O-STA

Microsoft se odziva na visoko stopnjo piratstva programske opreme

Microsoft je v regiji srednje in vzhodne Evrope, kamor sodi tudi Slovenija, sprožil pobudo "Dan zaščite spletnih uporabnikov", s katero želi poudariti problem visoke stopnje piratstva programske opreme v tej regiji. S 64 odstotki je namreč ta po nedavno objavljeni sedmi letni raziskavi BSA/IDC najvišja na svetu. Namen dneva zaščite spletnih uporabnikov je izobraziti uporabnike in spopasti se z nelegalno prodajo ponarejene programske opreme prek interneta.

Raziskava je namreč pokazala, da 60 odstotkov spletnih strani, ki ponujajo ponarejeno programsko opremo ali omogočajo orodja za to, predstavlja različne stopnje ogrožanja varnosti informacijskega sistema. Raziskava BSA/IDC je tudi pokazala, da ima 43 odstotkov vseh osebnih računalnikov po svetu nameščeno ponarejeno ali nelicenčno programsko opremo v vrednosti okoli 51,5 milijarde USD letno.

V zadnjih nekaj letih je Microsoft prejel več kot 280 tisoč poročil uporabnikov, ki so nevede kupili ponarejeno programsko opremo. To kaže ne le na naraščajočo skrb za škodo, ki je bila povzročena s ponarejeno programsko opremo, ampak tudi na potrebo po zaščiti uporabnikov prek različnih izobraževalnih pobud in organov pregona. Zato Microsoft sodeluje s skupnostmi, državnimi institucijami in lokalnimi pravnimi organi, da bi zaščitil internetne uporabnike. Prodaja piratske programske opreme je že povzročila resno škodo nedolžnim uporabnikom, malim podjetjem, tehnološkim inovacijam in posledično svetovnemu gospodarstvu. Internet kot vir za distribucijo ponarejene programske opreme je privlačen za kriminalne združbe, saj zagotavlja določeno stopnjo anonimnosti za njihovo početje.

Microsoftova strategija boja proti piratstvu programske opreme vključuje razvoj bolj izpopolnjenih forenzičnih tehnologij za identifikacijo ponarejenih izdelkov, izobraževalne forume, izvajanje lokalnih pravnih delavnic in pravnih ukrepov ponarejevalcem programske opreme in spletnim piratom. Microsoft bo v okviru dneva zaščite uporabnikov na spletu še naprej nadzoroval spletne strani, ki omogočajo nalaganje ponarejene programske opreme ali pošiljanje le-te po e-pošti, z ustanovitvijo projektne skupine za nadzor spletnih strani in strežnikov, ki jih pirati pogosto uporabljajo za izmenjavo povezav na nelegalne vsebine. V samo enem letu je Microsoft v regiji srednje in vzhodne Evrope odstranil več kot 500 tisoč tovrstnih povezav ter s tem zaščitil uporabnike pred spletnim piratstvom.

Več informacij o Microsoftovih globalnih pobudah pri boju proti piratstvu programske opreme je dostopnih v virtualni novinarski sobi.

Usposabljanje uporabnikov

Namigi uporabnikov in partnerjev pomagajo Microsoftu pri boju proti piratstvu. Zato spodbuja vsakogar, ki prejme sumljivo programsko opremo, naj to sporoči na elektronski naslov piracy@microsoft.com. Več informacij o originalnih Microsoftovih izdelkih, licencah in oznakah je dostopnih na www.HowToTell.com. Microsoft tudi spodbuja uporabnike, da si pred nakupom programske opreme prek spleta zastavijo vprašanja, kot na primer, ali izdelke kupujejo od zanesljivega prodajalca, ali je ta cena predobra, da bi bila prava, ali izdelek vključuje certifikat pristnosti oziroma bi prestal spletni test potrjevanja pristnosti Windows Genuine Advantage online validation test. Priporočljivo je preveriti tudi, ali izdelek vključuje hologram CD, DVD ali medij za obnovo ter elektronsko potrdilo End User Licence Agreement (EULA).

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d. o. o., tel. (01) 58 46 100