O-STA

Da ne bo peklo - Netipična gastroezofagealna bolezen

V poletni številki revije V skrbi za vaše zdravje smo se osredotočili na gastroezofagealno refluksno bolezen, ki ji krajše rečemo GERB. O tej bolezni govorimo, kadar vračanje želodčne kisline v požiralnik povzroča težave oziroma kadar se te težave pojavljajo vsaj dva dni v tednu in poslabšajo kakovost bolnikovega življenja. Najpogostejši težavi pri GERB-u sta zgaga (pekoč občutek v žlički ali za prsnico) in regurgitacija (vračanje kisle želodčne vsebine v usta), druge težave so še spahovanje, motnje požiranja in pretirano slinjenje. Te težave so znane kot značilni simptomi GERB-a.

GERB nastane, ker zaradi ohlapnosti mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom v požiralnik pride želodčna kislina. Mišica zapiralka skrbi za spuščanje hrane v želodec in se odpre, ko pogoltnemo hrano ali tekočino. Če je mišica odprta, tudi ko ne požiramo, želodčna kislina zateka nazaj v požiralnik ali še višje, celo do sluznice grla in žrela. Pri tem pride do draženja sluznice požiralnika, kar se običajno kaže kot zgaga ali bolečina. Pri bolnikih s hujšo obliko bolezni se lahko vname sluznica ali pa na sluznici požiralnika nastanejo razjede.

V reviji poleg tega, zakaj GERB nastane, pišemo še, kaj lahko storimo sami in kdaj moramo k zdravniku. Poleg zgage in regurgitacije GERB povzroča še druge, neznačilne težave, ki prizadenejo organe, povezane s požiralnikom. GERB je namreč lahko razlog za kronični kašelj, vnetje grla, hripavost, astmo, razjede zob, občutek tujka v grlu, (zunajsrčno) bolečino v prsih in druge. Te težave imenujemo neznačilni simptomi GERB-a, strokovno pa ekstraezofagealni GERB. Po nekaterih raziskavah naj bi kar 60 do 80 % bolnikov z GERB-om imelo katero od neznačilnih težav, pogosto tudi več hkrati.

Ker so pred vrati izleti in počitnice, smo reviji tokrat priložili novo knjižico Počitniška lekarna, v kateri boste izvedeli, česa ne smete pozabiti, ko se odpravljate na počitnice, in kako ravnati pri blagih zdravstvenih težavah, ki vas lahko presenetijo na dopustu.

Revija V skrbi za vaše zdravje izhaja večkrat na leto in obravnava vedno drugo aktualno zdravstveno temo. Na voljo je v lekarnah in čakalnicah družinskih zdravnikov po vsej Sloveniji, v avlah Krkinih poslovnih stavb, v Termah Krka in na spletni strani. Nanjo se lahko naročite z naročilnico, ki je priložena vsaki reviji, ali prek obrazca na spletni strani.