O-STA

Meso in mesni izdelki proste reje piščancev iz Perutnine Ptuj, prvič na slovenskem tržišču

Perutnina Ptuj, ki se je prva v državi odločila za prosto rejo piščancev, je danes poslala na trg prve količine perutninskega mesa in izdelkov, vzrejene na način, ki se je povsem približal reji na kmečkih dvoriščih naših babic. Le nadzor in izbira pasem, ki zagotavljajo najkvalitetnejše meso, je, poleg obdelave na tehnološki linijio, ki tudi predstavlja vrhunski dosežek v opremi mesnopredlovalnih obratov, sodoben. Vse drugo pa se je povsem približalo vsem zakonitostim tradicionalnega življenjskega kroga, prehranjevalnim in življenjskim navadam, kakršne so veljale na kmečkih dvoriščih.

Ob prvih pošiljkah perutninskega mesa in izdelkov, označenih s prepoznavno novo embalažo, ki potrošnike opozarja in jim zagotavlja, da gre za meso živali vzrejenih v prosti reji, so tehnologi Perutnine Ptuj predstavili vrsto prednosti, ki jih ima prosta reja. V prvi vrsti gre za manjšo koncentracijo živali, ki ne odraščajo več v farmah, ampak v hlevih. To pomeni, da imajo piščanci, vzrejeni v sistemu proste reje možnost kombiniranega bivanja v hlevih in na prostem. Zaradi tega se je za več kot tretjino podaljšal čas njihove vzreje, prehrana pa je dopolnjena z rastlinjem iz lokalnega okolja. Določila proste reje namreč opredeljujejo, da morajo zunanje površine, namenjene gibanju piščancev, biti pokrite z rastlinjem.

Perutnina Ptuj, se je na sistem proste reje pripravljala več mesecev, pri njegovem uvajanju pa upoštevala vse tovrstne izkušnje evropskih rejcev piščancev. V nekaterih državah so namreč sistem proste reje piščancev začeli uvajati predvsem zaradi pričakovanj zahtevnejših kupcev, ki si na mizi želijo ne samo boljšo kakovost, ampak tudi večji občutek domačnosti, ki vzbuja spomine tudi na kmečka dvorišča. "Vse doslej znane izkušnje o prosti reji piščancev, smo uvedli v prosto rejo pri kooperantih Perutnine Ptuj, ob tem pa smo upoštevali tudi vse slovenske značilnosti piščančereje, ki ima samo pod okriljem Pertutnine Ptuj praktično že stoletno tradicijo. Zaradi tega lahko vrzeji v naravnem okolju dodamo tudi bogastvo tradicije in naših izkušenj. Ker imamo že dober mesec tudi priložnost predelave perutninskega mesa na najsodobnejši tehnološki liniji, v katero smo vložili 2 milijardi tolarjev, lahko potrošnikom ob piščančjem mesu iz hlevov proste reje, omogočimo popolne garancije nad poreklom in najvišjimi standardi varnosti ter kakovosti. S tehnologijo prihodnosti lahko povsem obvladujemo vse tiste elemente, ki potrošnike tudi najbolj zanimajo, predvsem pa jim zagotavljajo vse prednosti vertikalne organiziranosti postopkov, od izbire pasem do receptov, ki nastajajo v našem kulinaričnem središču," je ob prvih pošiljkah mesa iz proste reje piščancev, poudaril dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj.

Zaenkrat bo Perutnina Ptuj s piščančjim mesom proste reje (v svetu popularno imenovane free range, oskrbovala približno 200 prodajnih mest v Sloveniji. Njihov seznam je objavljen na Perutnininem internetnem portalu www.perutnina.si . Meso in izdelki piščancev iz proste reje bo na prodajnih mestih, zaradi ekstenzivne reje, za približno polovico dražje, od mesa vzrejenega v farmski reji.