O-STA

Lekarna Ljubljana - Brezplačno predavanje s temo "Opustimo kajenje"

Lekarna Ljubljana vabi na brezplačno strokovno predavanje z naslovom Opustimo kajenje, ki bo v četrtek, 23. 2. 2012, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke v Ljubljani. Predavala bo ga. Silva Zamljen, inž. farm., iz Lekarne Ljubljana, ki je tudi vodja programa Opustimo kajenje. Program bo Lekarna Ljubljana to pomlad že drugič izvajala.

Kajenje tobaka pomeni resno grožnjo zdravju. Nikoli ni prepozno, da se posameznik odloči opustiti to nevarno razvado. Za kadilce pa je značilno, da dobro poznajo nevarnosti in možne bolezni, pa tudi prednosti opustitve kajenja. Ravno zato pot ni enostavna, zahteva odločnost, motivacijo in podporo najbližjih.

Kajenje tobaka je aplikacija nikotina v obliki aerosola, ki nastaja pri tlenju. Poleg nikotina se z vsakim vdihom vnaša množica škodljivih produktov, ki nastajajo pri segrevanju in oksidaciji. Stranski tok, ki nastaja v fazi tlenja in neposredno izstopa v prostor, je vzrok za pasivno kajenje nekadilcev. S stranskim tokom dima se sprošča v zrak več rakotvornih in dražečih snovi, kakor jih kadilec vnaša v svoj organizem. Znano je, da nekadilec pasivno "pokadi" 3 cigarete v bližini kadilca, ki pokadi 2 škatli cigaret dnevno.

Na predavanju bodo udeležencem predstavljene različne tehnike opuščanja kajenja, učinki kajenja na telo, sprostitvene tehnike, zdrava prehrana in nikotinske nadomestne terapije ter njihova varna in pravilna uporaba.

Udeležbo na predavanju potrdite na brezplačni telefonski številki 080 71 17 ali na e-naslovu: kartica.zvestobe@lekarna-lj.si. Vstopnica je Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana. Po predavanju pa bodo zainteresiranim izmerili tudi količino ogljikovega monoksida v izdihanem zraku.

Dodatne informacije:

Nataša Markovič

natasa.markovic@lekarna-lj.si