O-STA

Imagine Cup 2011 vabi študente k sodelovanju

· Začetek zbiranja prijav za sodelovanje na največjem svetovnem študentskem tekmovanju Imagine Cup 2011

· Slovenski izbor organizira Microsoftov center za inovacije Slovenije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji

· Zmagovalci slovenskega izbora se bodo uvrstili na svetovni finale, ki bo potekal poleti prihodnje leto v New Yorku

Microsoftov center za inovacije Slovenije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji vabi slovenske študentke in študente k sodelovanju na največjem svetovnem študentskem tekmovanju Imagine Cup 2011, ki bo letos potekalo že devetič zapored. Najboljša slovenska ekipa se bo za nagrado udeležila svetovnega finala, ki bo potekal poleti 2011 v New Yorku v ZDA. Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih institucij z vsega sveta. Samo v letu 2010 je na lokalnih, regionalnih in svetovnem izboru sodelovalo več kot 325.000 študentk in študentov, precej dejavni in zelo uspešni pa so vrsto let tudi slovenski predstavniki.

Imagine Cup 2011

Danes se uradno začenja že deveti krog tekmovanja Imagine Cup v Sloveniji, ki predstavlja odskočno desko za svetovni finale v New Yorku poleti 2011. Ob pričetku tekmovanja so organizatorji pripravili dogodek na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, kjer se je odvijal program za inovativne študente. Predavatelji in udeleženci okrogle mize so jim predstavili svoje poglede na pomen inovativnih idej, ponudili nasvete glede pridobitve dodatne pomoči za njihovo realizacijo ter predstavili uspešne zgodbe študentov, ki so svoje ideje že predstavili na svetovnem tekmovanju in celo začeli uspešno globalno start-up podjetje.

Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, član organizacijskega odbora tekmovanja: "Izkušnje kažejo, da je Imagine Cup odličen mehanizem in hkrati priložnost, da se ambiciozne študentske skupine razvijejo v uspešna start-up podjetja. Izkušnje, kako razviti in "prodati" svojo idejo ter bogat socialni kapital, ki ga študentje pridobijo s sodelovanjem, so neprecenljive vrednosti, zato sodelovanje toplo priporočamo vsem inovativnim, ustvarjalnim in ambicioznim študentkam in študentom!"

Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta. Samo v letu 2010 je na lokalnih, regionalnih in svetovnem izboru sodelovalo več kot 325.000 študentov. Študentje sodelujejo v ekipah, ki predstavljajo posamezno fakulteto oziroma skupino fakultet, v obdobju predtekmovanja in finalnega izbora jih spremljata in usmerjata posebej za ta namen izbrana mentorja iz akademske sfere in gospodarstva. Študente se v skladu z dobro prakso spodbuja k multidisciplinarni sestavi ekipe oziroma k mreženju med fakultetami, prav tako pa tudi k povezovanju z gospodarskimi subjekti. Tematiko za svoje ideje študentje črpajo iz milenijskih ciljev Združenih narodov (Millennium Development Goals) s sloganom: "Predstavljajte si svet, v katerem tehnologija pripomore k reševanju najtežjih problemov".

Slovenski izbor Imagine Cup 2011 organizira Microsoftov center za inovacije Slovenije skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami in podjetji. Poleg študentov, izobraževalnih in državnih ustanov bodo organizatorji k sodelovanju pritegniti čim več uspešnih slovenskih podjetij in posameznikov, ki bodo projekt Imagine Cup prepoznali kot most za dostop do mladih talentov, idej ter promocijo svoje blagovne znamke in inovativnosti.

Tekmovanje pa ne predstavlja le merjenja znanja in ustvarjalnosti, saj pogosto pomeni začetek zamisli, ki služijo kot temelj novim podjetjem. Tako je tudi v Sloveniji tekmovanje omogočilo nastanek novih tehnoloških podjetij, ki so svojo pot začela kot ekipe študentov na tekmovanju Imagine Cup. Nadgradnjo izbora namreč predstavlja podjetniški pospeševalnik ITIME, ki bo že tretje leto zapored pomagal dobre ideje pretvoriti v uspešna start-up podjetja, saj ponuja priložnost za vzpostavljanje novih povezav z vlagatelji in partnerji. Pomembno pa je, da sodelujoči študentje v okviru tekmovanja in podjetniškega pospeševalnika spoznajo ostale inovativne posameznike ter ustvarijo nova poznanstva in prijateljstva.

Več informacij o tekmovanju je na voljo na naslovu http://www.imaginecup.si.

KONTAKT:

Simona Rakuša, vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

in

Katra Šemrov, projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103