O-STA

Po programsko opremo k zaupanja vrednemu trgovcu

· Microsoftova pobuda Zaupanja vreden med partnerji požela izredno zanimanje

· Plod prizadevanj za zagotavljanje prodaje legalne programske opreme

· Partnerji si s sodelovanjem v programu pridobijo zaupanje in zadovoljstvo kupcev

· Zagotovilo strankam, da kupujejo zgolj legalno programsko opremo in s tem pridobijo vse prednosti in pravice, ki iz tega izhajajo

Podjetje Microsoft želi s pobudo Zaupanja vreden kupce programske opreme zaščititi pred tveganji in posledicami kupovanja in uporabe nelegalne programske opreme. Pobuda je namenjena prodajalcem programske opreme, saj jim zagotavlja prepoznavnost zaupanja vrednih Microsoftovih partnerjev in zanesljivost njihove ponudbe. S kampanjo, ki se je začela v prvih dneh septembra, je pri partnerjih požel velik odziv, saj se je pobudi pridružilo že 93 partnerjev. S pobudo Zaupanja vreden si Microsoft prizadeva zagotavljati prodajo izključno legalne programske opreme, ki strankam nudi najvišjo stopnjo varnosti in zaščite njihovih podatkov.

Zaupanja vreden je tisti partner, ki sam uporablja izključno legalno programsko opremo, hkrati takšno tudi prodaja in ima prodajno mesto označeno z znakom "Zaupanja vreden". Odziv partnerjev kaže zavedanje, da si s pravicami in prednostmi, ki izhajajo iz sodelovanja v programu, pridobijo zaupanje in zadovoljstvo kupcev. Naziv Zaupanja vreden potrjuje poznavanje, strokovno svetovanje in prodajo originalne Microsoftove programske opreme. Microsoft kupce ob tem poziva, da se pred odločitvijo za nakup nove programske opreme, samostojno ali skupaj z novim računalnikom, na spletni strani www.microsoft.com/slovenija/zaupanjavreden pozanimajo, kateri od njihovih partnerjev je že pridobil naziv Zaupanja vreden.

"Kupce ves čas opozarjamo, naj pred nakupom računalniške opreme pri prodajalcih preverijo, ali je na njej nameščena legalna programska oprema, zato je Microsoftova pobuda še korak naprej v boju proti ponujanju ali celo prodaji nelegalne programske opreme," je poudaril Rok Koren, pravni svetovalec organizacije BSA v Sloveniji. "Naša skupna prizadevanja glede osveščanja javnega sektorja, podjetij in končnih uporabnikov o tveganjih, povezanih s krajo programske opreme, in o vplivu, ki ga ima piratstvo na gospodarstvo v državi, pripomorejo k postopnemu zniževanju stopnje piratstva programske opreme."

Programska oprema je ena od najbolj dragocenih tehnoloških pridobitev informacijske dobe, saj omogoča delovanje skoraj vseh danes že povsem nepogrešljivih orodij - od osebnih računalnikov do interneta. Zaradi njene vrednosti in relativno enostavne reprodukcije je zelo razširjeno tudi piratstvo programske opreme, za kar se smatra vsako nepooblaščeno kopiranje ali razširjanje programske opreme, zaščitene z avtorskimi pravicami, v obliki kopiranja, prenosa, izmenjave, prodaje ali namestitve več kopij na osebne ali službene računalnike.

Uporabnik ali prodajalec nelegalne programske opreme, posameznik ali podjetje, je v prekršku, za katerega odgovarja kazensko in civilno. Z uporabo kopirane ali ponarejene programske opreme pa tvega tudi večjo izpostavljenost virusom ter okvaram strojne in programske opreme. Z uporabo legalne programske opreme je uporabnikom zagotovljena varnost podatkov in brezskrbnost, pripada jim garancija, deležni pa so tudi brezplačne tehnične podpore in nadgradenj ter posodobitev, do katerih nelicenčni uporabniki niso upravičeni. Microsoft poudarja, da samo originalna programska oprema vključuje napredna orodja, ki zagotavljajo večjo storilnost, ter nudi popolno zanesljivost in stabilnost.

Mojca Gostinčar, vodja prodaje SMS&P v Microsoftu (slika levo zgoraj):

"Pozdravljamo izjemen odziv partnerjev, ki potrjuje naša prizadevanja osveščati kupce o pravilnosti kupovanja legalne programske opreme in prednostih, ki jih ta prinaša. Strankam, ki programsko opremo kupujejo pri enem od naših partnerjev, ki je pridobil naziv Zaupanja vreden, zagotavljamo, da je ta legalna in jim bo zanjo nudena vsa ustrezna podpora. Z uporabo licencirane Microsoftove programske opreme si stranke namreč zagotovijo, da so kupljeni izdelki popolnoma podprti, zanesljivi in da so jim ves čas na voljo vse posodobitve."