O-STA

Družba Lek z lisinoprilom na ameriškem trgu

Lek pridobil pogojno dovoljenje za prodajo zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka (lisinopril) na ameriškem trgu – Lek uresničuje svoje smernice in strateške cilje ter utrjuje položaj na zahtevnem in visoko konkurenčnem ameriškem farmacevtskem generičnem trgu

Slovenska farmacevtska družba Lek objavlja, da je pridobila dovoljenje za prodajo šestih jakostnih oblik zdravila lisinopril na ameriškem trgu takoj po koncu t. i. pediatrične ekskluzive za lisinopril originatorske farmacevtske družbe Merck&Co. Ameriški trg je največji farmacevtski trg na svetu in eden od Lekovih strateških trgov. Lisinopril sodi med najbolje prodajana zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka na ameriškem trgu; leta 2001 je znašala prodaja lisinoprila za okrog milijardo ameriških dolarjev in pol.

Slovenski farmacevtski družbi Lek je ameriška agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration) 19. decembra podelila pogojno dovoljenje oziroma v pravnem jeziku t. i. tentative approval za prodajo zdravila lisinopril. Pridobljeno dovoljenje Leku omogoča prihod tega zdravila na ameriški trg takoj po koncu pediatrične ekskluzive za lisinopril. Na tem trgu bo Lek prek lastne poslovne enote tržil šest jakostnih oblik tablet lisinoprila. Zdravilo se uporablja pri bolnikih z zvišanim krvnim tlakom.

Patent za lisinopril na ameriškem trgu ima originator Merck&Co. Lisinopril je najbolje prodajani ACE inhibitor na ameriškem trgu. Leta 2001 je znašala prodaja Zestrilâ -a in Prinivilâ -a, obeh originatorskih zdravil, okrog milijardo ameriških dolarjev in pol. Pediatrična ekskluzivnost za zdravilo poteče 29. junija 2002. S tem se bo na zahtevnem in visoko konkurenčnem ameriškem farmacevtskem generičnem trgu, poleg v tem trenutku petim drugim generičnim družbam, pot odprla tudi Lekovemu lisinoprilu. Generična zdravila praviloma po izteku patenta prevzamejo originatorju večino tržnega deleža. Obseg prodaje Lekovega zdravila bo odvisen od končnega števila prisotnih izdelkov farmacevtskih generičnih družb na ameriškem trgu, ki v tem trenutku še ni dokončen.

Pravočasna pridobitev dovoljenja za končne izdelke lisinoprila na ameriškem farmacevtskem trgu je ponovna potrditev, da Lek izpolnjuje stroge ameriške zahteve za farmacevtsko industrijo, ki jih določa ameriška agencija za hrano in zdravila (Food and Drug Administration). Tako Lek uresničuje svoje smernice in strateške cilje ter utrjuje položaj na zahtevnem in visoko konkurenčnem ameriškem generičnem trgu.