O-STA

Računovodja leta 2011 pri iCentru ceni predvsem kreativnost

Na letošnjem izboru Računovodja leta je laskavi naziv prejela Marija Horvat iz računovodskega servisa Gazeta, ki pri vsakodnevnem delu uporablja iCenter.

Marija Horvat je komisijo navdušila z dobrim poznavanjem slovenskih in mednarodnih računovodskih standardov. Poleg vodenja lastnega računovodskega servisa je tudi višja predavateljica na višjih strokovnih šolah in članica nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana. Pri svojem računovodskem delu se zanaša na iCenter, saj ji ta omogoča kreativnost, s katero lahko zadovolji raznolike izzive svojih strank.

Direktorica računovodskega servisa Gazeta, Marija Horvat, se je s programi in sistemi podjetja SAOP srečala že pri svojih prejšnjih zaposlitvah, kjer je nabrala dragocene izkušnje, ki jih sedaj uporablja pri svojem delu. Med drugim je bila tako zaposlena v Emoni, Mercatorju in Zmajčkovem butiku. "Ko sem začela z lastnim računovodskim servisom, sem sprva uporabljala nek drug program, ki je bil še v DOS-u in kmalu ugotovila, da ne zadošča vsem potrebam današnjega časa. "Začela sem iskati in primerjati ponudbe, povprašala prijatelje ... Večina jih je bila zelo zadovoljnih s storitvami podjetja SAOP, zato sem se tudi sama odločila zanj."

Tako se je konec leta 2007 začelo uspešno sodelovanje Gazete s SAOP-jem, kjer so jim v najkrajšem možnem času pomagali vzpostaviti informacijski sistem iCenter. "Za SAOP sem se odločila predvsem zato, ker gre za slovensko podjetje, ki je stabilno, ima dolgoletne izkušnje in vsa potrebna znanja, so strokovni, ažurni in tudi cenovno ugodni," je razloge, ki so odtehtali pri odločitvi za SAOP, pojasnila Marija. Celovito vzpostavljanje samega sistema je trajalo slaba dva meseca, pri čemer jim je pomagala svetovalka iz podjetja SAOP, ki je poskrbela, da je bil prehod na iCenter kar se da enostaven. Zanimivo je tudi, da so ji na začetku, ko so program že začeli samostojno uporabljati, pomagali drugi zadovoljni uporabniki iCentra. Z uporabo njihovih dobrih praks je usvojila še dodatne zmožnosti, ki jih sistem nudi v praksi.

Računovodstvo z dodano vrednostjo za stranke

Danes v Gazeti uporabljajo module iCentra kot so Osnovna sredstva, Plače ter vse rešitve za knjigovodstvo. "Program sam po sebi deluje krasno, vendar mu moraš tudi posredovati kakovostne podatke, da potem iz njega dobiš kakovostne informacije, z ustrezno vrednostjo za poslovne odločitve. Odkar uporabljamo iCenter, še nismo imeli zadeve, ki je ne bi mogli izvesti s pomočjo tega programa," je o uporabnosti iCentra povedala Marija Horvat. V Gazeti namreč poleg knjigovodstva s pomočjo tega poslovnega programa nudijo tudi finančno in davčno svetovanje ter kontrolinške storitve, ki na primer vključujejo planiranje poslovanja in obvladovanje likvidnosti. Za potrebe dodatnih finančnih analiz in poročil na zahtevo pa podatke iz iCentra izvažajo v Excel. Uporabo programa popolnoma prilagodijo poslovanju posamezne stranke, kar jim v nadaljevanju omogoča zelo učinkovito in kakovostno vodenje njenega poslovanja. Strankam ob izdaji računa za opravljene storitve posredujejo tudi mesečne bilance in davčni obračun ter ostala poročila, ki izkazujejo njihovo tekočo poslovno uspešnost, prek novih zmožnosti pa bi jim lažje pripravljali tudi poslovna poročila in analize na zahtevo.

Tako Marija Horvat: "Kreativnost in prilagodljivost, ki ju omogoča iCenter, prideta prav še posebej v teh časih, ko banke za dodelitev kredita želijo imeti denimo tudi podrobno razdelane finančne tokove za 7 let in več vnaprej." Strankam na primer pomagajo tudi pri pripravi finančnih načrtov za različne razpise, vključno s Slovenskim podjetniškim skladom. V Gazeti trenutno z iCentrom delata dve zaposleni, ki brez težav obvladujeta poslovanje 25 strank, med katerimi so pretežno srednja podjetja.

Podpora širitvi poslovnih storitev

Nedavno so v iCenter vključili tudi modul Materialno poslovanje, s katerim za stranko vodijo naročila dobaviteljev in obvladujejo zaloge materiala. Po besedah Marije Horvat manjša podjetja namreč velikokrat nimajo časa, da bi se ukvarjala s tem in v tem primeru to zaupajo tudi njim, saj jim iCenter omogoča celovit pregled in učinkovito operativno delo na področju materialnega poslovanja. Sicer verjame, da je informacijski sistem primeren za vsa srednja podjetja in ne samo za računovodske servise, saj si ga lahko popolnoma prilagodijo svojemu delovnemu procesu in v končni fazi močno poenostavijo poslovanje.

V računovodskem servisu Gazeta načrtujejo, da bodo v prihodnosti v svoje storitve vključili doslej še neuporabljene zmožnosti iCentra, predvsem v smeri poslovnega poročanja. iCenter strankam ob tem omogoča tudi celovito brezpapirno poslovanje, predvsem z zadnjimi pridobitvami na področju izmenjave elektronskih računov in drugih dokumentov s poslovnimi partnerji. Pomena in prednosti, ki jih tovrstno poslovanje nudi za pohitritev, pocenitev in poenostavitev poslovnih procesov, se zaveda tudi letošnja Računovodja leta, ki k elektronskemu poslovanju spodbuja tudi svoje stranke.

-Konec sporočila-

Dodatne informacije


Logotipi SAOP, fotografije, vsebinski članki... http://www.saop.si/site/o_podjetju_za_novinarje/413/za_novinarje.aspx

Peter Krkoč, Vodja marketinga in odnosov z javnostjo

SAOP d.o.o.
Cesta Goriške fronte 46
5290 Šempeter pri Gorici

M: 031 604 851
E: peter.krkoc@saop.si
F: 05 / 393 81 36
S: http://www.saop.si