O-STA

Vsak drugi uporabnik zaskrbljen zaradi izgube podatkov ali kraje identitete s piratsko programsko opremo

· Nova raziskava je pokazala, da je kar 80 odstotkov uporabnikov zaskrbljenih zaradi tveganj, ki jih prinaša uporaba ponarejene programske opreme

· Zavedanje o problematiki je veliko, saj je kar 70 odstotkov vprašanih prepričanih, da je originalna programska oprema varnejša, stabilnejša in enostavneje nadgradljiva

· Microsoft tesno sodeluje z državnimi organizacijami in uporabnike izobražuje glede problematike uporabe ponarejene programske opreme

David Finn, pomočnik generalnega direktorja za področji protipiratstva in ponarejanja programske opreme v Microsoftu:

"Uporabniki nam jasno sporočajo, da so zaradi ponarejene programske opreme zaskrbljeni, še posebej, ker smo danes ves čas povezani z internetom, bodisi zaradi izmenjave slik ali sodelovanja v družabnih omrežjih bodisi zaradi spletnih nakupov. Potrošniki poleg tega zahtevajo, da država in industrija ukrepata. Radi bi vedeli, kako se zaščititi. Naša naloga je, da jim pri tem po najboljših močeh pomagamo ."

Microsoft je objavil rezultate obsežne raziskave med uporabniki programske opreme, v kateri so 38.000 moških in žensk v 20 državah vprašali o njihovem odnosu do ponarejene programske opreme. Rezultati so jasen dokaz, da se ljudje po vsem svetu zavedajo tveganj, povezanih z uporabo neoriginalne programske opreme.

Tri četrtine vprašanih je bilo mnenja, da ponarejena programska oprema ni tako varna kot originalna. Kar 82 odstotkov vprašanih pa bi prijateljem svetovalo uporabo originalne programske opreme.

Po pridobljenih podatkih je zavedanje o problematiki ponarejanja programske opreme sicer veliko, vendar bo treba še mnogo postoriti. 73 odstotkov vprašanih je izrazilo naklonjenost do uporabe legalne programske opreme, prek 70 odstotkov pa jih je prepričanih, da je originalna programska oprema varnejša, stabilnejša in da jo je enostavneje nadgrajevati.

Raziskava je še pokazala, da za težave ni kriva nepozornost kupcev. Kar 72 odstotkov vprašanih, ki so programsko opremo kupili v trgovini ali na spletu, se je namreč s pregledom embalaže prepričalo, da gre za original. Skoraj 80 odstotkov se jih je spomnilo, da so morali za aktivacijo vnesti produktno kodo. Pa vendar vse višja kakovost ponarejene programske opreme potrošnikom otežuje identifikacijo. Manj kot polovica vprašanih meni, da so kupci sposobni ločiti med originalom in ponaredkom.

Pozivi uporabnikom, industriji in vladi

Medtem ko potrošniki v veliki meri sami skrbijo za nakup legalne programske opreme, jih vse več meni, da bi morali več truda v zajezitev problematike ponarejene programske opreme vlagati tudi industrija in vlada. 65 odstotkov vprašanih tako k ukrepanju poziva vlado, 72 odstotkov pa je prepričanih, da bi morali za to več storiti proizvajalci programske opreme.

Rezultati kažejo, da potrošniki nočejo ponarejene programske opreme. Vedo, da je škodljiva, saj njene posledice čutijo povsod, pa vendar potrebujejo orodja in znanje, kako se obvarovati pred tveganji.

Učinkovite dejavnosti tudi v Sloveniji

Microsoft vsako leto veliko vlaga v izobraževanje potrošnikov in njihovo zaščito, vpeljuje nove tehnologije, ki otežujejo ponarejanje programske opreme, izobražuje organe pregona glede licenčnih pravil in sodeluje z drugimi organizacijami, kot je Urad za intelektualno lastnino. V letošnjem letu je tako sodeloval pri izobraževanju tržnih inšpektorjev, soorganiziral konferenco s področja zaščite intelektualne lastnine za sodnike ter izvedel šolanje policistov za boj proti kriminalu na področju ponarejanja programske opreme.

Poleg tega Microsoft vodi sodne in izvensodne postopke proti tistim podjetjem, ki prodajajo nelegalno programsko opremo. S poravnavo se je pravkar zaključil primer Špitalar. Pri tem trboveljskem samostojnem podjetniku je bilo namreč ugotovljeno reproduciranje in nameščanje nelegalne programske opreme na nove računalnike. Z zunajsodno poravnavo v višini 7.000 evrov se je kršitelj zavezal plačati odškodnino v višini 7000 evrov in nameniti dodatnih 1500 evrov v dobrodelne namene Mladinskemu centru Trbovlje.

S predstavitvijo novih podatkov ob dnevu zaščite uporabnikov Microsoft izkazuje trud, vložen v boj proti piratstvu programske opreme. Ob tej priložnosti podjetje uporabnikom sporoča, da so na voljo različni izobraževalni viri, ki jim lahko pomagajo ohraniti varnost z originalno programsko opremo.

"Najboljši način, da potrošnike zaščitimo pred ponarejeno programsko opremo, je, da jim damo orodja, s katerimi lahko odkrijejo prevaro in se zaščitijo," je dodal Finn. "Vsakdo lahko nemudoma preveri pristnost uporabljene programske opreme z enostavnim Microsoftovim orodjem, najsi je bila kupljena prek spleta, v trgovini ali je bila prednameščena na računalnik."

KONTAKT:

Simona Rakuša, vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

Katra Šemrov, projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103