O-STA

Znani zmagovalci študentskega tekmovanja Imagine Cup 2010, najpomembnejša nagrada tajski ekipi

S podelitvijo nagrad najboljšim ekipam se je v Varšavi zaključil svetovni finale 8. tekmovanja Imagine Cup, največjega študentskega tekmovanja na svetu. Glavne tri nagrade so prejeli študentski projekti, ki z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomagajo slušno prizadetim, prispevajo k varčevanju z električno energijo in uporabljajo družabne medije za spodbujanje prostovoljstva. V finalnem tekmovanju se je pomerilo 400 udeležencev, na različnih lokalnih, regionalnih in spletnih izborih pa je letos sodelovalo kar 325 tisoč študentov in dijakov iz 113 držav.

V najbolj konkurenčni kategoriji, posvečeni razvoju programske opreme, je letos s projektom eyeFeel zmagala tajska ekipa Skeek. EyeFeel s pomočjo različnih tehnologij, kot so sistemi za prepoznavanje govora in obrazne mimike ter za prevajanje besedila v znakovni jezik, omogoča lažjo komunikacijo s slušno prizadetimi v realnem času. V tej kategoriji je drugo mesto zasedla ekipa TFZR iz Srbije. Ekipa SmarterME iz Tajvana je z rešitvijo, ki pomaga zmanjšati porabo energije pri največjih porabnikih v gospodinjstvih, zmagala v kategoriji vgradnih naprav, ekipa By Implication s Filipinov pa z igro, ki spodbuja mlade k prostovoljstvu, v kategoriji, namenjeni načrtovanju iger.

Udeležence finalnega izbora je prek video posnetka nagovorila tudi Michele Obama, žena predsednika ZDA. "Vaše ideje in poti njihovega uresničevanja ter spreminjanja v praktične rešitve za resnične probleme so zares izjemni. S svojo iznajdljivostjo dobesedno spreminjate svet. Porajate nove načine razmišljanja, nove načine delovanja in nove načine učenja."

Jon Perera, generalni direktor za Microsoftovo strategijo pri izobraževanju, je dodal: "V nedeljo bo pozornost celega sveta usmerjena v svetovno nogometno prvenstvo. Danes je cel svet usmerjen v vas in svetovno prvenstvo v tehnologiji."

Na letošnjem finalnem izboru, v okviru katerega je Microsoft podelil nagrade v skupni vrednosti 240 tisoč USD, so se zlasti dobro odrezale ekipe iz Tajvana, ki so zmagale v kar treh od skupno 11 tekmovanj in kategorij. V Varšavi je sodelovala tudi slovenska ekipa MedTime, ki pa se ji ni uspelo prebiti v finalni krog tekmovanja. Vseh 400 udeležencev finalnega izbora bo prejelo tudi mobilni telefon Windows Phone 7, ko bo ta na voljo komercialno.

Zanimivosti in trendi Imagine Cupa 2010:

  • Skoraj tretjina skupin svetovnega finala Imagine Cupa je pri svojih projektih uporabljala Microsoftovo platformo za računalništvo v oblaku Windows Azure.
  • Tekmovalci se vse pogosteje odločajo tudi za uporabo tehnologije Silverlight, ki omogoča razvoj rešitev za različne platforme. Silverlight je uporabilo najmanj 35 skupin.
  • Naslednja pomembna nova tehnologija, ki se je pogosto uporabljala pri projektih, je Bing Maps API.
  • Skoraj vsi sodelujoči projekti so povezani tudi z mobilnimi storitvami.
  • Tehnologijo Microsoft Tag so uporabile ekipe iz vsaj 5 držav, med njimi je bila tudi slovenska ekipa MedTime.

Imagine Cup 2011 bo potekal v New Yorku.

Več informacij o tekmovanju Imagine Cup je na voljo tukaj in na naslovu http://www.imaginecup.com.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d. o. o., tel. (01) 58 46 100