O-STA

V Celju se bo prihodnji teden zgodila spektakularna otvoritev Poletja v Celju, knežjem mestu 2010

Glasbeno vizualni projekt skupine StrojMachine in organistke Maje Smiljanić Radić iz Srbije

Celje, 14. junij 2010, V Celju se bo v soboto, 19. junija, ob 22.00, zgodila spektakularna otvoritev Poletja v Celju, knežjem mestu 2010. V dogodku, ki se bo pričel ob 22.00 uri, sta moč združila unikatna slovenska skupina Stroj Machine in srbska organistka Maja Smiljanić Radić. Koncert je hkrati del projekta Knez Ulrik 2010 v katerem so moči združili različni celjski kulturni delavci in ustanove. Gre za projekt s katerim celjski kulturniki skušajo obuditi duha rodbine Celjskih in s skupnimi močmi opozoriti na slavno preteklost mesta ob Savinji. Projekt, ki je bil leta 2008 prvič predstavljen na slovenski kulturni sceni, je dodobra razburkal javnost z odmevno projekcijo prvega snemanega filma na Balkanu "Knez Ulrik i Ladislav Hunjadi", ki se je leta 2003 našel na Dunaju. V spomin se je dodobra usidrala tudi operna produkucija Teharski plemiči, razstava likovnih del mladih, ponatis povesti o Mlinarjevem Janezu ter razstave in predavanja.V letošnjem projektu Knez Ulrik 2010 so moči združili DZU Filter, Hiša kulture Celje in Zavod Celeia Celje ter soorganizatorja Zgodovinski arhiv Celje in Muzej novejše zgodovine Celje. Cena vstopnice za obisk dogodka: 15 EUR. Prodaja vstopnic: TIC Celje, Krekov trg 3, TIC Stari grad Celje, Mestni kino Metropol, www.vstopnice.com. Na dan prireditve bo na grad vozil avtobus izpred stare avtobusne psotaje (železniška postaja). Odhod prvega avtobusa ob 20.45.

Akreditacije možne do četrteka, 17. 6. 2010 na e- naslov:novice.zavodceleia@celje.si.

Slovesna otvoritev Poletja v Celju, knežjem mestu 2010 na Starem gradu Celje bo potekala v znamenju velikopoteznega glasbenega projsketa s srbsko organistko Majo Smiljanić Radić in unikatno slovensko zasedbo StrojMachine. Gre za kombinacijo različnih stilov glasbe, za preplet staro - novo, ki bo v izjemnem v okolju Starega gradu Celje dobil še večjo težo.

Maja Smiljanić Radić je končala podiplomski študij na beograjski glasbeni fakulteti v razredu prof. Andrije Galuna. Sodi med najboljše srbske orglavke z izjemnim mednarodnimi referencami, tako v dodatnih izpopolnjevanjih kot tudi bogati koncertni dejavnosti (Romunija, Velika Britanija, Švica, Belgija, Francija, Poljska). Nastopa kot solistka in v povezavi z večjimi in manjšimi vokalno-instrumentalnimi zasedbami, sodeluje s številnimi solisti in dirigenti ter redno sodeluje pri večjih orgelskih festivalih doma in na tujem. Veliko snema za radio in televizijo, deluje kot glasbena publicistka in kritičarka za domače in tuje časopise. Leta 1996 je bila tudi soustanoviteljica društva orglavcev Ars Organi, Festivala orgelske glasbe Beograd ter prvega orgelskega oddelka v Srbiji, ki je začel leta 1995 delovati na Glasbeni šoli Stankovič v Beogradu. Obenem je tudi predavateljica na Fakulteti za glasbo v Beogradu.

Zgodovina projekta Knez Ulrik

Ulrik II. Celjski je bil zadnji predstavnik te mogočne rodbine. 9. novembra 1456 je bil žrtev atentata na beograjskem Kalamegdanu in ta dogodek je po spletu naključij bil tudi tema prvega snemanega filma na Balkanu "Knez Ulrik i Ladislav Hunjadi", ki se je leta 2003 znašel na Balkanu. Iz ideje o projekciji tega filma je tako nastal obširen projekt, ki je združil tako rekoč vse ustvarjalne moči in generacije v Celju.

Pomembno

V letu 2009 smo želeli projekt postaviti v Marijino cerkev, ki je neposredno povezana z rodbino Celjskih, a je bil zaradi nerazumevanja cerkvenih oblasti prepovedan! Letošnji dogodek je repriza prepovedanega koncerta.

Na fotografiji: Maja Smiljanić Radić (orgle) - iz zasebnega arhiva

Več info: Gregor Deleja, Hiša kulture Celje, tel.: 041 708 945, e-mail:gregor@orel-travel.si , Borut Kramer, DZU Filter, tel.: 070 790 790, e-mail:borut.kramer@netsi.net , Jerneja Kolar, Zavod Celeia Celje, tel.: 03 42 87 941, mobi: 051 681 997, e-mail:novice.zavodceleia@celje.si