O-STA

Microsoft predstavil prihajajoči Windows Live Hotmail

Microsoft je predstavil nov Windows Live Hotmail, naslednjo generacijo storitve zasebne e-pošte s pametnimi orodji za upravljanje nereda v poštnih predalih, prihranek časa z najpogostejšimi opravili, poenostavljanje dela z velikimi priponkami in urejanje dokumentov Microsoft Office neposredno v spletnem brskalniku.

Danes se uporabniki soočajo s poštnimi predali, prepolnimi sporočil, za katere večinoma menijo, da so vsiljena, če pa gre za prava sporočila, jih težko razvrščajo in ohranjajo preglednost. Novi Hotmail v ta namen prinaša prvo in edino virtualno metlo, ki uporabnikom omogoča enostavno čiščenje neželene pošte. Za prebijanje skozi zmešnjavo sporočil ponuja inteligentne filtre, ki z enim samim klikom pregledajo celoten predal in prikažejo samo pošto kontaktov, samo sporočila družabnih omrežij ali samo pošto skupin, v katere je uporabnik vpisan.

Z novim Hotmailom bodo uporabniki lahko prihranili čas z najpogostejšimi opravili upravljanja e-pošte, saj jim omogoča opraviti stvari, za katere bi sicer morali zapustiti poštni predal in obiskati druge spletne strani. Znotraj e-poštnega predala jim bosta na voljo hiter predogled fotografij in video vsebin s priljubljenih spletnih strani Flickr, YouTube, Hulu in SmugMug ter spremljanje poštnih pošiljk v realnem času. Prav tako bodo lahko sprejemali povabila oseb na družabnih ali profesionalnih spletnih straneh, kot je LinkedIn vse neposredno iz svojih poštnih predalov.

"Z več kot 360 milijoni aktivnih računov Hotmail po vsem svetu smo v Microsoftu pozorno prisluhnili odzivom uporabnikov in v skladu s tem razvili rešitve, ki ustrezajo njihovim potrebam," je dejal Boštjan Stražar, vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev v Microsoftu Slovenija. "Novi Hotmail bo izboljšal osebno storilnost uporabnikov tako za organizacijo dogodkov, upravljanje komercialnih transakcij, iskanje dela, kot tudi za izmenjavo fotografij ali komuniciranje s prijatelji."

Ena največjih sprememb v Hotmailu je povečana zmožnost upravljanja in izmenjave osebnih fotografij in dokumentov. Danes uporabniki prek Hotmaila na mesec izmenjajo prek 1,5 milijarde fotografij in 350 milijonov dokumentov Microsoft Office. Še vedno pa ostaja težava v velikosti priponk, ne glede na e-poštno storitev, ki jo uporabljajo. Novi Hotmail omogoča pošiljanje datotek velikosti do 10 GB v enem samem sporočilu. V enem samem sporočilu je mogoče poslati do 200 priponk, vsaka pa je lahko velika do 50 MB.

V novi različici Hotmaila bodo uporabniki lahko pregledovali in odpirali dokumente Office, za kar bodo potrebovali samo spletni brskalnik.

"S poenostavljenim upravljanjem dokumentov Office neposredno v poštnem predalu Hotmail uporabniki lahko delajo dobesedno od kjerkoli," je pojasnil Stražar.

Nove lastnosti Hotmaila vključujejo hitro iskanje pomembnih sporočil in urejanje poštnega predala.

  • Hotmail poudarki: Takojšen prikaz nove e-pošte prijateljev, novih sporočil družabnih spletnih strani, pošiljk, sestankov in opomnikov rojstnih dni vse že ob prijavi v predal.
  • Pometanje: Z virtualno metlo je čiščenje neželene pošte ali premikanje v druge predale hitro in učinkovito. Hotmail lahko to stori tudi samodejno. Pošto čisti tudi iz predalov Gmail in Yahoo!, če so le-ti dodani računu Hotmail, ki omogoča tudi sprejemanje in pošiljanje v drugih e-poštnih storitvah.
  • Filtri na klik: Z enim samim klikom je mogoče filtrirati celoten vhodni poštni predal in prikazati najpomembnejša sporočila stikov ali družabnih spletnih strani, kot sta Facebook in LinkedIn. Z enim samim klikom se prikažejo tudi sporočila, ki vsebujejo fotografije, dokumente, videe ali označena sporočila.
  • Napredno iskanje in avtomatizirani iskalni predlogi: Hotmail je poleg okna za napredno iskanje funkcijo poenostavil z iskalnimi predlogi. Rezultate iskanja prikazuje že med samim vnašanjem iskanega niza.
  • Pogovorni pogled: Mogoče je izbirati med združevanjem sporočil po pogovorih ali običajnim prikazom.

Varnost in zasebnost sta ključnega pomena pri vsem, kar dela Microsoft, zato bo novi Hotmail ponujal številna dodatna merila, ki bodo skrbela za ohranjanje varnosti poštnih računov.

  • Preprečevanje neželene e-pošte: Z uporabo Microsoftove hevristične metode filtriranja SmartScreen to tehnologijo uporabljajo tudi Microsoft Exchange Server, Forefront in Internet Explorer za zaščito pred neželeno in zlonamerno programsko kodo je Hotmail zmanjšal količino neželenih sporočil v poštnih predalih iz 35 odstotkov leta 2006 na današnje 4 odstotke.
  • Zaupanja vredni pošiljatelji: V novem Hotmailu je na voljo vizualno preverjanje identitete zaupanja vrednih pošiljateljev, še posebej bančnih in drugih, ki so večinoma del prevar phishing-a. Hotmail namreč s posebnim varnostnim logotipom označuje pošiljatelje, za katere meni, da so zakoniti.
  • Full-Session SSL: Poleg SSL-enkripcije ob prijavi Hotmail omogoča, da je povezava med Microsoftovimi strežniki in uporabnikom ves čas šifrirana.
  • Kode za enkratno uporabo: Ta nova varovalka je namenjena izdatnejši zaščiti z možnostjo, da Hotmail uporabniku računa pošlje sporočilo SMS z enkratnim geslom za prijavo na javnih računalnikih.

Med ostalimi funkcionalnostmi v novem Hotmailu so še naslednje.

  • Izboljšana mobilna izkušnja: Z novim Hotmailom je mobilna izkušnja optimizirana za zmogljive brskalnike najnovejših telefonov.
  • Mobilni koledar: Upravljanje z vabili, prejetimi v Hotmail, nastavljanje opomnikov, delo z več koledarji, izmenjava koledarjev z družino in prijatelji, ki je mogoča neposredno iz aplikacije v mobilnem telefonu prek ActiveSynca ali brskalnika.
  • Exchange ActiveSync: Hotmail podpira potisno pošto na spletu, računalnikih in zdaj tudi na mobilnih telefonih. Z uporabo aplikacije Exchange ActiveSync, ki je na voljo na skoraj 300 milijonih telefonov, je mogoče enostavno sinhronizirati Hotmail na telefonu in spletu, prav tako pa tudi spletne stike in koledarje.
  • Poenoten seznam stikov: Novi Hotmail zna združiti vse stike, tudi tiste iz storitev, kot so Facebook, LinkedIn in MySpace, ali Gmail in Yahoo!.
  • Takojšnje sporočanje: Integracija Messengerja poenostavlja pregled ljudi, ki so na voljo, ter pogovore z njimi. Omogoča tudi klepetanje z vsemi prijatelji na Facebooku.
  • Komentiranje in posodabljanje stanja na Facebooku in v Windows Live Messenger: To je odslej mogoče z domače strani Hotmaila.
  • Prostor, ki raste: Čeprav to ni novost, Hotmail v osnovi ponuja 5 GB prostora, nato pa samodejno povečuje prostor, če začne le-tega zmanjkovati. Zato imajo danes nekateri uporabniki poštne predale Hotmail z več kot 20 GB prostora.
  • Več tem: Na voljo je še več možnosti za personalizacijo.

Novi Hotmail bo po vsem svetu na voljo sredi poletja. Več o njem lahko izveste na http://www.hotmailpreview.com/, prijavite pa se na www.hotmail.com.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100