O-STA

Union banka iz Sarajeva bo uporabnikom ponudila elektronsko bančništvo

Union banka d.d. Sarajevo je podpisala pogodbo o vzpostavitvi elektronskega bančništva za podjetja. Kot najprimernejšega ponudnika so izbrali HERMES Softlab iz Slovenije. Po številnih uglednih referencah tako doma kot v tujini je za HERMES SoftLab to že drugi tovrstni uspeh v Bosni in Hercegovini. Pri pridobitvi posla je bil slovenskemu podjetju v veliko pomoč lokalni partner AIDIA INŽINJERNG, pri postavitvi in vzdrževanju sistema pa bodo sodelovali strokovnjaki iz HERMES SoftLabove podružnice v Sarajevu.

"V Union banki smo se odločili, da bomo storitve elektronskega bančništva najprej ponudili podjetjem, ki bodo lahko preko interneta opravljala finančne transakcije v domačem plačilnem prometu, prav tako pa tudi v plačilnem prometu s tujino. Podjetniki bodo lahko na ta način prihranili mnogo časa, poslovanje pa bo zanje udobnejše, enostavnejše in bistveno cenejše. V skladu z visokimi mednarodnimi standardi v finančni industriji je poskrbljeno tudi za varnost, kar je eden izmed ključnih pogojev za uspešno delovanje sistema za elektronsko bančništvo. HERMES SoftLabovi strokovnjaki so varno delovanje omogočili z uporabo infrastrukture javnih ključev (PKI, public key infrastrukture) ter pametnih kartic podjetja ActivCard, vodilnega svetovnega proizvajalca na tem področju." je ob tej priložnosti izjavil generalni direktor Union banke Sulejman Hodžić.

Uporabnikom Union banke bo elektronsko poslovanje omogočeno s pomočjo HERMES SoftLabovega Sistema za elektronsko bančništvo SEB, ki nudi učinkovito podporo vsem modernim tržnim potem. SEB je prilagodljiv in omogoča enostavno nadgradnjo in razširitev bančne ponudbe, tako v primeru, če bi banka rada svoje storitve ponudila tudi preko drugih tržnih poti (WAP, SMS, Dlančniki), kot v primeru večjega števila uporabnikov elektronskega bančništva. Odločitev za HERMES Softlabov produkt ni naključna, saj je SEB kot temeljni gradnik uspešno postavljen v vseh večjih slovenskih bankah, kot so Nova Ljubljanska banka (Klik, ProKlik+), SKB banka (SKB NET, Poslovni SKB NET) in Nova kreditna banka Maribor (Poslovni Bank@Net), predstavlja pa tudi osnovo elektronskega bančništva v HYPO ALPE-ADRIA-BANK v Ljubljani in Zagrebu ter v Sarajevski Raiffeisen banki.

Frenk Škedelj, Vodja poslovnega področja iz HERMES SoftLab:"Vodilni položaj na področju elektronskega bančništva v Sloveniji uspešno širimo tudi na tuje trge, od katerih je Bosna in Hercegovina eden glavnih. Danes se že lahko pohvalimo z eno uspešno delujočo instalacijo, v naslednjem letu pa načrtujemo sojo prisotnost še dodatno razširiti. Posel, sklenjen z UNION banko, je še en dokaz našega uspešnega nastopa na tržišču Bosne in Hercegovine. HERMES SoftLab je v Bosni in Hercegovini prisoten vse od sredine leta 1996, ko je kot prva tuja firma odprl svoje podjetje v Sarajevu. Danes imamo v Sarajevu močno in dobro izšolano ekipo, ki uspešno izvaja kompleksne projekte, tako v Bosni in Hercegovini kot na tujih trgih."

Z našim sistemom elektronskega bančništva SEB omogočamo bankam, da v pogojih reformiranega plačilnega prometa čimbolj varno, učinkovito in poceni ponudijo storitve svojim komitentom. Na ta način se banka lahko povsem približa svojim komitentom tudi iz oddaljenih krajev, kjer nima svojih podružnic. Velika prednost elektronskega bančništva je tudi v tem, da podjetja niso omejena na uradne ure, ampak jim je banka odprta neprekinjeno, 24 ur na dan, 7 dni v tednu. S kratkimi roki vpeljave sistema v produkcijo in neposredno integracijo z obstoječimi informacijskimi rešitvami želimo UNION banki omogočiti, da bo kot ena prvih v Bosni in Hercegovini svojim komitentom ponudila dostop preko sodobnih tržnih poti in si s tem še dodatno utrdila svojo pozicijo na bančnem trgu.

O podjetju HERMES SoftLab Podjetje HERMES SoftLab d.d. (HSL) je bilo ustanovljeno leta 1990 in je danes eno od vodilnih ponudnikov programske opreme v Srednji in Vzhodni Evropi, s predstavništvi v petih evropskih državah in ZDA. HSL ima preko 600 zaposlenih, ki nudijo svoje izdelke in storitve s področja programske opreme velikim mednarodnim korporacijam, kot so Hewlett-Packard, Agilent Technologies, Ericsson, Sixt AG ter številnim slovenskim bankam, finančnim institucijam in podjetjem. Družba HSL ustvari več kot 80 odstotkov prihodkov na tržiščih Zahodne Evrope in ZDA. HERMES SoftLab razvija izdelke na ključ za velika podjetja, specializirana za programsko opremo, prav tako pa ponuja tudi rešitve za končne uporabnike. Specializiran je za omrežne in shranjevalne sisteme ter sisteme upravljanja aplikacij. Poleg tega je podjetje močno na področju razvijanja in trženja programske opreme s področja elektronskega bančništva ter telekomunikacij. V letu 2000 je HERMES SoftLab z nakupom ljubljanskega podjetja ZASLON izpopolnil svojo ponudbo ter uspešno ohranil ZASLONOVO vodilno pozicijo med ponudniki vrhunske programske opreme za elektronsko bančništvo.