O-STA

O motnji erekcije v novi knjižici V skrbi za vaše zdravje

V zbirki knjižic o boleznih in njihovem zdravljenju V skrbi za vaše zdravje, ki jih izdaja Krka, tovarna zdravil iz Novega mesta, je izšla nova knjižica z naslovom Motnja erekcije. Knjižica najprej natančno opisuje, kaj je motnja erekcije, kaj jo povzroča in kako jo prepoznati. V nadaljevanju svetuje, kdaj se odpraviti k zdravniku, ki lahko poišče in predlaga ustrezno zdravljenje za rešitev te težave. Avtor knjižice je asist. Bojan Štrus, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo, UKC Ljubljana.

Motnja erekcije ali erektilna disfunkcija je nesposobnost moškega, da bi dosegel in/ali vzdrževal otrdelost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega akta. V partnerskem spolnem razmerju taka motnja prikrajša oba, pri moškem pa tudi zmanjša samozavest in samospoštovanje. V nobenem starostnem obdobju ni normalno, da moški ne more doseči otrdelosti spolnega uda, še posebno ko gre za spontane nočne erekcije. Zato je zelo pomembno, da se moški v takih primerih pogovori s svojim zdravnikom. Pogovor je pomemben, ker zdravnik z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga, da se ponovno vzpostavi normalno spolno življenje ter da se izboljšata kakovost življenja in odnos med partnerjema. Poleg tega pa je pogovor o motnji erekcije opozorilo za zdravnika, da je treba podrobno preveriti splošni zdravstveni status moškega in ugotoviti, ali so se pojavile še druge bolezni.

Vzroki za nastanek motnje erekcije so v več kot 80 % organski. Psihogeno pogojena motnja je mnogo redkejša, so pa psihogeni vzroki pogosto pridruženi organskim in motnjo še poslabšajo.

Zdravljenje motnje erekcije je postalo z odkritjem zdravil v obliki tablet veliko preprostejše. Tablete za zdravljenje motnje erekcije vsebujejo učinkovine, ki zavirajo delovanje posebnega encima v tkivu spolnega uda in tako omogočijo erekcijo ali pa jo izboljšajo. Da tablete učinkujejo, je potrebna spolna stimulacija.

Če se želite prepričati, kakšna je vaša erektilna sposobnost, izpolnite vprašalnik za oceno erektilne funkcije (IIEF-5), ki je dodan na koncu knjižice. To je mednarodni vprašalnik, ki s pomočjo petih vprašanj opisuje stanje moškega in njegovo erektilno sposobnost. Posamezniku in njegovemu zdravniku omogoča približno oceno motnje, prevedeno v seštevek. Seštevek ni absolutno merilo za težave, je pa dober pokazatelj, zato olajša odločitev za začetek pogovora z zdravnikom in omogoči prehod na temo, o kateri je težko spregovoriti.

Več nasvetov je v novi knjižici z naslovom Motnja erekcije iz zbirke V skrbi za vaše zdravje. Na voljo je pri družinskih zdravnikih, v celoti pa je objavljena tudi na www.krka.si.

Za dodatne informacije:

Anja Lesar, telefon 01 475 1407, e-naslov anja.lesar@krka.biz