O-STA

Okrog 10.000 dijakov bo v novo šolsko leto stopilo z vlakom

Mladi pomenijo okrog 40 odstotkov vseh potnikov Slovenskih železnic. Po pričakovanjih bo 1. septembra letos za svojo potovanje v šolo vlak izbralo okrog 10.000 dijakov in dijakinj. Zato bomo na Slovenskih železnicah ob začetku šolskega leta posebno pozornost namenili vsem dijakom in dijakinjam, ki se z vlakom prvič podajajo na šolanje.

Varna pot v šolo

Tudi letos bo v sodelovanju s policijo potekala akcija Varna pot v šolo. V prvih dveh tednih septembra bo tako povečano število sprevodnikov na najbolj obremenjenih "dijaških" vlakih, pa tudi na železniških postajah mest, kamor dijaki in dijakinje potujejo. Obenem bodo na vlakih in železniških postajah za varnost skrbeli tudi policisti. Dosedanje izkušnje kažejo, da je akcija dala pozitivne rezultate.

Pravočasno po vozovnico

Prvega septembra bomo Slovenske železnice v promet vključile vse potniške vlake. Zaradi pričakovane gneče na blagajnah potnikom priporočamo nakup abonentskih vozovnic že v preprodaji.

Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne Ob nakupu polletne šolske abonentske vozovnice potnik plača vrednost le štirih mesečnih vozovnic, ob nakupu letne šolske abonentske vozovnice pa vrednost le osmih mesečnih vozovnic. Na voljo je tudi obročni nakup z Bankreditom.

Vsi dijaki, vajenci in študenti višjih in visokih šol, ki se šolajo izven kraja stalnega prebivališča, imajo pravico do nakupa subvencionirane mesečne vozovnice. Podatki za izračun cen mesečne vozovnice in možnost izpolnitve e-vloge, ki lahko prinese tudi nagrado, so objavljeni na spletni strani Slovenskih železnic.

Številni mladi na pot z vlakom

Z vlaki Slovenskih železnic se prepelje več kot 16 milijonov potnikov na leto. Večina potnikov na vlakih je stara med 15 in 50 let, med njimi pa so najštevilčnejši dijaki in študentje, zaposleni in poslovni potniki. Mladi do 26. leta pomenijo največji delež potnikov Slovenskih železnic - okrog 40 odstotkov vseh potnikov.