O-STA

Slovenske železnice pripravljene na novo šolsko leto

Novo šolsko leto je tik pred vrati in Slovenske železnice so se pripravile na povečano število potnikov. Pričakujemo, da bo v novo šolsko leto z vlakom vstopilo okrog 10.000 dijakov in dijakinj. Z vlaki Slovenskih železnic se prepelje več kot 16 milijonov potnikov na leto. Največji delež je prav mladih do 26. leta - okrog 40 odstotkov vseh potnikov.

Z začetkom novega šolskega leta bodo Slovenske železnice občutno povečale število povezav, ki jih je bilo med počitnicami manj. Ponovno bo začelo voziti 38 vlakov, ki so namenjeni predvsem dijakom. Poleg tega bo tudi letos v sodelovanju s policijo potekala akcija Varna pot v šolo. V prvih dveh tednih septembra bo tako povečano število sprevodnikov na najbolj obremenjenih dijaških vlakih, pa tudi na železniških postajah mest, kamor dijaki in dijakinje potujejo. Obenem bodo na vlakih in železniških postajah za varnost skrbeli tudi policisti. Dosedanje izkušnje kažejo, da je akcija dala pozitivne rezultate.

Vsem mladim potnikom še enkrat priporočamo, da se izognejo gneči v prvih dneh novega šolskega leta in kupijo šolsko abonentsko vozovnico v predprodaji. Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne. Vsi dijaki, vajenci in študenti višjih in visokih šol, ki se šolajo izven kraja stalnega prebivališča, imajo pravico do nakupa subvencionirane mesečne vozovnice. Z izpolnitvijo e-vloge za subvencionirano šolsko abonentsko vozovnico na spletni strani SŽ pa mladi sodelujejo v nagradni igri s privlačnimi nagradami.

Vsi natančnejši podatki o nakupu šolskih vozovnic so objavljeni na spletni strani Slovenskih železnic http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/po-sloveniji/v-solo-ali-sluzbo/sola-z-vlakom