O-STA

Zmagovalke državnega tekmovanja Mladi za turizem preko socialnega podjetništva do brezplačne šolnine

Ljubljana, 2.4.2012 - Nacionalno turistično združenje je v sodelovanju z Turistično gostinsko zbornico Slovenije, 29. marca, organiziralo 17. Konferenco državnega tekmovanja Mladi za turizem, na kateri je sedem ekip srednjih gostinsko-turističnih šol predstavilo raziskovalne naloge na temo "Razvoj socialnega podjetništva v turizmu". Mladi raziskovalci so se soočili z izzivom, kako s socialno ekonomijo do novih delovnih mest. Raziskovalke z zmagovalno nalogo prihajajo iz Radovljice, za katero so prejele brezplačno šolnino za študijski program Turizem na Fakulteti za komercialne in poslovne vede v Celju ter spomladanski oddih, ki ga ponuja potovalna agencija Collegium.

Državno tekmovanje Mladi za turizem, ki ga vsako leto organizira Nacionalno turistično združenje, je uvrščeno na koledar srečanj in tekmovanj srednjih šol ter poteka vse od začetka šolskega leta, vrhunec pa doseže z marčevsko konferenco. Letošnja 17. konferenca, je potekala na Turistično gostinski zbornici v Ljubljani, na njej pa so izsledke nastalih raziskovalnih nalog pod mentorstvom predstavili dijaki šestih sodelujočih gostinsko-turističnih srednjih šol.

Cilj vsakoletnega državnega tekmovanja je širjenje in poglabljanje že osvojenega znanja dijakov nad zahtevnostjo rednega programa na področju turizma, odkrivanje ter razvijanje raziskovalne, inovativne in govorne sposobnosti ter motiviranje dijakov za nadaljnje poglabljanje znanj.

Letošnja tema je še posebej aktualna in je slonela na socialni ekonomiji, ki v zahodnih državah Evropske Unije že danes zagotavlja tudi do 10% delovnih mest na celotnem trgu dela, v Sloveniji pa ta sektor še ni močno razvit. Mladi raziskovalci iz srednjih šol za gostinstvo in turizem Radovljica, Ljubljana, Maribor, Izola, Radenci in Slovenj Gradec, so pod mentorstvom, s svojimi idejami in inovativnimi pristopi predstavljali, kako lahko turizem pripomore k razvoju socialnega podjetništva in s tem krepi družbeno solidarnost in kohezijo, spodbuja sodelovanje ljudi ter prostovoljsko delo.

Med vsemi raziskovalnimi nalogami je strokovna komisija soglasno izbrala zmagovalca.

Raziskovalke Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice Ana Lapanja, Elma Sadić in Munuela Mitrić so pod mentorstvom Gabrijele Jošt, pripravile nalogo "Tvoja pot, naša zgodba". Fakulteta za komercialne in poslovne vede iz Celja je mladim raziskovalkam podarila šolnino pri vpisu v študijski program Turizem in s tem obetavnim dijakinjam omogočila nadaljnje izobraževanje in karierno rast na tem področju. Poleg te nagrade pa se bodo raziskovalke lahko sprostile tudi na spomladanski zabavi v Rovinju, ki jo organizira turistična agencija Collegium.

Drugo mesto so zasedle raziskovalke Srednje gostinsko turistične in lesarske šole iz Slovenj Gradca, Urška Bogovič, Tjaša Mravlak in Tjaša Piko, ki so pod mentorstvom Romana Založnika in Mateje Gorišek, predstavile Mežnarijo - življenje iz vasi pod Libeliško goro. Ekipa se bo v organizaciji turistične agencije Twin odpravila na izlet v London, turistična agencija Premiki pa bo poskrbela za edinstveno doživetje ob spremljanju tekem svetovnega hokejskega prvenstva, ki se bo odvijalo v Ljubljani.

Tretjeuvrščene raziskovalke pa so postale Klara Ivičič, Taja Grgič in Tea Šulin, dijakinje Srednje gostinsko turistične šole Izola, ki so pod mentorstvom Sergeje Brglez, predstavile, kako Moja potreba, postane moja prednost. Za nagrado jim turistična agencija Kompas Novo mesto podarja ogled Ljubljane s turističnim avtobusom Veseli Janez, okrepčevalnica Gostilna dela pa bo poskrbela za slasten obrok.

Vse sodelujoče raziskovalce in mentorje pa Madžarska turistična organizacija s promocijsko kartico "Obišči mesto Pécs- Evropsko prestolnico kulture" vabi na posebna doživetja in razvajanja v svoje kraje.

Sponzorji:

Fakulteta za komercialne in poslovne vede, TA Collegium, TA Twin,TA Premiki, TA Kompas Novo mesto, Costella , Slovenska turistična organizacija, Okrepčevalnica Gostilna dela, Madžarska nacionalna turistična organizacija

----

Slikovno gradivo:

1. Mladi za turizem - zmagovalci:

Zmagovalke državnega tekmovanja Mladi za turizem 2012 so postale raziskovalke iz Srednje gostinsko turistične šole Radovljica, Slovenj Gradec in Izola

Več informacij
Nina Pečoler, organizator
Nacionalno turistično združenje
nina.pecoler@ntz-nta.si
05 971 05 76