O-STA

Homeopatija - podobno se zdravi s podobnim

Ljubljana, 3. 10. 2011

Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki ga je pred 200 leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik, dr. Samuel Hahnemann. Tanja Šegula, mag. farm. iz Lekarne Ljubljana pojasnjuje, da je osnovni zakon homeopatije (similia similibus curentur ali podobno zdravi podobno) pravi: Snov, ki jo damo zdravemu človeku v velikem odmerku, povzroči nastanek določenih bolezenskih znakov (na primer, kot pri rezanju čebule). Če pa damo bolniku s takšnimi znaki homeopatsko zdravilo, na primer Allium cepa (čebula), v majhnih odmerkih, ti bolezenski znaki izginejo. Učinkovina v veliki dozi povzroči pri zdravem človeku takšne težave, kot jih v majhnih dozah ozdravi pri bolniku. Homeopatija zahteva individualen pristop k zdravljenju, saj lahko bolniki z enakimi diagnozami dobijo povsem različna homeopatska zdravila. V Sloveniji je bil oktobra 2008 sprejet pravilnik, ki omogoča, da lahko homeopatska zdravila pridobijo dovoljenje za promet tudi v Sloveniji in pridejo tudi v slovenske lekarne. Med farmacevti-receptarji jih ima kar 300 od 800 znanje s področja homeopatije, kar je v povprečju eden na lekarno.

Evropska in slovenska zakonodaja homeopatska zdravila uvrščata med zdravila. Za vsa zdravila veljajo določbe iz Zakona o zdravilih. Homeopatska zdravila se lahko izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije.

Za samozdravljenje akutnih stanj lahko dobite homeopatska zdravila ob ustreznem nasvetu magistra farmacije. Samozdravljenje načeloma traja od 3 do 5 dni in je pravica vsakega. Odgovornost za to sprejme vsak pacient sam. Kronično zdravljenje mora vedno potekati pod nadzorom zdravnika homeopata. Sami zase nemalokrat nismo objektivni v procesu zdravljenja.

Pri kroničnih težavah homeopat opravi natančen prvi homeopatski pregled, ki traja približno eno uro, vzame/postavi anamnezo (zgodovino bolezni), določi konstitucijo (prirojeno bolnikovo stanje), miazem (odgovor na bolezen) in psihične lastnosti (razmišljanje), za zdravljenje uporabi konstitucijske, bazične in simptomatske učinkovine, ki so izbrane individualno za vsakega bolnika. Zdravljenje traja najmanj 6 tednov.

Poznavanje homeopatije človeku zelo razširi obzorje, na stvari se da pogledati tudi s povsem drugega zornega kota. Homeopatija išče vzrok za nastale težave. Predvsem pa obravnava bolnika kot posameznika z vsemi njegovimi posebnimi znaki, ki so lastni samo njemu. Homeopatija nauči sprejemanje različnosti, drugačnosti in posebnosti, ker takšni pač smo. Tega ne gre spreminjati za vsako ceno, lahko pa uravnavamo.

Marsikatero akutno težavo, za katero klasična medicina nima primernega zdravila, temveč samo lajša težave, lahko uspešno pozdravimo homeopatsko v nekaj dneh. Prav ob osupljivih uspehih homeopatskega zdravljenja pri dojenčkih in živalih se bo marsikdo prepričal, da homeopatija ni le plod domišljije.

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Išče vzrok bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni, stresu in se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakokrat, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi.

S svojim homeopatskim znanjem lahko magister farmacije zelo učinkovito reši akutne težave bolnikov. Lekarniški farmacevti smo pripravljeni homeopatsko znanje posredovati našim bolnikom, ki so zainteresirani.

Tanja Šegula, mag. farm.,

Lekarna Ljubljana,

vodja enote Supernova

IZDAJA HOMEOPATSKIH ZDRAVIL V LEKARNI SUPERNOVA

ponedeljek - petek od 10. do 14. ure

ponedeljek predvidoma do 16. ure

oziroma po dogovoru telefon: 01 280 86 77

Homeopatska zdravila lahko poleg Lekarne Supernova izdajajo tudi naslednje enote Lekarne Ljubljana:

- Lekarna Bežigrad - Lekarna Logatec

- Lekarna Bežigrajski dvor - Lekarna Črnuče

- Lekarna Fužine - Lekarna Medvode

- Lekarna Nove Jarše - Lekarna Rakovnik

- Lekarna Šentvid - Lekarna Vrhnika

Ustrezne informacije o razpoložljivosti pooblaščene osebe v naštetih lekarnah pridobite s posredovanjem kontaktnega centra Lekarne Ljubljana na telefonski številki 01 230 61 00.

Homeopatskega svetovanja po telefonu in e-pošti ne izvajamo.

POVABILO NA PREDAVANJE

Vljudno vas vabimo na predavanje Homeopatija - podobno se zdravi s podobnim.

KDAJ: torek, 11. 10. 2011, ob 18. uri

LOKACIJA: Viteška dvorana, Križanke v Ljubljani

VSTOPNICA: Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana

Dodatne informacije:

Nataša Marković

natasa.markovic@lekarna-lj.si