O-STA

Začenja se festival znanosti

V torek, 21. septembra, na Svetovni dan miru, se bo v Ljubljani (Cankarjev dom) začel tridnevni 16. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo (Belgija, Velika Britanija, ZDA). Potekal bo v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije in s sodelovanjem najpomembnejših nacionalnih ustanov znanja kot so Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan, Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Ljubljani, Urad Republike Slovenije za meroslovje ter zavodi in strokovna društva, ki promovirajo posamezna področja znanosti. Geslo letošnjega festivala znanosti je, da "Ideje spreminjajo svet", častni pokrovitelj pa gospod dr. Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije.

Letošnji festival poudarja pomen idej za bolj zdravo in kvalitetno življenje ter za optimistično prihodnost. S tem želi delovati kot trezen spodbujevalec komuniciranja znanosti med raziskovalci ter ostalimi državljani. S tem, ko raziskovalci sprejemajo laike za enakovredne sogovornike, dejansko dosegamo uresničitev evropsko pomembne ideje o vključenosti laikov v sfero znanosti.

Dr. Pavel Gantar, predsednik, Državnega zbora RS, in v letošnjem letu tudi častni pokrovitelj festivala, je v zvezi s tem izjavil:

"Znanost in znanstvena odkritja vplivajo na nas in na stvarnost, v kateri živimo, bolj kot kdaj koli prej. Postala je nepogrešljiv del vsakdanjega življenja ter gonilna sila posameznikovega in družbenega razvoja. Da bi izkoristili ves potencial, ki ga znanstvena dognanja predstavljajo, morajo ta postati za družbo in širšo javnost dostopnejša in razumljivejša. Slovenski festival znanosti, ki ga že 16. leto zapored pripravlja Slovenska znanstvena fundacija, je namenjen prav temu - da se javnost prepriča o uporabni vrednosti in pomenu obsežnega znanstvenega dela, ter da znanstveniki in raziskovalci spoznajo pomen razširjanja idej in predstavljanja rezultatov. K temu, upam, da prispeva tudi projekt Znanje žanje, v okviru katerega vsak mesec v Državnem zboru slovenski znanstveniki predstavljajo svoje dosežke".

Dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije, ki je organizatorica letnih slovenskih festivalov znanosti, je prepričan, da so festivali znanosti pomembno orodje znanstvene skupnosti pri komuniciranju znanosti z državljani - laiki. Specializirane organizacije kot je Slovenska znanstvena fundacija, imajo potrebno znanje in izkušnje ter vpetost v skupini Evropski raziskovalni in izobraževalni prostor, pa tudi širše, v globalnega, da lahko pomagajo raziskovalcem, promotorjem pri izvajanju procesa komuniciranja. V omenjenem mednarodnem prostoru se namreč že utrjuje vključevanje laikov v sfero znanosti. Seveda ne v vlogi pasivnih opazovalcev, ampak v vlogi ozaveščenih, znanosti in raziskovalni dejavnosti naklonjenih in aktivnih udeležencev.

Osrednje festivalsko dogajanje z več deset dogodki bo potekalo v Cankarjevem domu. Organizatorica in strokovni partnerji so pripravili zanimive dogodke komuniciranja znanosti s področja astronavtike, astronomije, vesoljske medicine in fiziologije, medicinske mikrobiologije in imunologije, genetike, biokemije, kemije, fizike, matematike, jezikoslovja, arheologije, kulinarike, zgodnjega naravoslovja, podnebnih sprememb, laserske tehnologije, agronomije in meroslovja.

Vse tri dni bodo izvajalci iz raziskovalnih inštitutov, zavodov, muzejev in šol izvajali eksperimente v 1. preddverju Cankarjevega doma (Sejem eksperimentov).

Vse tri dni si bo mogoče ogledati v 1. preddverju razstavo najbolj zanimivih in kvalitetnih del mladih likovnih ustvarjalcev o stvarnih in domišljijskih žuželkah. S to razstavo se festival znanosti vključuje v proslavljanje leta 2010 kot Mednarodnega leta biotske raznovrstnosti. V spodnjih prostorih Emporiuma v BTC Cityju pa si bodo lahko udeleženci festivala in drugi državljani, ki se veselijo festivala znanosti v prestolnici države ogledali razstavo dr. Nejca Jelena o človeškem genomu, v okviru projekta "Znanost v BTC Cityju".

V dneh festivala bodo odprle svoja vrata ustanove znanja - raziskovalni inštituti in muzeji (Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan, Nacionalni inštitut za biologijo, Znanstveno-raziskovalni center SZAU, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej, Narodni muzej, Mestni muzej). S temi dejanji bodo še okrepili intenziteto doživljanja sveta znanosti in raziskovanja med državljani v času festivala.

Platinasta pokrovitelja festivala sta Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije in delniška družba BTC. Izmed ostalih pokroviteljev naj omenimo Kemijski inštitut iz Ljubljane (zlati), Poslovni sistem Mercator, Siemens, d.o.o. (srebrna) in Krko (bronasti). Pomemben del sredstev za letošnji festival znanosti je prispevalo tudi nad 150 donatorjev med državljani.

Več o programu letošnjega festivala znanosti: www.szf.si