O-STA

Microsoft partnerjem predstavil priložnosti računalništva v oblaku

Microsoft je na letošnji svetovni konferenci za partnerje Worldwide Partner Conference 2010 v mestu Washington več kot 14.000 udeležencem predstavil vpliv računalništva v oblaku in številne načine, s katerimi bo le-to partnerjem omogočilo nudenje novih storitev. Podjetje je na konferenci predstavilo več novosti, med drugim tudi napravo za platformo Windows Azure, prvo rešitev "na ključ" za računalništvo v oblaku. Med zgodnjimi uporabniki nove naprave so podjetja Dell, eBay, Fujitsu in HP. Prav tako so bile predstavljene nove izboljšave Microsoftove strežniške platforme in podeljena priznanja najboljšim partnerjem.

640.000 Microsoftovih partnerjev je lani ustvarilo več kot 6 milijonov visoko usposobljenih delovnih mest in približno 537 milijard USD lokalnih prihodkov. Med prednostnimi nalogami partnerjev, ki prodajajo, prilagajajo, nadgrajujejo in podpirajo Microsoftove rešitve po celem svetu, je prehod na računalništvo v oblaku. V uvodnem nagovoru je zato Steve Ballmer, glavni izvršni direktor Microsofta, poudaril ključno vlogo, ki jo bodo imeli partnerji pri prehodu panoge na računalništvo v oblaku, krepitvi gospodarske rasti in ustvarjanju delovnih mest v skupnostih po celem svetu.

"V tehnološki zgodovini se nahajamo pred začetkom množičnega uveljavljanja računalništva v oblaku," je dejal Ballmer. "Računalništvo v oblaku ustvarja za uporabnike izjemno vrednost, kar posledično ustvarja velike priložnosti za Microsoft in njegove partnerje. Kot pri preteklih tehnoloških prehodih bo Microsoft partnerjem tudi tokrat pomagal pri odzivanju na to spremembo v panogi, da bodo lahko izkoristili njene priložnosti in še spodbudili gospodarsko rast v svojih lokalnih skupnostih."

Po podatkih analitske družbe IDC bo oblak odgovoren za 19 odstotkov nove rasti na trgu programske opreme v letih 2013 in 2014. Izdatki za računalništvo v oblaku bodo rasli petkrat hitreje (26-odstotna povprečna letna rast) kot izdatki za aplikacije.

Naprava za platformo Windows Azure

Nova naprava za platformo Windows Azure, prva rešitev "na ključ" za računalništvo v oblaku", združuje tehnologiji Windows Azure in Microsoft SQL Azure s strojno opremo, ki jo je izbral Microsoft. Namenjena je predvsem velikim organizacijam in ponudnikom storitev, ki jo bodo lahko namestili v svojih podatkovnih centrih. S tem bodo pridobili vse prednosti Microsoftovih storitev računalništva v obaku, a ohranili fizični nadzor nad lokacijo, zagotavljanjem zakonodajne skladnosti in podatki. Napravo bodo za zagotavljanje celovitega nabora storitev in rešitev računalništva v oblaku uporabljali pri družbi Fujitsu. Pri družbi Dell jo bodo uporabili pri razvoju in zagotavljanju nove generacije storitev v oblaku za lastne potrebe in potrebe največjih, srednjih in malih podjetij ter javnih ustanov. Uvedbo načrtujejo tudi pri podjetju eBay, kjer bodo z vgradnjo v dveh svojih podatkovnih centrih še izboljšali njuno učinkovitost ter odzivnost. eBay že uspešno uporablja javno Microsoftovo platformo Windows Azure za potrebe spletne stran, na kateri prodaja napravo iPad. HP in Microsoft bosta sodelovala pri razvoju celovite strojne, programske, storitvene in podporne rešitve, ki bo strankam omogočila hitrejši prehod na platformo Windows Azure.

Izboljšave strežniške platforme

Microsoft je na konferenci predstavil izboljšave strežniške platforme, ki bodo partnerjem in strankam olajšale razvoj rešitev računalništva v oblaku, kot sta kandidat za izdajo rešitve System Center Virtual Machine Manager Self Service Portal 2.0 in paket Microsoft Management and Virtualization Solution Incentive and the Private Cloud Deployment Kit. Na voljo sta tudi preizkusni različici prvih servisnih paketov za operacijska sistema Windows 7 in Window Server 2008 R2.

Priznanja za najboljše partnerje

Microsoft je na konferenci podelil tudi letošnja priznanja Microsoft Partner of the Year Awards, s katerimi počasti partnerje, ki so se še posebej izkazali pri razvoju rešitev za stranke. Na letošnjem izboru so se odlično odrezali tudi partnerji iz Slovenije. Podjetje Agito se je v kategoriji Razvoj po meri - razvoj pametnih odjemalcev z rešitvijo za ugledno mednarodno podjetje Hilti uvrstilo med tri svetovne finaliste in je hkrati zmagovalec v regiji Srednje in Vzhodne Evrope v tej kategoriji. Podjetje Marg inženiring je bilo imenovano za partnerja leta v regiji Srednje in Vzhodne Evrope na področju rešitev za javne ustanove, Podjetje ComTrade, do pred kratkim HERMES SoftLab, pa je postalo Microsoftov partner leta v Sloveniji.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft, d. o. o., tel. (01) 58 46 100