O-STA

Naslednja različica sistema Windows bo delovala na arhitekturah SoC družb Intel, AMD in ARM

· Naslednja različica odjemalskega operacijskega sistema Windows bo podpirala arhitekture "sistem na čipu" družb Intel, AMD in ARM

· Microsoft na sejmu CES prikazal delovanje prihodnjega sistema Windows na arhitekturi ARM, vključno z uporabo zbirke Microsoft Office

Microsoft je na sejmu 2011 International CES najavil, da bo naslednja različica operacijskega sistema Windows podpirala različne arhitekture sistem na čipu (System on a Chip, SoC), vključno s sistemi ARM partnerjev NVIDIA, Qualcomm in Texas Instruments. Pri arhitekturi x86 bosta Intel in AMD nadaljevala razvoj nizkoenergijskih zasnov SoC, ki bodo v celoti podpirale sistem Windows. Microsoft pričakuje, da bodo arhitekture SoC ob povezavi s širino platforme Windows omogočile pomembne inovacije na področju strojne opreme, uporabnikom pa zagotovile najbolj obsežno ponudbo različnih naprav.

Steven Sinofsky, predsednik enote za Windows in Windows Live pri Microsoftu:

"Z današnjo najavo dokazujemo prilagodljivost in prožnost platforme Windows, ki temelji na moči programske opreme in zavezanosti vrhunskemu inženiringu. Nadaljujemo z razvojem Windowsov, da bi zagotovili funkcionalnosti, ki ji uporabniki zahtevajo na najširšem naboru strojnih platform in velikosti naprav."

Windows na arhitekturah x86 in ARM

V okviru tokratne najave je Microsoft prikazal naslednjo različico operacijskega sistema Windows, ki je delovala na novih platformah SoC družb Intel (arhitektura x86) ter NVIDIA, Qualcomm in Texas Instruments (arhitektura ARM). Tehnološka predstavitev je vključevala prikaz podpore pri različnih scenarijih, kot so strojno pospešena grafika in predvajanje večpredstavnih vsebin, strojno pospešeno spletno brskanje z najnovejšim Internet Explorerjem, podpora napravam USB, tiskanje in druge funkcije, ki jih uporabniki pričakujejo pri svoji računalniški izkušnji. Prav tako je bila prikazana zbirka Microsoft Office, ki je delovala na arhitekturi ARM.

Arhitekture SoC združujejo glavne komponente računalniške naprave v enotnem silicijevem paketu. To združevanje omogoča manjše in tanjše naprave ter zniža porabo energije, podaljša trajanje baterije in omogoči stalno internetno povezanost. S podporo zasnovam SoC v naslednji različici odjemalskega operacijskega sistema Windows Microsoft partnerjem omogoča načrtovanje in proizvodnjo najširšega nabora strojne opreme v zgodovini.

"Tudi najbolj konservativne napovedi kažejo, da se bodo v naslednjih nekaj letih v splet povezale milijarde naprav. Potrebno je pogledati samo pojav in hitro rast kategorije mini prenosnikov, da dojamemo, kaj lahko zagotovi kombinacija Intela in Microsofta. Čeprav gre za prihodnost, je razburljivo, kako bosta naši podjetji lahko povezali prilagojen, energijsko varčen operacijski sistem Windows s prihodnjimi generacijami naših priljubljenih procesorjev Intel Atom in zagotovili edinstvene izkušnje, podobne izkušnjam na osebnih računalnikih, z najdaljšim trajanjem baterije in visoko zmogljivost ter varnostjo," je povedal Douglas L. Davis, Intelov podpredsednik in generalni direktor skupine za mini prenosnike in tablične računalnike.

Platforma Windows bo tudi v prihodnosti podpirala najširši krog naprav. Intel in AMD nadaljujeta z razvojem in izboljšanjem platform x86, vključno z novimi nizkoenergijskimi sistemi, ter predstavljanjem novih zasnov, kot sta nedavno predstavljena druga generacija procesorske družine Intel Core in AMD-jevi izdelki Fusion accelerated processing units (APUs).

"Windows na arhitekturi ARM predstavlja pretres v računalniški industriji. ARM je že največja in najhitreje rastoča arhitektura osrednjih procesorjev, današnja pomembna novica o platformi Windows pa bo še pospešila njeno uveljavljanje. Veselimo se sodelovanja z Microsoftom pri ustvarjanju osupljivih novih računalniških naprav z Windowsi," je izjavil Jen-Hsu Huang, predsednik in glavni izvršni direktor družbe NVIDIA.

"Današnji dan predstavlja pomemben korak naprej v prihodnost računalništva. Pri Qualcommu smo navdušeni nad nadaljevanjem našega sodelovanja z Microsoftom pri razširitvi dosega platfome Windows na dodatne naprave s procesorji Snapdragon, ki bodo ponudile visoko zmogljive mobilne rešitve s stalno internetno povezanostjo," je izjavil Rob Chandhok, predsednik družb Qualcomm Internet Services in Qualcomm Innovation Center.

KONTAKT:

Simona Rakuša , vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

in

Katra Šemrov , projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103