O-STA

Mobilna pisarna v zasnovi Siemensa in Gericoma

Siemens IC Mobile in Gericom sta vstopila v strateško partnerstvo pri razvoju in implementaciji mobilnih rešitev. Prvi rezultat sodelovanja je vgradnja Siemensovega GPRS modula v Gericomove prenosnike družine Supersonic. Gericomov prenosni računalnik Supersonic GPRS poganja Intelov procesor Pentium III (Tualatin) z 1.2 GHz, vgrajenega ima 512 MB delovnega pomnilnika. Za povezavo z omrežjem in internetom sta poleg GPRS modula vgrajena še omrežna kartica 10/100 Mbit in modem. Vsebuje tudi kombinirano DVD/CD-RW enoto in grafični procesor ATI Radeon z 32 MB pomnilnika ter 30 ali 40GB trdi disk. V prenosnik je poleg standardnih vmesnikov vgrajena infra rdeči vmesnik, 2xUSB in hitri Fire Wire IEEE 1394, napaja pa ga Li-ion baterija. Gericom vgrajuje v Supersonic GPRS dva različna zaslona in sicer 14 palčnega z aktivno matriko in ločljivostjo 1024 x 768 in drugega z diagonalo 15 palcev in ločljivostjo 1400x1050 pik.

Vgrajeni Siemensov GPRS modul omogoča sočasno telefoniranje preko GSM omrežja in deskanje po internetu. V ta namen v posebno ležišče vstavimo SIM kartico GSM operaterja, poseben programski vmesnik pa omogoča preprosto upravljanje z GPRS povezavo, prostoročno telefoniranje pa je mogoče s priloženo slušalko z mikrofonom. GPRS storitev omogoča stalno povezavo (t.i. always on-line), tudi ko ni dejanskega prenosa podatkov. Omogoča prenašanje podatkov v paketih in tudi obračun storitve se nanaša na dejansko prenesene podatke in ne na čas trajanja podatkovne zveze. GPRS tako predstavlja združitev mobilne telefonije in interneta, uporabnik pa poleg telefonske številke dobi še začasno IP številko, ki je značilna za internetni protokol.

Podjetji Siemens in Gericom sta tako poskrbela za najbolj zahtevne mobilne uporabnike, ki tudi zunaj svojega delovnega mesta želijo uživati vse funkcionalnosti klasične pisarne, kot je upravljanje z e-poštnimi predali, dostop do interneta ter intranet/ekstranet strani podjetij ali dobaviteljev, uporaba e-bančništva, pošiljanje in sprejemanje faksov ter prenos podatkov. Gericomovi načrti prodaje v Evropi v letošnjem letu obsegajo 50.000 prenosnikov z vgrajenim GPRS modulom, kar je v primeru Gericoma, ki je znan po ponudbi zmogljivih in bogato opremljenih prenosnikov po izredno konkurenčnih cenah, predstavlja dosegljiv rezultat. Za slovenski trg je podjetje Anni pripravilo dva modela prenosnikov. Prvi model vsebuje 30 GB trdi disk in 14 palčni zaslon, cena z vključenimi dajatvami znaša 569.900 SIT.. Drugi model pa je opremljen s 40GB trdim diskom ter 15 palčnim zaslonom ločljivosti 1400x1050 in je v prodaji za 669.900 SIT.