O-STA

Zahony - tovor iz Ljubljane v Ukrajino v le 38 urah s celovito logistično storitvijo

V petek, 18. marca, ob 9.33 je iz Ljubljane proti ukrajinskemu terminalu Batjevo odpeljal prvi direktni tovorni vlak Slovenskih železnic. Z novim produktom, imenovanim Zahony, so Slovenske železnice vpeljale novo sodobno celovito logistično storitev, ki združuje železniški, cestni in vodni transport.

Vlak Zahony pomeni zanesljivo, kakovostno in cenovno konkurenčno povezavo gospodarstev severne Italije in Slovenije z ukrajinskim in ruskim trgom, vozil pa bo enkrat na teden. Za relacijo Ljubljana-Batjevo direktni vlak potrebuje le 38 ur, kar v primerjavi s prevozom posamičnih pošiljk pomeni zmanjšanje voznega časa za okrog 48 ur.

V Sloveniji se vse pošiljke, ki prispejo iz tujine in z drugih slovenskih postaj, zbirajo na terminalu v Zalogu, kjer se združujejo v direktni vlak, na terminalu Batjevo pa se blago preklada na ukrajinske vagone oziroma tovornjake in dostavi neposredno končnemu prejemniku.

Slovenske železnice so v sodelovanju s svojimi partnerji - italijanskim železniškim prevoznikom Trenitalio in Intereuropo-FLG - uporabnikom ponudile celovit logistični produkt, ki vključuje prevzem blaga pri pošiljatelju, carinjenje, sledenje pošiljk ter dodatne terminalske storitve, ki jih kupci pričakujejo. Bistvene prednosti novega produkta so občutno skrajšanje voznih časov, prilagodljivost ter zagotavljanje celovite storitve na enem mestu.