O-STA

Z glasbenimi vlaki za planet Zemlja

Topli dnevi in pomladno razpoloženje odpirajo sezono glasbenih prireditev ter prinašajo svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe že več kakor trideset let po vsem svetu praznujemo 22. aprila. V pričakovanju teh dni - in da bi bile poti na prireditve bolj varne in do okolja bolj prijazne - smo Slovenske železnice in društvo Planet Zemlja za naslednje tri mesece pripravili glasbene vlake, s katerimi se bomo skupaj s slovenskimi glasbeniki in vsemi željnimi zabave zapeljali na koncerte po Sloveniji in nato varno nazaj domov.

V sredo, 20. aprila, smo se z vlakom zapeljali v Železniški muzej Slovenskih železnic v Ljubljani na prireditev ob odprtju projekta Z glasbenimi vlaki za planet Zemlja. Dvorano muzeja je s smehom napolnila stand up komičarka in voditeljica Ana Marija Mitič, z glasbo pa Tinkara Kovač, ki je predstavila tudi himno projekta, priredbo njene pesmi Kjer ste vi (Kaj tu dogaja?). Slišali smo tudi že njen prvi singel z novega albuma, ki ga prav v tem času snema.

Nastopajoče in udeležence je pozdravil tudi direktor potniškega prometa Slovenskih železnic mag. Boštjan Koren, ki je dejal, da je vesel, da bodo Slovenske železnice skupaj z Društvom planet Zemlja in slovenskimi glasbeniki tudi na tak način - z glasbo in zabavo - opozarjale na ekološko osveščenost vseh nas. Poudaril je, da je prav vlak prevozno sredstvo, ki je do okolja najbolj prijazno, z njim potujemo varno in ugodno, hkrati pa se ob priložnostih, kakršna je ta, na njem lahko celo zabavamo. Vse je prav prijazno povabil, da naj se čim več vozijo z vlaki, saj so lahko potovanja s številnimi karticami ugodnosti, ki so jih pripravili za mlade, družine in starejše, celo za polovico cenejša.

Programska vodja projekta, glasbenika Tinkara Kovač in Bojan Cvetrežnik - član skupine Terrafolk, sta povedala, da se bomo v prihodnjih treh mesecih z glasbenimi vlaki vozili na koncerte po Sloveniji, na katerih bomo poslušali domala vse najbolj znane slovenske glasbenike in glasbene skupine, kot so Big Foot Mama, Maja Keuc, Kingston, Eva Moškon, Terrafolk in drugi. Naslednji glasbeni vlak nas bo zapeljal 19. maja iz Maribora v Ljubljano, na adrenalinski rock spektakel - koncert zasedbe Elvis Jackson v Križankah. Vsi, ki boste vstopnico za koncert kupili v Info centrih na železniških postajah v Mariboru, Celju in Ljubljani, boste prejeli bon za 50 % cenejše potovanje z vlakom, za dve osebi.

Predsednica društva Irena Mraz je povedala, da se bomo z glasbenimi vlaki zapeljali na vsaj tri koncerte. Zabava z glasbeniki pa se bo začela že na vlaku, na poti na koncerte. Kot je dejala, želijo z glasbo glasno opozoriti na odnos posameznikov in celotne družbe do okoljskih tem, osveščati ljudi, da uporabljajo izdelke in storitve, ki so do okolja prijaznejši. Poudarila je, da se moramo zavedati, da imamo samo en planet Zemlja in da smo odgovorni za naše okolje.