O-STA

Tradicionalna 43. Šuštarska nedelja v Tržiču

Tradicionalna Šuštarska nedelja je tudi tokrat z zanimivim programom v Tržič privabila kar 40.000 obiskovalcev vseh generacij. Na več kot 300 stojnicah so številni mojstri in društva prikazali skoraj pozabljene obrti, hkrati pa ponudili izvirne izdelke in spominke, manjkalo pa ni niti domačih dobrot.

Organizatorji TD Tržič, Občina Tržič in Peko d.d. so pripravili množico zanimivih dogodkov, saj Šuštarska nedelja že dolgo ni več le semenj, temveč mesto obrti, nakupov, kulture, športa, izobraževanja in veselja. Ker je Peko del bogate čevljarske preteklosti v Tržiču že več kot 100 let, se dobro zaveda pomembnosti ohranjanja tradicije. Goste so v ta namen popeljali skozi prostore družbe in proizvodne oddelke, kjer so jim prikazali postopek izdelave modne obutve. Podjetje je organiziralo tudi Šuštarsko in otroško delavnico, podeljenih pa je bilo tudi več priznanj. Tako so nagradili najlepše stojnice in izbrali 10 najboljših mladih ustvarjalcev likovnega natečaja "Ustvari svoj lastni par". Letos so obiskovalci lahko prvič skupaj z rokodelskimi mojstri izdelali tudi svoj par obutve ter obudili običaj, ki ga Tržičani imenujejo "frejšpreh'nga". "Frejšpreh'nga" je posebna preizkušnja, ki je včasih vajencem omogočila, da so predstavili mojstru svoje znanje in delo ter bili šele nato sprejeti med čevljarske pomočnike.

Mag. Borut Sajovic župan občina Tržič je ob zaključku letošnje prireditve povedal: "43. Šuštarska nedelja, kot tridnevna prireditev je zagotovo v celoti uspela. Veliko se je družilo, prijateljevalo, zabavalo, pa tudi pilo in jedlo ... nenazadnje je lastnika zamenjalo tudi kar precej blaga, velike pozornosti pa je bila deležna tudi prenovljena glavna ulica. Zlasti v času recesije je Šuštarska nedelja pomembna tudi zaradi sklepanja poslov, saj se ob tej priložnosti na enem mestu srečajo gospodarstveniki iz cele Slovenije, prav tako je to možnost za priložnostno delo in s tem tudi dodatni zaslužek lokalnih prebivalcev, pri tem pa se hkrati krepijo tudi odnosi z lokalnimi gospodarstveniki in s civilno družbo kot tudi tujo javnostjo, predvsem prijateljskimi mesti. Zato občina Tržič že vrsto sodeluje pri Šuštarski nedelji in pri njeni izvedbi pomaga tako s finančnimi sredstvi kot tudi organizacijsko."