O-STA

Microsoft predstavil spletni brskalnik Internet Explorer 9 Beta

Dean Hachamovitch, poslovni podpredsednik za Internet Explorer pri Microsoftu (slika):

"Na spletu so v središču spletne strani, zato mora te tja postaviti tudi spletni brskalnik. Internet Explorer 9 je zasnovan tako, da stranem omogoči, da zasijejo. Veseli nas, da se nam je pri bogatenju spleta, ki doslej tega ni omogočal na tak način, pridružilo toliko spletnih strani."

· Microsoft je skupaj s partnerji predstavil spletni brskalnik Windows Internet Explorer 9 Beta.

· Nov spletni brskalnik v celoti izkorišča zmogljivost sodobnih osebnih računalnikov, sistema Windows 7 in spletnih standardov, kot je HTML5.

· Spletni razvijalci in oblikovalci so na dogodku v San Franciscu prikazali privlačne spletne izkušnje, ki jih omogoča nov brskalnik. Nekatere si je mogoče ogledati in preizkusiti na spletni strani www.BeautyoftheWeb.com.

· Internet Explorer 9 je že na voljo tudi v slovenskem jeziku, in sicer na naslovu www.ie9.si.

Microsoft je najavil dostopnost preizkusne različice svojega novega spletnega brskalnika Windows Internet Explorer 9, ki ga je na dogodku v San Franciscu predstavil v sodelovanju s 70 največjimi spletnimi stranmi in globalnimi blagovnimi znamkami. Nov spletni brskalnik prinaša hitro, pregledno, zaupanja vredno ter s standardi združljivo spletno izkušnjo, ki v celoti izkorišča prednosti operacijskega sistema Windows 7. Spletni razvijalci in oblikovalci iz Microsoftovih partnerskih podjetij so na dogodku prikazali, kako so pri ustvarjanju privlačnih spletnih strani za Internet Explorer 9, ki delujejo kot običajne namizne aplikacije, uporabili prednosti napredne strojne opreme, sistema Windows 7, nove uporabniške izkušnje in podpore sodobnim standardom, kot je HTML5. Uporabniki si lahko te strani ogledajo na spletnem naslovu www.BeautyoftheWeb.com, preizkusno različico brskalnika Internet Explorer 9, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku, pa prenesejo s strani www.ie9.si.

Partnerji z Internet Explorerjem 9 prebudili HTML5

Internet Explorer 9 je bil zasnovan, da kot edini spletni brskalnik s pomočjo operacijskega sistema Windows 7 v središče postavi spletne strani in omogoči nov razred spletnih izkušenj. Na dogodku Beauty of the Web so svoje nove spletne izkušnje, zasnovane za Internet Explorer 9, predstavili Microsoftovi partnerji, ki vsak dan dosežejo več kot 800 milijonov obiskovalcev, in sicer:

· Štiri največja družabna omrežja: Facebook, MySpace, LinkedIn in Netlog.

· Twitter, največja storitev za posredovanje informacij v realnem času.

· Največji spletni trgovec (Amazon.com), največja dražbena spletna stran (eBay) in največja stran z informacijami iz sveta zabave (IMDB).

· Vodilna evropska zabavna mreža (RTL) in najpomembnejši kitajski portal (Sohu)

· Vodilne strani na področju novic (CNN, USA Today), spletnega iskanja (Bing), potovanj (Orbitz), filmov (Flixster), večpredstavnosti (Hulu, Dailymotion), glasbe (Gorillaz) in fotografij (Photobucket).

Integracija z Windows 7 postavi v središče spletne strani

Internet Explorer 9 v središče aplikacije ne postavi samega brskalnika, ampak je s pregledno izkušnjo v središču integracija z Windows 7, več prostora pa nameni tudi za spletne strani. Zmanjšano je število gumbov, spletne strani pa delujejo podobno kot običajne aplikacije, nameščene na namizju računalnika.

Nove funkcije:

· Pripeta spletna mesta. Ta funkcija uporabnikom omogoča, da dostopajo do priljubljenih spletnih strani neposredno iz opravilne vrstice na namizju Windows 7, brez predhodnega odpiranja brskalnika.

· Izskočni seznami nudijo hiter in preprost dostop do običajnih opravil na spletnih straneh brez zagona samega brskalnika. Pri podprtih spletnih straneh lahko tako uporabniki hitro ustvarijo novo e-sporočilo, preverijo poštni predal, zamenjajo radijsko postajo ali sprejmejo prijateljevo povabilo.

· Izboljšani zavihki in Aero Snap. Zavihke je odslej mogoče iztrgati iz okna spletnega brskalnika in jih postaviti v samostojno okno. S funkcijo Aero Snap, ki razporedi dve okni na desno ali levo polovico zaslona, je nadalje mogoče precej lažje brati in primerjati vsebino v dveh oknih.

Hiter v vseh pogledih

Nova različica brskalnika Internet Explorer 9 za celovito izboljšanje hitrosti brskanja uporablja moč sodobne strojne opreme osebnih računalnikov. Ta obsežen pristop k zmogljivosti vključuje povsem nov skriptni pogon (Chakra), ki lahko izkoristi sodobne večjedrne procesorje. Internet Explorer 9 je prav tako prvi spletni brskalnik s popolnim strojnim pospeševanjem za HTML5. Z uporabo zmogljivosti grafičnih procesorjev, Internet Explorer 9 odklepa 90 odstotkov zmogljivosti osebnih računalnikov, ki jih prejšnji brskalniki niso mogli uporabiti.

Zaupanja vreden

Internet Explorer 9 je s pomočjo bogatega nabora vgrajenih funkcij za večjo varnost, zasebnost in zanesljivost najbolj zaupanja vreden spletni brskalnik. Gradi na temelju vodilnih zaščitnih tehnologij iz Internet Explorerja 8 in dodaja več novosti, kot so:

· Download Manager, integriran s tehnologijo SmartScreen Filter. Internet Explorer 9 ima prvi upravljalnik prenosov, ki je integriran s tehnologijo SmartScreen za zaščito pred škodljivo programsko opremo. Upravljalnik prav tako uporablja povsem novo ocenjevanje varnosti datotek na podlagi njihovega slovesa, kar zmanjša število opozoril pri poznanih datotekah in prikaže vidnejša opozorila, če je varnostno tveganje višje.

· Svetovalec za učinkovitost delovanja dodatkov. Dodatki, npr. orodne vrstice, lahko izboljšajo brskanje, lahko pa ga tudi upočasnijo. Svetovalec za učinkovitost delovanja dodatkov pove, ali nek dodatek brskanje upočasnjuje, nato pa omogoči, da ga izklopite ali odstranite.

· Funkcije za zanesljivo delovanje. Funkcije za zanesljivo delovanje, kot so izolacija zavihkov, samodejna obnovitev po sesutju in obnovitev po zaustavitvi delovanja posameznega zavihka, preprečujejo izgubo informacij in skrbijo za nadaljnje brskanje tudi v primeru težav s spletno stranjo.

Podpora spletnim standardom

Internet Explorer 9 podpira spletne standarde, vključno z obsežno podporo za HTML5, Scalable Vector Graphics (SVG), CSS3 in druge sodobne standarde. Zavezanost standardom prinaša nove možnosti za razvijalce, ki bodo lahko napisali eno kodo, za katero bodo vedeli, da bo enako delovala v vseh sodobnih spletnih brskalnikih.