O-STA

V Celju bo tudi letos potekal projekt Pravljično Celje 2010

Pestro prireditveno dogajanje za raznolike ciljne javnosti

Celje, 24. november 2010, Zavod Celeia Celje, organizator in koordinator Pravljičnega Celja 2010 je na današnji novinarski konferenci v Celjskem domu predstavil razgiban prireditveni skelet projekta, ki se bo v Celju odvijal od 1. do 31. 12. 2010. Osrednji program Pravljičnega Celja je pripravil Zavod Celeia Celje, ki je tudi v letošnjem letu organizator Božično-novoletnega sejma, organizator programa Pravljične dežele je Vladimira Skale, V.S. styling. Projekt Pravljično Celje je omogočila Mestna občina Celje.

Velik poudarek je tudi letos namenjen brezplačnim koncertom na prostem, je pa seveda prireditveni skelet zasnovan tako, da nagovarja raznolike ciljne javnosti. V letošnjem letu bomo v Celju tako prvič izvedli animirano prižiganje božično-novoletne razsvetljave, prav tako prvič si bodo obiskovalci lahko ogledali vseslovensko razstavo jaslic, ki bodo na ogled v Marijini cerkvi na Prešernovi ulici. Velik poudarek se tudi letos namenja pestri prireditveni ponudbi na Božično-novoletnem sejmu, ki bo za obiskovalce odprl svoja vrata 18. in jih zaprl 31. decembra 2010. Tudi letos pa se obeta zares pestro prireditveno dogajanje v edinstveni Pravljični deželi na Glavnem trgu, ki bo otroke razveseljevala od 17. do 31. decembra 2010.

Prve prireditve bodo lahko obiskovalci obiskali že na samem začetku meseca decembra, prireditveni vrhunci pa se bodo zgodili v drugi polovici decembra, ko se bodo odprla vrata Pravljične dežele na Glavnem trgu in Božično-novoletnega sejma v centru mesta. Projekt se bo zaključil 31.12. 2010 s silvestrovanjem za otroke na Glavnem trgu in silvestrovanjem za odrasle na Trgu celjskih knezov, kjer se bodo lahko obiskovalci zabavali s skupaj s Čuki in uživali v razkošnem ognjemetu.

Tudi v letošnjem letu programska zasnova izhaja iz raznolike ponudbe prireditev, ki ponuja vsebine namenjene različnim javnostim. Velik poudarek je namenjen brezplačnim koncertom na Glavnem trgu ( 6 koncertov), ki v letošnjem letu prinašajo pestro glasbeno ponudbo predvsem celjskih glasbenih ustvarjalcev. V Celjskem domu se bosta 0dvili lutkovna predstava za otroke in monokomedija Fotr z Ladom Bizovičarjem. Tudi v letošnjem letu bo dogajanje popestrila otvoritev razstave v galeriji erotike Račka, s provokativnim naslovom Kdo koga jebe?, srbskega slikarja in performerja Aleksandra Jestrovića - Jamesdina. Prav tako bo organiziran romantičen pohod z baklami na Stari grad Celje, ki bo pospremljen s pevskim nastopom Pevskega društva upokojencev Celje. V okviru Pravljične dežele bo časopis Celjan izvedel sedaj že tradicionalno dobrodelno akcijo s katero bo obdaril 50 otrok iz socialno ogroženih družin. Prvič pa si bodo obiskovalci Pravljičnega Celja lahko ogledali tudi vseslovensko razstavo jaslic v Marijini cerkvi na Prešernovi 20.

Noviteta letošnje programske ponudbe je animirano prižiganje novoletnih lučk v mestnem jedru, ki ga pripravljata Zavod Celeia Celje in Radio Fantasy, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj decembrskega pravljičnega dogajanja. Osrednji dogodek se bo tako odvijal na Trgu celjskih knezov, kjer bo obiskovalce prireditve poleg moderatorjev Janka in Diane iz Radia Fantasy, pozdravil še čisto pravi Miklavž s spremstvom in jih obdaril s sladkimi dobrotami blagovne znamke Hrustljava skušnjava, ki je v projekt pristopila kot sponzor. Za prijetno razpoloženje bo poskrbel še pevski zbor Gimnazije Celje -center pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein. Animirano prižiganje luči bo tako uvertura v pestro prireditveno dogajanje, ki se bo zaključilo s silvestrovanjema na prostem.

PRAVLJIČNA DEŽELA NA GLAVNEM TRGU, 17. do 31. 12. 2010

Odpiralni čas: vsak dan v starem letu od 10. do 12. ure in od 17. do 19. ure.

Tudi v letošnjem letu bo zaživela Pravljična dežela na Glavnem trgu, edinstvena slovenska dežela v kateri lahko majhni in nekoliko večji otroci vsak dan znova vstopijo v decembrsko pravljico. Posebnost dežele so pravljična vodenja s čisto pravimi Pravljičnimi vilami in junaki Pravljične dežele, ki obiskovalce popeljejo na nepozabno popotovanje v svet domišljije. Vsak dan deželo obišče Božiček, ki ga v zadnji polovici prazničnega decembra zamenja Dedek Mraz. V petek, 31.12. se lahko najmlajši udeležijo nepozabnega pravljičnega silvestrovanja in skupaj z vilami ter ostalimi junaki Pravljične dežele točno opoldne odštejejo še zadnje ure do novega leta.

Več informacij o Pravljični deželi: www.pravljicnadezela.si,www.radiofantasy.com,www.zvezdecelja.si,www.Tv1.si,tel.:031 270 001, e-mail:pravljicna.dezelacelje@gmail.com

BOŽIČNO - NOVOLETNI SEJEM V CENTRU MESTA, od 18. do 31. 12. 2010

Odpiralni čas: vsak dan od 10.00 do 19.00 ; v času prireditev bo obratovalni čas podaljšan do konca prireditve

Tudi letošnja rdeča nit Božično-novoletnega sejma je pestra ponudba unikatnih izdelkov, ki predstavljajo odlično izbiro za nekoliko drugačno decembrsko obdaritev. Na 29 stojnicah se bodo predstavljali ponudniki iz različnih delov Slovenije. Ponudniki so bili izbrani na podlagi Javnega poziva za sodelovanje na Božično-novoletnem sejmu v Celju. Stojnice so za ponudnike darilnega programa brezplačne, izjema je izvajalec gostinske ponudbe, ki je moral plačati stojnični prostor za opravljanje svoje dejavnosti.

STROŠKI PROJEKTA PRAVLJIČNO CELJE

Za projekt Pravljično Celje 2010 Mestna občina Celje namenja 43.000 EUR. V vsoto ni vključeno silvestrovanje na prostem in postavitev božično-novoletnega sejma ter osvetlitev.

BOŽIČNO-NOVOLETNA RAZSVETLJAVA

V Pravljičnem Celju 2010 bodo luči zasvetile v nedeljo, 5. decembra 2010 ob 17.00. Prižiganje luči bo letos prvič pospremljeno z dogodkom, ki ga bo Zavod Celeia Celje (organizator in koordinator Pravljičnega Celja 2010) organiziral skupaj z Radiem Fantasy, ki je tudi ekskluzivni radijski pokrovitelj celotnega projekta Pravljično Celje 2010.

Od nedelje, 5. decembra 2010 in vse do 6. januarja 2011 bodo celjske ulice, trgi in zgradbe svetile v praznični razsvetljavi, Pravljična dežela bo zasvetila 9 dni kasneje. Za razsvetljavo bo tudi letos poskrbelo podjetje Elektrosignal d.o.o., ki je bilo izbrano na osnovi javnega razpisa. Izbrani izvajalec nameščanja praznične razsvetljave že pregleduje in namešča nekatere svetlobne elemente, pripravlja oporne jeklene vrvi in obesni material.

Stroški letošnje okrasitve Celja bodo znašali cca. 95. 000, 00 EUR, kar je približno enako kot lani. Mestna občina Celje bo poleg novoletne razsvetljave zagotovila tudi postavitev hišic za božično-novoletni sejem, ureditev prometnega režima, odrov, ozvočenja in mobilnih toalet, izvajala bo zimsko službo in skrbela za čiščenje javnih površin.

Praznična osvetlitev bo krasila predvsem mestno jedro in Pravljično deželo.

Novost letošnje praznične osvetlitve : zvezdno nebo.

Za okrasitev mesta Celja z okolico bomo:

- okrasili 38 različnih smrek - 29 v samem mestu in okolici, 9 v Pravljični deželi,

- postavili 12 metrov visoko smreko na Trgu celjskih knezov pred Mestno občino Celje,

- okrasili tudi nekaj primestnih ulic in krožišč v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih.

Letos bodo Celje krasile:

- svetlobne zavese preko ulic in mostov 49500 kosov žarnic

- svetlobne zavese (občina) 19200 kosov žarnic

- svetlobne verige preko ulic 8800 kosov žarnic

- svetlobne cevi 600 m cevi

- led žarnice na smrekah in drevesih 38500 kosov žarnic

- napisi Dobrodošli v Celju 3

- 2 osvetljeni fontani

- svetlobni liki 95 kosov

- svetleče krogle 10 kosov

- nesvetleči okraski 200 kosov

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

Programska ponudba Pravljičnega Celja bo predstavljena v 4. številki Mestnega časopisa, ki bo na naslove 19. 684 celjskih gospodinjstev prispel 1. 12. 2010. Vse informacije bodo dosegljive tudi na spletni strani Zavoda Celeia Celje, www. celeia.info.

Program bo objavljen tudi na panojih, ki bodo postavljeni v centru mesta Celje in oglaševan na Radiu Fantasy (ekskluzivni radijski pokrovitelj projekta Pravljično Celje ter Pravljična dežela 2010) ter v Novem tedniku (pokrovitelj projekta Pravljično Celje 2010 v tiskanem mediju).

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PROJEKTA PRAVLJIČNO CELJE 2010

Zavod Celeia Celje

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR PRAVLJIČNE DEŽELE 2010

Vladimira Skale, VS Styling

POKROVITELJI PRAVLJIČNEGA CELJA 2010

Projekt Pravljično Celje poteka pod okriljem Mestne občine Celje

Ekskluzivni radijski pokrovitelj Pravljičnega Celja 2010: Radio Fantasy

TV pokrovitelj Pravljičnega Celja: TV Celje

Medijska pokrovitelJa Pravljične dežele: Radio Fantasy in Časopis Zvezde Celja

Pokrovitelj prižiganja prazničnih lučk v mestu Celje: Hrustljava skušnjava

Več info o programu Pravljičnega Celja: TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si, www.celeia.info

Več info o programu Pravljične dežele: Vladimira Skale, VS Styling, tel.: 031 270 001, e-mail:pravljicna.dezelacelje@gmail.com,

www.pravljicnadezela.si, www.radiofantasy.com, www.zvezdecelja.si,www.Tv1.si,