O-STA

V Varšavi poteka finale največjega svetovnega študentskega tekmovanja Imagine Cup

V poljski prestolnici poteka letošnji finalni izbor največjega študentskega tekmovanja na svetu Imagine Cup, ki že od leta 2003 spodbuja mlade k iskanju inovativnih rešitev za nekatere največje svetovne izzive. Prvo predstavitev svoje rešitve, ki bolnikom s pomočjo mobilnega telefona in tehnologije Microsoft Tag pomaga pri pravilnem jemanju zdravil, je že opravila tudi slovenska ekipa MedTime. Imagine Cup je največje svetovno študentsko tekmovanje, na katerem se je letos v okviru mnogih lokalnih, regionalnih in spletnih izborov pomerilo več kot 325.000 udeležencev iz več kot 100 držav. Zmagovalce Imagine Cupa 2010 bodo razglasili v četrtek, 8. julija.

V Varšavi je 400 udeležencev letošnjega študentskega tekmovanja Imagine Cup 2010 že opravilo prvi krog predstavitve svojih projektov. Ti so pred tem morali uspešno prestati tudi lokalne, regionalne ali spletne izbore, ki potekajo celo leto, tekmovanje pa se zaključi s svetovnim finalom, ki ga vsako leto gosti druga država. Imagine Cup tako omogoča študentom, da skozi razvoj inovativnih rešitev razširijo svoja obzorja. Letos je Microsoft pozval udeležence, da uresničijo svoje zamisli v petih glavnih kategorijah, zasnovanih za različne talente. Najpomembnejše kategorije so razvoj programske opreme, razvoj vgradnih naprav, razvoj iger, informacijski sistemi in digitalni mediji. Na letošnjem Imagine Cupu je sodelovalo več kot 325.000 študentov iz več kot 100 držav, na finalnem izboru pa sodeluje tudi slovenska ekipa MedTime.

Člani ekipe MedTime, ki jo sestavljajo Mojca Börc, Katja Tripkovič, Marko Debeljak in Peter Golob ter mentor Daniel Belinger, prihajajo s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Zamislili so si aplikacijo, ki v predpisanih intervalih opozarja na jemanje zdravil. Temelji na nalepki na škatlici zdravil s tehnologijo Microsoft Tag, ki jo bolnik fotografira s svojim mobilnim telefonom, s tem pa se nanj prenesejo podatki o pravilnem jemanju. Predvidena je tudi rešitev za slabovidne z zvočnim opozarjanjem.

"Zlasti pri starejših ljudeh obstaja težava, ker imajo ogromno škatlic tablet, nekateri tudi po deset ali več različnih, in enostavno nanje pozabijo," je rešitev predstavil Daniel Belinger, mentor ekipe MedTime. "Koda Microsoft Tag vsebuje informacije o zdravilu, ki se potem prenese na mobilni telefon, ta pa vas prek opomnika opominja, kdaj morate to zdravilo tudi vzeti."

Zmagovalno ekipo letošnjega slovenskega tekmovanja Imagine Cup je 29. junija sprejel tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Sprejema pri ministru so se udeležili mentor slovenske zmagovalne ekipe Daniel Belinger in članica ekipe Mojca Börc, rektor Univerze v Mariboru dr. Ivan Rozman in direktor Microsofta Slovenija Matej Potokar. Minister Golobič je ob tej priložnosti opozoril na pomen tovrstnih tekmovanj tudi v smislu referenc, ki jih prinašajo študentom dobre uvrstitve pri iskanju zaposlitve. Uspehi s teh tekmovanj bi po mnenju ministra morali biti zapisani v prilogi k diplomi, ki bo za delodajalce v prihodnosti zagotovo vse pomembnejša pri odločanju o tem, kdo naj zasede določeno delovno mesto.

"Slovenija za uspešen izhod iz neugodnih gospodarskih razmer in trdnejšo rast v prihodnosti nujno potrebuje več inovativnih in podjetnih posameznikov, ki se bodo z drznimi idejami uspešno kosali tudi v mednarodnem merilu. Tekmovanja, kot je Imagine Cup, po našem prepričanju predstavljajo izvrstno priložnost, da v mladih zanetimo podjetniško iskrico in jim z novimi znanji, izkušnjami in mednarodnimi povezavami pomagamo na poti do uspeha," je povedal Matej Potokar, generalni direktor slovenske podružnice Microsofta.

Več informacij o tekmovanju Imagine Cup je na voljo na naslovu http://www.imaginecup.com.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d. o. o., tel. (01) 58 46 100