O-STA

Zavod Celeia Celje vabi k vpisu Koncertnega abonmaja za sezono 2010 / 2011

Bogata ponudba za različne glasbene okuse

Celje, 29. september 2010, Zavod Celeia Celje vabi k vpisu Koncertnega abonmaja za sezono 2010 / 2011. Tudi v letošnji sezoni se bodo lahko glasbeni navdušenci in ljubitelji dobre glasbe odločali med tremi abonmaji. Vpisovanje poteka na Turistično informacijskem centru Celje na Krekovem trg 3, vsak dan od 9.00 do 17.00 in v soboto od 9.00 do 13.00.Več informacij najdete tudi na spletni strani www.celeia.info.

Ugledni domači in tuji solisti ter ansambli bodo oblikovali umetniške večere Koncertnega abonmaja, že desetič zapored pa bomo v ciklu GM oder prisluhnili najuspešnejšim mladim slovenskim glasbenikom, ki smo jih za predstavitev izbrali v sodelovanju s strokovno žirijo Glasbene mladine Slovenije. Spored Abonmaja plus tokrat oblikujejo štirje uspešni in inventivni avtorji, ki poleg glasbenega odra suvereno obvladujejo tudi gledališki prostor. Pomlad bo ponovno v znamenju mladinskega petja. Od 6. do 10. aprila 2010 se bodo mladi pevci iz Slovenije in Evrope zbrali na 29. Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu. Tradicionalno srečanje najboljših mladinskih zborov bomo ponovno zaključili s skupnim petjem na Starem gradu Celje.

Prepričani smo, da vam bodo ugledni umetniki, ki v tej sezoni prihajajo iz Slovenije, Japonske, Turčije, Nemčije, Srbije, Škotske, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Indije, bogatili izbrane večere.

ABONMAJSKA PONUDBA

KONCERTNI ABONMA

Torek, 12.10.2010 - Narodni dom Celje

Ansambel Interactive Tokio

Dirigent: Junya Fujimoto

Yoshiki Nose, flavta / Takeo Kimura, klarinet / Koichi Inoue, pozavna / Kazuko Ogawa, tolkala / Kyoko Sasaki, klavir / Nina Furukawa, violina / Hana Miyoshi, viola /

Motoko Udagawa, violončelo

Ansambel Interactive je eden vodilnih japonskih sestavov, ki se posveča večinoma glasbi 20. in 21. stoletja. Člani ansambla so diplomanti tokijske Univerze, izpopolnjevali pa so se v Evropi, ZDA in Avstraliji. Redno gostujejo na vseh pomembnih svetovnih festivalih, tokratno gostovanje pa bo njihovo prvo v Sloveniji.

Spored: Teruyuki Noda, Toru Takemitsu, Joji Yuasa, Pavel Mihelčič, Sukhi Kang

Torek, 9.11.2010 - Narodni dom Celje

Tomaž Lorenz, violina

Alenka Šček Lorenz, klavir

Duo Lorenz - Šček letos praznuje 30-letnico umetniškega delovanja. Do danes je izvedel dolgo vrsto odmevnih in odlično ocenjenih recitalov doma in na tujem. Na repertoarju ima dela od baroka do sodobnosti, posebno skrb pa posveča slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Za predstavitev Antologije slovenske violinske glasbe (v celoti posnete za TV Slovenija) sta Tomaž Lorenz in Alenka Šček Lorenz prejela nagrado Prešernovega sklada.

Spored: Antonín Dvořák, Marijan Lipovšek, Edvard Grieg

Torek, 18.1.2011 - Celjski dom

Esra Pehlivanli, viola

Marko Kassl, harmonika

Duo Pehlivanli - Kassl, ki se je prvič predstavil leta 2004 na Grachtenfestivalu v Amsterdamu, je reden gost uglednih evropskih odrov. Turška violistka Esra Pehlivanli je študirala v rojstni Ankari, Belgiji in na Nizozemskem, osvojila pa je številne nagrade na mednarodnih tekmovanjih na Poljskem in v Italiji. Marko Kassl je začel s poukom harmonike na Slovenski glasbeni šoli v Celovcu, študiral pa je v Grazu in Essnu. Veliko nastopa kot solist in komorni glasbenik, deluje pa tudi kot profesor na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu.

Spored: Igor Stravinski, Johann Sebastian Bach, Manuel de Falla, Ivo Petrić, Astor Piazzolla

Torek, 22.3.2011 - Celjski dom

Pihalni ansambel Serenade

Eva Nina Kozmus in Milena Lipovšek, flavti / Christoph Bouwman in Johnatan Mauch, oboi / Ognjen Popović in Jure Hladnik, klarineta / Peter Whelan in Nenad Janković, fagota / Stanko Koren, kontrafagot / Boštjan Lipovšek, Andrej Žust, David Berecky in Zsombor Nagy, rogovi / Igor Mitrović, violončelo / Iztok Hrastnik, kontrabas

V pihalnem ansamblu Serenade koncertirajo vrhunski glasbeniki, solisti uglednih domačih in tujih orkestrov ter opernih hiš (Slovenska filharmonija, Simfoniki RTV Slovenija, Beograjska filharmonija, Škotski komorni orkester in Festivalni orkester iz Budimpešte), ki jih je za to priložnost zbral naš vodilni hornist Boštjan Lipovšek.

Spored: Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák


Torek, 10.5.2011 - Celjski dom

Solisti in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Dirigent: Loris Voltolini

V poslopju današnje Opere, ki je bilo zgrajeno leta 1892, sta na prelomu 19. v 20. stoletje delovali dve gledališči: Nemško gledališče in slovensko Deželno gledališče z dramo in opero. V slednji so bili angažirani stalni dirigenti, solisti in zbor. Operne predstave so do leta 1908 spremljali godbeniki 17. (kranjskega) in 27. (štajerskega) pehotnega polka cesarske in kraljeve armade. Od leta 1908 do 1918 je operne predstave spremljal orkester Slovenske filharmonije, 1918. pa je bil ustanovljen operni orkester. Danes se osrednje slovensko glasbeno gledališče ponaša z obširnim repertoarjem opernih, baletnih in koncertnih del iz sodobne in klasične glasbeno-gledališke ustvarjalnosti.

Vodilni solisti osrednjega slovenskega glasbenega gledališča: sopranistka Rebeka Radovan, mezzosopranistka Elena Dobravec, altistka Mirjam Kalin, tenorista Branko Robinšak in Dejan Vrbančič ter baritonist Marko Kobal, bodo predstavili odlomke iz priljubljenih oper.

GM ODER

Sreda, 20. oktober 2010 - Glasbena šola Celje

Klavirski trio Gud

Gregor Dešman, klavir / Dejan Gregorič, violina / Urša Pavlovčič, violončelo

Klavirski trio je bil ustanovljen leta 2007 kot komorna zasedba v razredu prof. Tomaža Lorenza na ljubljanski Akademiji za glasbo. Leta 2008 je na državnem tekmovanju TEMSIG osvojil tretjo nagrado in srebrno plaketo, za koncertno udejstvovanje v letu 2009 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Sreda, 24. november 2010 - Galerija sodobne umetnosti Celje

Kvartet flavt Nimfe

Tina Čelič, Barbara Gorše, Maruša Grošelj, Kaja Lešnjak

Kvartet deluje od leta 2006, za seboj ima vrsto koncertov. Na državnem tekmovanju TEMSIG 2009 je kvartet prejel zlato plaketo. Repertoar kvarteta obsega dela različnih stilnih obdobij.

Sreda, 15. december 2010 - Galerija sodobne umetnosti Celje

Izidor Kokovnik, harmonika

Izidor Kokovnik je po končani velenjski gimnaziji uspešno opravil sprejemni izpit na Visoki šoli za glasbo Franza Liszta v Weimarju, kjer po diplomi leta 2008 nadaljuje podiplomski študij v razredu prof. Ivana Kovala.

Luka Železnik, flavta in Uroš Barič, kitara

Luka Železnik študira flavto na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu Hansgeorga Schmeiserja. Od jeseni 2009 je solo flavtist orkestra Hiše kulture Celje. Uroš Barič je študent Alvara Pierrija na isti univerzi. Sodeluje v različnih komornih zasedbah in je prejemnik številnih nagrad na mednarodnih tekmovanjih.

Sreda, 12. januar 2011 - Galerija sodobne umetnosti Celje

Janja Brlec, citre

Janja Brlec na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu študira citre pri prof. Georgu Glaslu. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov ITHAKA v Ljubljani je v kategoriji brenkal osvojila prvo nagrado, prvo mesto pa je dosegla tudi na mednarodnem tekmovanju citrarjev v Münchnu 2010.

Mario Kurtjak, kitara

Mario Kurtjak je leta 2008 prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za uspehe dosežene s triom IreNeMa. Z istim triom je prejel tudi srebrno plaketo in priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja na tekmovanju TEMSIG. Je prejemnik številnih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih kitaristov.


Sreda, 16. februar 2011 - Galerija sodobne umetnosti Celje

Godalni kvartet Accadémia

Mojca Fortin in Beti Bratina, violini / Gea Pantner Volfand, viola / Zoran Bičanin, violončelo

Godalni kvartet Accademia, ki je s svojim delovanjem začel leta 2009, sestavljajo študentje Akademije za glasbo iz komornega razreda prof. Tomaža Lorenza. Za seboj imajo vrsto uspešnih koncertov, med drugim so se leta 2010 udeležili turneje po Madžarski ter bili finalisti tekmovanja Amici della Musica v Udinah.

Godalni kvartet Akademije za glasbo Ljubljana

Tanja Sonc in Nina Pirc, violini / Nejc Mikolič, viola / Maruša Bogataj, violončelo

Godalni kvartet AG Ljubljana je dobitnik vrste najvišjih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Deluje od leta 2009 v okviru komorne igre na AG v Ljubljani, v razredu prof. Tomaža Lorenza.

Sreda, 13. april 2011 - Glasbena šola CeljeCelje

Domen Lorenz, violina in Mija Miljković, klavir

Violinist Domen Lorenz je študent dunajske Univerze v razredu prof. Dore Schwarzberg. Kot solist je dosegel osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu, kjer je bil leta 2005 proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Za izjemne koncertne dosežke mu je ljubljanska Akademija za glasbo v letu 2010 podelila Prešernovo nagrado.

Mija Miljković je bila s petnajstimi leti sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu, sedaj pa je študentka podiplomskega študija pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak na ljubljanski Akademiji za glasbo. Prejela je številne nagrade na tekmovanjih v Zagrebu, Moskvi, Piacenzi in Osijeku, koncertirala pa v Zagrebu, Dubrovniku, Milanu, Zürichu, na Dunaju, v Bratislavi, Moskvi in Beogradu.

ABONMA PLUS

Torek, 16.11.2010 - Celjski dom

"Najin dan"

Tori Trio

Jure Tori, harmonika / Ewald Oberleitner, kontrabas / Ganesh Anandan, tolkala

Harmonikar Jure Tori je bil že kot najstnik med soustanovitelji benda Orlek, ki že 20 let energično združuje folk, rock, polko in punk. Čeprav je za matični bend redno pisal pesmi, se je avtorskega dela, torej ustvarjanja in igranja glasbe pod lastnim imenom - glede na svojo "delovno dobo" - lotil relativno pozno, leta 2006, ko je objavil odličen album "Reflection of Memory / Odsev spomina". Na njem se je, skupaj s kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem, ki velja v domači Avstriji za legendarno jazzovsko ime, izkazal kot tvorec pretanjenih pesmi, ki so povečini puščale vtis melanholije, a je bil pod povhrnjico skrit nevsakdanji godbeni naboj. Pri drugem albumu, "Najin dan", se je Toriju in Oberleitnerju pridružil indijski bobnar Ganesh Anandan, ki je živahnejšim skladbam dodal dodaten piš ritmičnega vetra, nekaterim bolj umirjenim pa je še bolj zgladil robove.

Mario Batelić

Torek, 25.1.2011 - Celjski dom

"Monty Python"

Glasbeno-gledališki performans

Igrajo: Kris Guček, Tomo Tomšič, Joži Šalej in Nika Vipotnik

Režija: Tijana Zinajić / Kostumi: Jasna Vastl

Prevodi v slovenščino: Nika Vipotnik in Damjana Kenda Hussu

Za zabavo, smeh in krohot občinstva so se tokrat "spečali" pravi "norci"...Always look on the bright side of life, I like chinese, Penis song, The Lumberjack song, Sit on my face in še ducat songov in skečev razvpite britanske filozofske skupine komikov, ki je lani praznovala 40-letnico, pa še kar obnoreva nove generacije....

Torek, 15.3.2011 - Celjski dom

Vita Mavrič z gosti

Oder. Luč. Beseda. Glasba. Štirje elementi sveta. Sveta, ki mu Vita Mavrič z vsem srcem, z njegovim bitjem in svojim žitjem pripada. Od leta 1987, ko je prvič nastopila v muzikalu "U Slovenačkim gorama".

Pred vami je sprehod. Sprehod, na katerega velja vzeti klobuk in špancirštok, se morda odeti celo v frak, vsekakor pa nanj kreniti lagodno in dostojanstveno. In v dobri družbi. Sprehod skozi Vitinih več kot dvajset let. Let, v katerih je odkrivala in popularizirala legende ("Ne smejte se, umrl je klovn" je mali spomenik Franetu Milčinskemu Ježku), postala njihova soborka (nastopov z Borutom Lesjakom je za neskončno turnejo), jih znova potegnila v vrtinec ustvarjanja (albuma "Pesem je ženska" z Urbanom Kodrom, "Sem, kakršna sem" z Mojmirjem Sepetom), predstavljala njihov čas s humornimi, takratno popularno glasbo oživljajočimi produkcijami ("Arabela", "Rigoletta", "Nekoč bili smo v maju", najnovejša "Kuba libre"), jih šla iskat po svetu (od Brechta, Piafove in Brela do klezmerja)... Celovečerni večer šansona, kabareta, teatra, retrospektiva vsega, kar je Vita Mavrič počela v zadnjih dvajsetih letih. Večer v katerem bomo nazdravili številnim gostom, umetnikom in njenim sopotnikom ter skupaj z njimi obujali spomine, ob katerih bodo uživali tako publika kot nastopajoči.

Jure Longyka

Torek, 17.5.2011 - Celjski dom

Miha Alujevič z gosti

Na vprašanje "Kaj je biti težje: pevec, igralec ali režiser?" je Miha Alujevič v nekem intervjuju odgovoril: "Meni je super početi vse kar počnem."

Po končanem šolanju na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani na oddelku za jazz in zabavno glasbo, v razredu profesorice Nade Žgur, je nadaljeval šolanje na Vienna Musical School na Dunaju. Poslušalce navdušuje z interpretacijo glasbe iz znanih musicalov, s francoskimi šansoni, ki ga spremljajo že iz gimnazijskih časov ter z nastopi na raznih festivalih in oddajah v Sloveniji ter v tujini. Njegova sodelovanja z izvrstnimi glasbeniki dokazujejo, da mu nobena glasbenga zvrst ni tuja. Nastopa z različnimi big bendi, revijskimi orkestri, simfoničnmimi orekstri, s pianisti, z manjšimi zasedbami pri nas in na tujem. Kot gledališki režiser je Miha magistriral na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu. Režira gledališke in operne predstave profesionalnih in ljubiteljskih gledališč v Sloveniji in na Hrvaškem. Za režije predstav in za svoja dramska besedila je prejel številne domače in tuje nagrade, širino svojega repertoarja pa bo tokrat predstavil na večeru, posebej oblikovanemu za Abonma plus.

Na fotografiji: Ansambel Interactive Tokio (arhiv ansambla)

Več info: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 03 42 87 139, mobi: 041 721 131, e-mail:nenad.first@celje.si.