O-STA

Zavod Celeia Celje vabi na koncert ob 200 - letnici rojstva Fryderyka Chopina (1810 - 1849)

Koncert, ki bo predstavil Chopina tudi z manj znane strani, kot skladatelja zelo redkih komornih skladb

Celje, 23. september 2010, Zavod Celeia Celje vabi v torek, 28. septembra 2010, ob 19.30 v Narodni dom Celje na koncert ob 200 - letnici rojstva Fryderyka Chopina (1810 - 1849). Znameniti poljski skladatelj Fryderyk Chopin je svoj ustvarjalni opus v celoti posvetil klavirju, torkov koncert pa bo predstavil Chopina tudi z manj znane strani, kot skladatelja zelo redkih komornih skladb: zgodnjega Klavirskega tria v g-molu, op.8 in Sonate za violončelo in klavir v g-molu, op.65, nastale dve leti pred njegovo smrtjo. Med tema dvema komornima skladbama se bodo zvrstile njegove Mazurke, pravi biseri klavirske glasbe, v katerih se je Chopin z razgibano melodiko, harmonijami in značilnimi punktiranimi ritmi na najbolj prefinjen način zlil s poljsko ljudsko glasbo. Na koncertu bodo skladbe izvajali Arcadia Trio ter pianistka Nevenka Orešič Leban. Cena vstopnice:

10 EUR. Predprodaja in prodaja vstopnic: TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081 in eno uro pred koncertom v Narodnem domu Celje.

Arcadia Trio

Rainer Gepp, klavir

Gorjan Košuta, violina

Miloš Mlejnik, violončelo

Nevenka Orešič Leban, klavir

TRIO ARCADIA deluje neprekinjeno že od leta 1978. Člani so se spoznali med študijem na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Njihov program obsega vse od Haydna pa do sodobne glasbe. Posebej velja omeniti nastope Tria Arcadia v sklopu Festival Estival v Parizu, v kultni Salle Pleyel z neposrednim radijskim prenosom Radia France, pa koncert leta 1998 v Carnegie Hall v New Yorku. Trio Arcadia je izdal mnogo zgoščenk, pred nedavnim so posneli celoten opus klavirskih trijev Ludwiga van Beethovna.

Pianist RAINER GEPP se je začel učiti klavir s petimi leti pri svojem očetu. Kot štipendist francoske vlade se je izpopolnjeval pri Pierru Sancanu v Parizu. Pomembna inspiracija so mu bili mojstrski tečaji pri Claudiu Arrau in Tatjani Nikolajevi. Reiner Gepp je dobitnik nekaj pomembnih nagrad v Parizu in Barceloni. Poleg solističnih nastopov igra v najrazličnejših komornih zasedbah: poleg muziciranja v Klavirskem triu Arcadia sodeluje še v Triu Meininger, Triu Arion in v ansamblu Baroque and blue. Številne turneje so ga vodile po vsej Evropi in Združenih državah. Mnogi radijski posnetki in zgoščenke potrjujejo njegovo umetniško odprtost in vsestransko glasbeno dejavnost.

Violinist GORJAN KOŠUTA se je učil violino pri prof. Cirilu Veroneku v rojstni Ljubljani. Potem se je odločil za študij v Združenih državah v Rochestru, v državi New York. Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri slovitem slovenskem violinistu Igorju Ozimu. Na koncertnih nastopih, ki so ga vodili domala po celem svetu, je cenjen kot solist in komorni glasbenik. Že od leta 1978 poučuje kot profesor na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Od leta 2008 je tudi redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Gorjan Košuta vodi mojstrske tečaje v Sloveniji, Avstriji, Grčiji, Južni Koreji in ZDA.

Violončelist MILOŠ MLEJNIK, doma iz Škofje Loke, je eden vodilnih slovenskih glasbenikov na tem instrumentu, violončelist izbrušene tehnike, polnega plemenitega tona in elementarne muzikalnosti. Ima obsežen repertoar, ki sega od predklasike do sodobnosti, kar nekaj slovenskih skladateljev pa je svoja dela namenilo prav njemu. Miloš Mlejnik je prejel vrsto priznanj in nagrad: v Kölnu, Berlinu, na jugoslovanskem tekmovanju mladih umetnikov v Zagrebu, v Colmarju, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado Gorenjske, Groharjevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada kot član kvarteta Tartini. Že vrsto let vodi številne mednarodne mojstrske tečaje in pogosto sodeluje kot član žirije na mednarodnih tekmovanjih. Kot redni profesor poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani in na Deželnem konservatoriju v Celovcu. Kot koncertant gostuje na domačih in tujih koncertih odrih, bodisi kot solist, kot član Klavirskega tria Arcadia in godalnega kvarteta Tartini.

Pianistka NEVENKA OREŠIČ LEBAN se je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru učila klavir pri dr. Romanu Klasincu in prof. Zdenki Novakovi, na Akademiji za glasbo je diplomirala pri prof. Pavlu Šivicu, hkrati je bila absolventka muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let je bila urednica za glasbo na Radiu Slovenija, nato se posvetila klavirski pedagogiki in koncertiranju. Podiplomsko izpopolnjevanje je končala na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri prof. Krpanu in prof. Zlatarju. Občasno snema za Radio Slovenija in se pojavlja kot glasbeni kritik. Nastopala je v Sloveniji, Hrvaški, Italiji in v Belgiji. Nekaj let je v okviru EPTA (evropsko združenje učiteljev klavirja) vodila v Sloveniji ciklus Pianissimo, namenjen mladim pianistom. Izdala je zgoščenko s klavirsko glasbo "Dotik poetičnosti", sodelovala je v klavirskem kvartetu Camerata Labacensis in z njim posnela zgoščenko.

Več info: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 03 42 87 139, mobi: 041 721 131, e-mail:nenad.first@celje.si