O-STA

Skype prevzema Qik

Združitev podjetij prinaša več možnosti uporabe video aplikacij na različnih napravah

LUXEMBOURG--(BUSINESS WIRE)-- Podjetje Skype je danes sporočilo, da je sklenilo dokončen dogovor o prevzemu podjetja Qik, ki nudi programsko opremo za posnetke na mobilnih napravah in usluge, ki posameznikom omogočajo, da snemajo, shranjujejo in si izmenjujejo pomembne trenutke, kjerkoli že so. Qik s sedežem v mestu Redwood City v Kaliforniji ima 60 zaposlenih in pisarno v Moskvi, v Rusiji. Transakcija se bo predvidoma zaključila januarja 2011. Pogoji prevzema ne bodo javno predstavljeni.

Podjetje Qik je bilo ustanovljeno leta 2006, ponuja pa inovativne in fleksibilne rešitve za snemanje in izmenjevanje posnetkov s komerkoli preko mobilnih naprav, spleta in namiznih platform. Uporabniki lahko posnetke delijo v resničnem času ali jih shranijo in jih gledajo pozneje, možno pa je tudi dopisovanje, deljenje vsebin in arhiviranje. Storitev Qik je možno uporabljati na več kot 200 mobilnih telefonov prek platform Android, iPhone, Symbian, Blackberry in Windows Mobile, medtem ko je že naložena na različnih mobilnih telefonih vodilnih izdelovalcev in nosilcev mobilnih telefonov, ki sodelujejo s Qikom.

Tako Skype kot Qik si prizadevata obogatiti komunikacijo in izmenjavo posnetkov na katerikoli napravi. Prevzem Qika bo utrdil vodilno mesto Skypa kot ponudnika video storitev z dodajanjem možnosti snemanja, shranjevanja in izmenjevanja posnetkov k že obstoječi paleti uslug Skype. S prevzemom bo Skype dobil nadzor nad strokovnim kapitalom, ki stoji za tehnologijo Qik's Smart Streaming™, ki izboljšuje prenos posnetkov prek brezžičnih omrežij.

"Ekipa Qika je omogočila izjemne video izkušnje svojim mobilnim partnerjem in milijonom uporabnikov široke palete naprav," je dejal Tony Bates, direktor podjetja Skype. "Programska oprema Skype omogoča približno 25 odstotkov vseh mednarodnih glasovnih klicev 1, in približno 40% teh klicev s Skypa na Skype poteka preko video povezav. Poglobljene inženirske sposobnosti zaposlenih v Qiku in močna mobilna razmerja bodo izredno dobro dopolnjevala Skype."

Skype in Qik se bosta z združenimi močmi osredotočala na ponujanje bogatejših, bolj integriranih izkušenj, ki bodo ljudem po svetu omogočale izmenjevanje izkušenj v resničnem času prek različnih platform kot tudi shranjevanje posnetkov za kasnejše oglede.

"Ekipa Qika je trdo delala, da bi rešila kompleksne probleme in milijonom ljudi po svetu omogočila, da lahko vsak dan svoje izkušnje delijo z ljudmi, ki jim pomenijo največ," je dejal Vijay Tella, direktor podjetja Qik. "Združitev s Skypom omogoča ekipi Qika, da se poveže z nadarjeno ekipo Skypa ter skupaj z njimi razvija nove in inovativne izdelke za naše stranke in partnerje."

O Skypu

Skype je mednarodna komunikacijska platforma, ki želi odpraviti ovire pri komunikaciji. S pomočjo spletne aplikacije si lahko družinski člani, prijatelji in sodelavci brezplačno izmenjujejo sporočila ter zvočne in video vsebine. Po nizkih cenah lahko kličejo stacionarne in mobilne številke kjerkoli po svetu. Skype je pred kratkim uvedel možnost skupinskih video klicev, ki omogočajo druženje na daljavo skupinam z več kot dvema članoma. Skype je prišel na tržišče leta 2003 v Luxemburgu. Brezplačno ga je možno naložiti na računalnike, mobilne telefone in druge povezovalne naprave s spletne strani www.skype.com.

Novosti in nadgradnje so na voljo na spletnem dnevniku blogs.skype.com/business, Twitterju: @skypeforbusiness in na Facebooku: www.facebook.com/skypeforbusiness.

Za uporabo je potrebna širokopasovna internetna povezava. Skype ni nadomestilo za klasične telefonske storitve in ga ni moč uporabljati za klice v sili.

Skype in z njim povezani zaščitni znaki, logotipi in "S" znak so zaščitni znaki Skype Limited.

O Qiku

Qik je eden vodilnih ponudnikov programske opreme za posnetke na mobilnih napravah, ki uporabnikom pametnih telefonov omogoča, da ujamejo posebne in spontane trenutke v življenju, kjerkoli že so, in jih v istem hipu delijo s prijatelji, družinskimi člani in privrženci. Celovita rešitev Qika izpolnjuje vse potrebe uporabnikov videa, vključno z video klici, izmenjevanjem posnetkov in video sporočil ter možnostjo usklajevanja in shranjevanja posnetkov na splet in namizje. Storitve Qik so na voljo na več kot 200 mobilnih telefonih prek platform Android, iPhone, Symbian, Blackberry in Windows Mobile. Podjetje Qik ima sedež v mestu Redwood City, v Kaliforniji in pisarno v Moskvi, v Rusiji.

1 študija TeleGeography Research 2010 objavljena 6. januarja 2011; * 24.7% vključuje mednarodne storitve PSTN in mednarodne klice s Skypa na Sype.

Kontakt:

kontekti za medije pri Skype:
Brian O'Shaughnessy, +352 621 259 510 (mobilni telefon)
Brian.osh@skype.net
ali
Jennifer Caukin, +1-408-414-7394 (spletna telefonska številka Skype)
Jennifer.caukin@skype.net

Vir: Skype

Izvirno sporočilo za javnost je dostopno na:
http://www.businesswire.com/news/home/20110106006563/en