O-STA

Office 2010 in povezani izdelki že v slovenskih podjetjih

Pred kratkim predstavljeno zbirko programov za poslovno storilnost Office 2010 in povezane izdelke SharePoint 2010, Visio 2010 in Project 2010 že uspešno uporabljajo tudi uveljavljena slovenska podjetja, kot so Kemofarmacija, Luka Koper in BTC. Omenjeni izdelki, ki so poslovnim uporabnikom uradno na voljo od 12. maja, so bili vključeni v doslej največji program javnega testiranja preizkusnih različic, rešitve zanje pa razvija več kot 1000 partnerskih podjetij iz celega sveta.

Več kot 90 milijonom podjetij so na voljo zbirka Office 2010 in povezani izdelki, s katerimi lahko znatno izboljšajo storilnosti zaposlenih in bolje izkoristijo vlaganja v informacijske tehnologije. Pri tem so jim v pomoč mnoge izboljšave in novosti na področju povezovanja in sodelovanja, dela od kjerkoli in na katerikoli napravi, lažjega uresničevanja zamisli z novimi možnostmi za urejanje videa, besedila in fotografij ter preprostejši dostop do pomembnih poslovnih podatkov. Pri preizkušanju izdelkov 2010 je sodelovalo največ uporabnikov doslej, kar trikrat več kot pri različic 2007.

V Kemofarmaciji, vodilni slovenski veletrgovini za oskrbo zdravstva, na področju poslovnega obveščanja uporabljajo Excel 2010. Z njim jim je skoraj v celoti uspelo nadomestiti druge rešitve in se tako izogniti podvojevanju programskih orodij. "Med mnogimi prednostmi, ki nam jih prinaša najnovejša različica Excela 2010, moram izpostaviti večjo mero interaktivnosti, možnost hitrega iskanja po poslovnih dimenzijah, različne poglede na poslovne mere ter dodatne vizualizacije podatkov. Ko bo orodje nameščeno in vpeljano v delovne procese, bo na voljo več kot 50 uporabnikom poslovnega obveščanja," je povedal Zoran Lemut, direktor sektorja za informatiko v Kemofarmaciji.

V nadaljevanju bodo v Kemofarmaciji uvedli tudi celoten paket Office 2010. Portal za poslovno obveščanje bodo implementirali na rešitvi SharePoint 2010, ki vsebuje bistveno širše možnosti vzpostavitve nadzornih plošč in kazalnikov poslovanja za vodstvo podjetja.

SharePoint 2010 pa že uporabljajo v Luki Koper. V družbi, ki v koprskem pristanišču izvaja pristaniške in logistične storitve, so na temelju nove različice SharePointa izvedli prenovo poslovnega intranetnega portala in dokumentnega sistema, ki so ju združili v enoten in sodoben informacijski sistem.

"Za razvoj rešitve na platformi SharePoint 2010 smo se odločili glede na pozitivne izkušnje, ki smo jih imeli s SharePointom 2007," je dejal Boris Šušmak, vodja službe za razvoj informacijskih poslovnih procesov v Luki Koper. "Pri iskanju ustrezne razvojne platforme nas je prepričal Microsoftov razvojni načrt, dodatne uporabne funkcionalnosti ter integriranost z ostalimi Microsoftovimi orodji in okolji."

Z uvedbo platforme Microsoft SharePoint 2010, ki je tesno povezana s poznanimi aplikacijami Office, je nova rešitev tudi bolj prijazna za končne uporabnike, ki so jim tako na enem mestu na voljo vse informacije o opravilih, zadolžitvah in novostih v podjetju. Vzpostavljena rešitev bo tvorila tudi osnovo za integracijo z orodji za poslovno analitiko in poročanje, ki jo v družbi načrtujejo izvesti v prihodnosti.

Osrednji portal podjetja so na SharePoint 2010 postavili tudi v podjetju BTC. S tem so poenostavili upravljanje s spletnimi vsebinami, omogočili delo z naprednimi mediji in podprli odpiranje namenskih spletnih mest za posamezne enote ali projekte. "Uporaba in objava vsebin na portalu je tako enostavna, da lahko pri tem sodelujejo vsi zaposleni v podjetju. Več sodelujočih zaposlenih enostavno pomeni več hitro dostopnega znanja v podjetju," je dodal Matej Bregar, vodja sektorja za IT in kontroling v BTC.

Zaradi podobnosti s programi iz zbirke Office, ki jo zaposleni že uporabljajo, v BTC-ju ne pričakujejo težav s privajanjem in uporabo portala za končne uporabnike, načrtujejo pa že tudi prehod na Office 2010.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d. o. o., tel. (01) 5 846 100