O-STA

Zaključek Microsoftove NT konference 2010 v znamenju dobrodelnosti in slovenske dediščine

Microsoftova NT konferenca 2010, ki je v Portorožu potekala od 24. maja, se je včeraj slovesno zaključila s tradicionalno podelitvijo dobrodelnih sredstev za pobudo Učimo se za življenje. Microsoft bo za delovanje pobude, ki manj privilegiranim posameznikom in skupinam pomaga do osnovnih računalniških znanj, namenil 37.298 evrov. Prejela jih bo nevladna in neprofitna organizacija Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije (MISSS), s katero Microsoft že od leta 2005 sodeluje pri računalniškem opismenjevanju. Na NT konferenci so prav tako razglasili zmagovalce fotografskega natečaja Slovenija v tretji dimenziji, ki ga je slovenska podružnica pripravila ob 15. obletnici Microsoftove prisotnosti v Sloveniji. Kljub včerajšnjemu zaključku je več kot polovica udeležencev danes še v Portorožu, saj poteka dodatni pokonferenčni dan s poglobljenimi tehničnimi vsebinami za najbolj zahtevne IT-strokovnjake.

"Pri NT konferenci si prizadevamo, da to ni le najboljši in največji poslovno-tehnološki dogodek v Sloveniji, ki udeležencem vedno znova omogoči, da kar najbolje izkoristijo prednosti sodobnih informacijskih tehnologij pri svojem delu, temveč tudi prireditev, ki dejavno prispeva k ustvarjanju novih priložnosti za manj privilegirane družbene skupine," je povedal Matej Potokar, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta. "Zlasti danes, ko se soočamo z visoko nezaposlenostjo, smo ponosni, da lahko prispevamo k širjenju novih znanj in veščin, ki so ključne za uspešno iskanje nove zaposlitve."

Udeleženci NT konference, največjega poslovno-tehnološkega dogodka v Sloveniji, že tradicionalno sodelujejo pri zbiranju sredstev za dobrodelne namene. Letos so se akciji lahko priključili z zbiranjem korakov na pedometru, Microsoft Slovenija pa je za vsakih 1000 korakov namenil en evro organizaciji MISSS in projektu "Učimo se za življenje", s katero sodeluje pri računalniškem opismenjevanju manj privilegiranih družbenih skupin.

Matjaž Medvešek z MISSS-a, koordinator projekta, se je ob včerajšnji slavnostni predaji čeka zahvalil vsem udeležencem, ki so korakali in s tem pripomogli k boljšim možnostim manj privilegiranih, prav tako pa se je zahvalil podjetju Microsoft za dolgoletno sodelovanje in zaupanje pri vodenju projekta računalniškega opismenjevanja.

Nevladna organizacija MISSS je k Microsoftovemu projektu računalniškega opismenjevanja pristopila leta 2005, od takrat pa je računalniške tečaje Učimo se za življenje zaključilo več kot 4000 tečajnikov, več kot 14.000 pa jih je izkoristilo tudi druge prednosti programa. V letošnjem letu pri MISSS-u načrtujejo, da bodo v sodelovanju s še sedmimi drugimi nevladnimi organizacijami v tečaje vključili kar 1000 novih udeležencev, največji poudarek pa bo na izobraževanju brezposelnih. Microsoft poleg zagotavljanja finančne pomoči sodeluje tudi pri pripravi ustreznih učnih načrtov in drugih izobraževalnih gradiv in virov.

Na zaključnem dogodku NT konference 2010 so bili razglašeni zmagovalci nagradnega fotografskega natečaja Slovenija v tretji dimenziji. Natečaj je bil namenjen predvsem mladim iz osnovnih in srednjih šol, ki so s fotoaparatom in Microsoftovim 3D-programskim orodjem Photosynth raziskovali slovensko kulturno dediščino in naravne znamenitosti. Natečaj, organiziran ob 15. obletnici Microsoftove prisotnosti v Sloveniji, so podprli Ministrstvo za šolstvo in šport, podjetje REPRO MS 03 in Mestni muzej Ljubljana.

Letošnje Microsoftove NT konference se je udeležilo 2056 IT-strokovnjakov in uporabnikov informacijskih tehnologij ter poslovnih odločevalcev. Konferenčno dogajanje so zaznamovale spremembe, ki jih prinaša računalništvo v oblaku, in nove Microsoftove rešitve za večjo osebno storilnost, kot je zbirka Office 2010 s sorodnimi izdelki. Na konferenci so sodelovali tudi številni partnerji in sponzorji. Partnerji konference so bili Telekom Slovenije, Mobitel in Avtenta, sponzorja - distributerja DISS in Repro MS, veliki sponzorji pa Canon, Lenovo in NIL.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100