O-STA

Mladi o sanjski karieri v turizmu

Ljubljana, 29.3.2011 - Nacionalno turistično združenje je v sodelovanju s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje danes organiziralo 16. konferenco Mladi za turizem, na kateri je šest ekip srednjih gostinsko-turističnih šol predstavilo raziskovalne naloge na temo "Turizem - moja priložnost za sanjsko kariero?". Mladi raziskovalci so se soočili z izzivom, kako prepoznati priložnosti zaposlovanja v turizmu. Raziskovalci z zmagovalno nalogo prihajajo iz Slovenj Gradca.

Državno tekmovanje Mladi za turizem, ki ga vsako leto ogrnizira Nacionalno turistično združenje, je uvrščeno na koledar srečanj in tekmovanj srednjih šol ter poteka vse od začetka šolskega leta, vrhunec pa doseže z marčevsko konferenco. Letošnja 16. konferenca, je potekala na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, na njej pa so izsledke nastalih raziskovalnih nalog predstavili dijaki petih sodelujočih gostinsko-turističnih srednjih šol.

Cilj vsakoletnega državnega tekmovanja je širjenje in poglabljanje že osvojenega znanja dijakov nad zahtevnostjo rednega programa na področju turizma, odkrivanje ter razvijanje raziskovalne, inovativne in govorne sposobnosti ter motiviranje dijakov za nadaljnje poglabljanje znanj.

Letošnja tema je slonela na zavedanju pomena razvoja človeških virov za zagotavljanje konkurenčnosti in trajnosti slovenskega turizma. Mladi raziskovalci iz srednjih šol za gostinstvo in turizem Celje, Ljubljana, Maribor, Slovenj Gradec in Novo mesto so pod mentorstvom pripravili raziskovalne naloge, v katerih so se osredotočili predvsem na iskanje pravih poslovnih priložnostih in razvoj svoje karierne poti v turizmu.

Med vsemi raziskovalnimi nalogami je strokovna komisija v sestavi mag. Miha Bratec (NTZ), mag. Tadeja Krašna (Višja gostinska in turistična šola Bled), Tina Hedi Zakonjšek (BTPS, Zavod Novi turizem), Milena Čeko Pungartnik (Zavod Celeia Celje) in mag. Dušan Luin (Fakulteta za komercialne in poslovne vede Celje) soglasno izbrala zmagovalca. Raziskovalci Tamara Desch, Nelly Kušek in Aljaž Ledinek iz Srednje gostinsko turistične in lesarske šole Slovenj Gradec so, pod mentorstvom Romana Založnika in Mateje Gorišek, zasedli prvo mesto z nalogo "Ali je turizem moja poslovna priložnost?". Ekipa bo za nagrado odpotovala na 3-dnevni izlet na otok Pag, kamor jih bo popeljala turistična agencija Collegium. Drugo mesto sta osvojili Živa Juha in Petra Arklinič iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor z nalogo Sanjska kariera v turizmu. Za nagrado se bodo dijaki popeljali na enodnevni izlet na Dunaj, ki ga podarja turistična agencija Komptur ter spoznavali čare termalnega centra Thermana v Laškem. Tretje mesto pa je osvojila Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana, raziskovalka Tina Drobnič pa je v nalogi Slovenska polka - animacija v turizmu podala predlog razvoja programa polke v turizmu in s tem odprtje novih priložnosti za zaposlitev. Za nagrado se bodo dijaki spustili z Rudolfovim splavom po reki Krki ter bili del popotovanja s turističnim avtobusom "Veseli Janez", ki jo podarja Kompas Novo mesto.

Ob zaključku državnega tekmovanja Mladi za turizem bodo vse šole udeleženke sodelovale tudi na strokovnem enodnevnem izletu po Sloveniji, kjer jim bodo predstavniki turistične agencije Collegium inovativno predstavili svojo karierno pot. Po strokovnem delu izleta bodo svoje druženje zaključili v Portorožu na vseslovenski zabavi na plaži.

Več informacij
Nina Pečoler, vodja projekta
Nacionalno turistično združenje
nina.pecoler@ntz-nta.si
05 971 05 76