O-STA

Poletna muzejska noč tudi v Celju

Izjemno pestra in zanimiva ponudba v Galeriji sodobne umetnosti Celje, Likovnem salonu Celje in Kapeli sv. Elizabete

Celje, 15. junij 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje tudi letos sodeluje v tradicionalni, že deveti akciji slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč poimenovani Poletna muzejska noč, ki muzejsko - galerijske in druge kulturno umetnostne ustanove predstavlja kot prostore za sproščeno in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Tako bodo lahko obiskovalci v soboto, 19. 6. 2010, med 18.00 do 24.00 uro v Galeriji sodobne umetnosti in v Likovnem salonu Celje uživali v sprehodu skozi zares izjemno razstavo, ki ponuja vpogled v sodobno japonsko slikarstvo devetdesetih. Producent razstave je Japonska fundacija, v Celju pa smo jo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Ljubljani . Prav tako v soboto, 19.6. 2010, ob 19.00, bo v Špitalski kapeli otvoritev razstave Jožeta Šubica: Devet postaj tvojega okusa in ob 20.00 v Galeriji sodobne umetnosti Celje - galeriji Hodnik, otvoritev večmedijske razstave Ena s srcem, avtorice Monike Lorber.

OTVORITVI RAZSTAV

Špitalska kapelica, 19. 6. 2010, ob 19.00

Jože Šubic: Devet postaj tvojega okusa

Akademski slikar Jože Šubic (Maribor, 1958) je po končanem študiju na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (1984) na slovensko likovno prizorišče vstopil v obdobju razcveta nove podobe. Od leta 1981 kontinuirano razstavlja na številnih skupinskih in samostojnih razstavah, sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini, za svoje delo pa je prejel tudi več nagrad. Ukvarja se s slikarskom, risbo, grafiko, od leta 2000 se njegovo likovno snovanje iz slikovne površine, ki je po zgodnejši figuraliki vsebolj zaznamovana s čutnimi barvnimi nanosi in neslikarskimi materiali, vedno pogosteje razteza tudi v prostor in predmetno stvarnost. V prostorske postavitve vključuje nove snovi, predmete iz vsakdanjosti, organske materiale in jih pretvarja v pomensko nabite objekte, ki s svojo asociativno močjo večrazsežno nagovarjajo gledalca. Likovne in simbolne prvine izžarevajo svojstveni erotizem, ki se z leti prekali v prepričanje, da mora biti estetsko utemeljeno na življenju, v izkustvu telesa, njegovi snovnosti.

Okus kot temeljna kategorija estetske presoje je v središču Šubičevega novega projekta. Naselil ga je v Špitalsko kapelo v Celju, v sakralni prostor, kjer mesto transcendence zasedejo sledovi estetskega ugodja, ki ga prečita želja in užitek v okušanju. O okusu umetnik razmišlja kot dejavniku socialne razslojenosti. S tem so neizbežno povezani tabuji, vrednote, kršenje prepovedi, občutki sramu in krivde, pa tudi kimavost, klečeplazenje in licemerstvo ter nadalje zatekanje v okrožje intimnosti, pa tudi iskanje prostora diskretnosti za etičično-moralno katarzo v območjih vzvišenega. V okrilju Cerkve je privilegiran prostor diskretnosti spovednica, medtem ko umetnika bolj kot stopnja provokacije in silovitost vzburkanja čutnov zanima, kako s postajami/objekti v "posvečenem" prostoru vzbuditi željo obiskovalca, ki bi ga zapeljala v refleksijo o lastnem zarisovanju območij intimnosti.

Nasladni objekt, ki zamaje distanco interpretativnih razmerij v svetu umetnosti, je ospoljeno, erotizirano telo. V Šubičevi postavitvi so subtilno izdelani objekti svojevrstni mediatorji. Sestavljeni so iz različnih materialov, osnovna konstrukcija je les, mestoma obdelan z bakrom, krznom, usnjem, posode so iz patinirane žgane gline, dodani so tudi najdeni predmeti. Objekti/postaje si sledijo v smeri urinega kazalca: 1. Iztisnjeni popki, 2. Do neba poslinjen, 3. Banquet, 4. Dan in noč bar, 5. Senseless kiss for sale, 6. Nabiralec solz, 7. Brbotajoče orgle/ Bubbling organs, 8. Govori z menoj, 9. Opraševalke. Vsak objekt nosi drugačno sporočilo ali zahtevo ter obiskovalca kapele vabi na osupljivo - ne le zunanje vizualno-estetsko, marveč tudi notranje-kontempletivno - popotovanje. (zapisala dr. Mojca Puncer)

Galerija sodobne umetnosti Celje - galerija Hodnik, 19. 6. 2010, ob 20.00

MONIKA LORBER: ENA s srcem

Soavtorji: Olga Butinar Čeh (kustosinja), Maja Moravec (scenografija), Vladimir Rakić (oblikovanje zvoka), Brand Ferro (direktor fotografije), Marko Vavpotič (fotografija)

Projekt "Ena s srcem" biva med kiparstvom, performansom, oblikovanjem, instalacijo in filmom. ENA obstaja v istem prostoru in diha isti zrak kot mi, je navzoča in ima prezenco. Je vmesna stopnja med živim in neživim svetom. Je nadaljevanje ENE, ki je kot prva stopila pred obiskovalce in jih izzvala s svojo formo, kot enigma - biti ali artefakta. Je kiparska instalacija, ki ustvarja povezavo med notranjostjo človeškega organizma in med zunanjo iluzijo, ki jo tvori naše telo. ENA na ogled postavi svojo notranjost, pot skozi drobovje imaginarnega, ki ni ne živo, ne mrtvo in pri katerem v sredi utripa trepetajoče srce. ENA, se razteza po celotnem galerijskem prostoru, ga nadgrajuje in zapolnjuje z elementi namenjenimi čutenju. Je kiparska instalacija, ki jo avtorica interaktivno postavi pred gledalca, ga neposredno vključi v projekt in mu ob bok postavi dokument, video zapis, ki sledi "Zeitgeistu" in predstavitvi ENE ter njene lepote.

Človeško telo za avtorico, Moniko Lorber, predstavlja izhodišče za razmišljanje in ustvarjanje, ji je navdih in obenem začetek raziskovalnega procesa, ki ji pomaga razumeti nerazumljivo, moteče, brezobzirno soreminjanje, ki mu je podvrženo vse živo. Zanimajo jo pojmi na meji nenaravnega, skrivnostnega, mističnega. Raziskuje prostor, kjer se zrcalita veselje nad življenjem in strah pred minljivostjo. Hrepenenje po telesu brez omejitev, brez podrejenosti smrtnosti narave, brez prostorskih in časovnih ovir, brez končnosti, obdano z vakuumom imaginarnega in nemogočega ji je izziv. Želja po popolnem, idealnem telesu, po konstrukciji avtomata brez napak, ki bi lahko nadomestil naše obsoletno telo ji je vedno znova navdih pri umetniških projektih, ki vstopajo v polje drugačne telesnosti. (Zapisala Olga Butinar Čeh)

Fotografija:

Naslov dela: Devet postaj tvojega okusa

Avtor: Jože šubic

Več info: mag. Alenka Domjan, Galerija sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail:alenka.domjan@celje.si, galerija.celje@siol.net