O-STA

Novosti za potnike

V okviru posodobitve poslovanja potniškega prometa 1. septembra uvajamo elektronski način izdaje vseh železniških abonentskih vozovnic. Vse mesečne, polletne in letne vozovnice bodo tako v obliki brezkontaktne čip kartice. Novost je tudi testni prodajni avtomat na železniški postaji v Ljubljani, kmalu pa bo postavljen tudi v Celju.

Testni prodajni avtomat vozovnic v Ljubljani, kmalu tudi v Celju!

Slovenske železnice v okviru posodobitve poslovanja potniškega prometa uvajamo prodajo železniških vozovnic tudi na prodajnih avtomatih. Testni prodajni avtomat že deluje na železniški postaji v Ljubljani, v avli blagajn, v kratkem pa bo postavljen tudi na železniški postaji v Celju.

Testni prodajni avtomat trenutno omogoča nakup vseh vozovnic za notranji promet, razen abonentskih in vozovnic za vlake ICS, načrtuje pa se prodaja tudi slednjih, hkrati pa je na njem mogoče dobiti tudi informacije o voznih redih. Avtomat ima do uporabnika prijazen vmesnik v slovenskem in angleškem jeziku. Za zdaj je vozovnice mogoče plačati z gotovino, v prihodnje pa jih bo mogoče plačevati tudi s plačilnimi karticami.

Glavna prednost prodajnega avtomata je, da ima potnik, zlasti v konicah, možnost za še hitrejši nakup vozovnic. Prodajni avtomati bodo postavljeni tudi na nekaterih postajališčih, na katerih doslej ni bilo mogoče kupovati vozovnic. Načrtujemo tudi možnost nakupa vozovnic z mobilnim telefonom in po spletu.

V šolo in v službo z vlakom: vse abonentske vozovnice sedaj v obliki brezkontaktne čip kartice

Vlak, okolju prijazno prevozno sredstvo, omogoča brezskrbno in zabavno potovanje, brez zastojev na cestah in brez iskanja parkirnih prostorov v mestih. Tudi izraba časa na poti je lahko z vlakom najboljša. Med približno 16 milijoni potniki, ki se na leto prepeljejo z vlaki Slovenskih železnic, so tako najštevilčnejše zastopani ravno mladi, zaposleni in drugi poslovni potniki. Za vse uporabnike abonentskih vozovnic pa bo uporaba vlaka sedaj še bolj prijazna, saj se 1. septembra uvaja elektronski način izdaje vseh mesečnih, polletnih in letnih vozovnic.

Vajenci, dijaki in študentje, opravičeni do subvencionirane vozovnice, so že lansko šolsko leto lahko uporabljali abonentsko vozovnico v obliki brezkontaktne čip kartice. Z letošnjim letom pa so, namesto dosedanjih papirnatih mesečnih, polletnih in letnih vozovnic, v uporabi brezkontaktne čip kartice tudi za vse druge uporabnike abonentskih vozovnic. Na njih se zapišejo podatki o uporabniku in veljavnosti vozovnice, osebje na vlaku pa veljavnost preverja s prenosnimi terminali. Cena brezkontaktne čip kartice je pet evrov, ob vrnitvi nepoškodovane kartice, pa je mogoče dobiti delno povrnjeni stroški zanjo.

Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne. Ob nakupu polletne šolske abonentske vozovnice potnik plača vrednost le štirih mesečnih vozovnic, ob nakupu letne šolske abonentske vozovnice pa vrednost le osmih mesečnih vozovnic. Cena letne splošne abonentske vozovnice je enaka ceni devetih mesečnih, cena polletne splošne abonentske vozovnice pa ceni štirih in pol mesečnih vozovnic. Da nakup letne in polletne vozovnice ne bi bil prevelik finančni zalogaj, pa vam je na voljo tudi obročni nakup z Bankreditom.

Več informacij lahko potniki dobijo na spletni strani Slovenskih železnic, po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si, na blagajnah in info centrih železniških postaj ali na tel. št. 01 29 13 332.