O-STA

Literarna popotovanja z vlakom - Natečaj za najizvirnejše literarno delo

Ljubljano je Unesco izbral za svetovno prestolnico knjige leta 2010. S projektom Knjiga na vlaku so dosežek našega glavnega mesta podprle tudi Slovenske železnice. V sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana in Mestno občino Ljubljana si potniki na bibliovlaku vse do 23. aprila prihodnjega leta lahko brezplačno izposojajo knjige.

V sredo, 1. septembra, pa se začne literarni natečaj za srednješolce, na katerem bodo najboljša dela nagrajena. Trem razredom, ki bodo poslali najizvirnejša literarna dela, bodo Slovenske železnice podelile železniške vozovnice za skupinsko potovanje na izbrani relaciji po Sloveniji. Sedem razredov pa bo prejelo 75-odstotni popust za skupinsko potovanje z vlakom na izbrani relaciji po Sloveniji.

Natečaj, ki ga razpisujejo Slovenske železnice v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana, bo trajal od 1. septembra 2010 do 10. februarja 2011. Na njem lahko sodelujejo dijaki slovenskih srednjih šol, vpisani v šolskem letu 2010/2011. Sodelujejo lahko skupinsko, kot šolski oddelek oziroma razred. Literarni žanr prijavljenega dela je lahko poljuben (poezija, kratka zgodba, filmski scenarij, ...). Prijavljena besedila bo ocenjevala žirija Mestne knjižnice Ljubljana, razglasitev in podelitev nagrad pa bo predvidoma aprila 2011. Več ...

Da je knjiga naš idealni spremljevalec na vsakdanji poti do službe ali šole ali na spoznavanju novih tujih dežel, pa že od 19. maja dokazuje bibliovlak, ki vozi med Mariborom in Koprom. Odziv potnikov na knjige na vlaku je zelo pozitiven. Do sedaj je bilo na bibliovlak uvrščenih več kot 200 knjig z različno vsebino, okrog 200 pa še čaka na svoje mesto na vlaku. Knjige se namreč v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana na vlak umeščajo postopno, tako da se ponudba knjig nenehno osvežuje. Po dosedanjih izkušnjah številni potniki po potovanju knjigo vzamejo s sabo, velika večina pa jih prebrano knjigo tudi vrne in tako omogoči branje še ostalim potnikom.

Slovenske železnice vsem dijakom želijo uspešen začetek šolskega leta in veliko ustvarjalnega navdiha z mislijo na bralna popotovanja z vlakom!