O-STA

Canonova izboljšana elektrofotografska laserska tehnologija

Zahvaljujoč razvoju tonerjev se danes na tržišču nahaja veliko število razburljivih izdelkov, vključno z izjemno kakovostnimi tiskalniki in napravami, ki zmorejo skoraj popolnoma originalno reprodukcijo barv in slik.

Canonov dognan, posebej oblikovan S Toner, je narejen po popolnoma novem konceptu. Sestavljen je iz notranje plasti voska in zunanje plasti polimera. Za razliko od ostalih tonerjev, ki se mehansko razpršijo v različne oblike, se S Toner s pomočjo novih kemičnih tehnologij razdeli v homogene dele. Rezultat je ostra slika, ki je skoraj popoln odraz dejanske slike.

Nov koncept S Tonerja za barvne tiskalnike

Standardna velikost sfernih zrnc v S Tonerju je ustvarjena s pomočjo edinstvene tehnologije polimerizacije. Zahvaljujoč razprševanju barve na običajnih tonerjih za barvno elektrofotografijo v drobne delce lahko izjemno precizna orodja dosežejo uniformirano obliko in velikost samostojnih delov. Canonov S Toner po drugi strani dodaja vosek in monomer na obarvane materiale. Polimerizacijsko reakcijo pa izzove s toploto. Potem naredi zmes, ki drobne delce oljnih kapljic razprši in na koncu izzove kemično reakcijo za vsako posamično kapljico. Tako je vsak delček S Tonerja sferične oblike in standardne velikosti. Prav ta skrivnost pa omogoča izpis izjemno lepih in ostrih slik.

Pri standardnih barvnih elektrofotografskih sistemih je valj premazan z oljem, da se ne bi lepil na papir, ko se toner dotakne papirja. Zaradi olja je slika sijoča in je po njej potem težko pisati. Prav zaradi tega so bili starejši laserski tiskalniki precej nepriljubljeni v pisarnah. Z uporabo Canonovega S Tonerja pa se med fiksiranjem in širjenjem med valjem in papirjem iz jedra vsakega delca iztisne vosek. S tem odpade potreba po fiksiranju olja, tako da so ustvarjene slike matirane in ne odbijajo svetlobe.

Elektrofotografska tehnologija

Elektrofotografija je tehnologija za izdelavo slik, ki jo uporabljajo telefaksi, tiskalniki in fotokopirne naprave. V elektrofotografskem procesu se fotoobčutljiva površina najprej enakomerno nabije s statično elektriko. Potem se površina osvetli skozi optično sliko, kar na površini povzroči nastanek nevidnega odtisa slike, oblikovanega z elektrostatičnim nabojem. Toner, fini prašek, se potem razprši po površini in se prilepi samo na področja, ki so nabita ter tako ustvari vidno sliko. Topitev tonerja na papir pa ustvari poltrajno sliko.

Fotoobčutljiva enota je jedro fotokopirnih naprav, tiskalnikov in ostalih elektrofotografskih naprav. Sestavljena je iz metalnega cilindra, pokritega s tankim fotovodljivim filmom.

Mehanizem za fiksiranje brez olja

S Canonovim novim konceptom S Tonerja se je začel razvoj revolucionarnega mehanizma za barvne laserske tiskalnike, ki je najbolj viden pri mehanizmu za fiksiranje. Ker je odpadla potreba po olju, se je poenostavila struktura naprav in posledično zmanjšala njihova velikost. Uporabnik sedaj lahko sam zamenja mehanizem za fiksiranje, kar zmanjšuje tudi potrebo po servisu. Tudi sama oblika in izbor materialov sta prilagojena lastnostim S Tonerja. Grelci se nahajajo na zgornjem in spodnjem valju za fiksiranje, kot osnovni material za valj pa je za razliko od prejšnjih materialov izbrana izjemno mehka silikonska guma. In prav ta je omogočila ustvarjanje matiranih slik z majhno količino sijaja.

Canonova »all-in-one« kartuša (polnjenje)

Enostavna menjava kartuš je omogočila široko dostopnost visoko kakovostnih slik. Canonova »all-in-one« kartuša vsebuje ključne elemente elektrofotografskega procesa, kot je fotoobčutljiva enota ter elektrostatični polnilec in čistilec (elementa, ki se hitro obrabita in zahtevata občasno vzdrževanje). Doslej je ta proces potekal v sami napravi (tiskalnik, fotokopirni stroj). Nova kartuša je poenotila celoten proces, na ta način pa je odpadla potreba po dodatnem vzdrževanju in zamenjavi posamičnih delov.

Razvoj tehnologije

Tehnologija z imenom NP sistem je bila razvita že leta 1958 in je zaznamovala Canonov prvi korak v svet fotokopirnih naprav. Leta 1973 je bil na Japonskem prvič predstavljen analogni barvni fotokopirni stroj, leta 1975 pa prvi laserski tiskalnik. Prva kartuša s tonerjem za fotokopirne naprave je bila predstavljena leta 1982, leta 1987 pa je bil razvit prvi barvni fotokopirni stroj.
Več informacij o elektrofotografiji: http://www.canon.com/technology/electrophotography/index.html

O podjetju:

Canon Adria d.o.o. je novo podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti CEE (Canon East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije in Albanije.