O-STA

Lekarna Ljubljana - brezplačno predavanje s temo kronično vensko popuščanje

KRONIČNO VENSKO POPUŠČANJE

Lekarna Ljubljana vabi na brezplačno strokovno predavanje z naslovom Kronično vensko popuščanje, ki bo v torek, 17. 4. 2012, ob 18. uri v Viteški dvorani, Križanke v Ljubljani. Predavala bo ga. Edith Jošar, mag. farm., spec., iz Lekarne Ljubljana, na koncu predavanja pa bomo tudi predstavili tehnike kompresijskega povijanja.

Kronična obolenja ven so zelo razširjene bolezni, ki prizadenejo najmanj 30 % prebivalstva v lažji ali težji obliki. Kažejo se kot tope ali pekoče bolečine v nogah, občutek težkih nog, noge lahko tudi otekajo, koža srbi, vidne pa so tudi spremembe žil na nogah. Za razvoj bolezenskega stanja največ pripomore dedna obremenitev. Več obolevnosti je pri ženskah, ker so bolj izpostavljene raznim dejavnikom tveganja: hormoni, nosečnost, šibkejše vezivno tkivo, stoječe delo, prekomerna telesna teža ...

Vene imajo nalogo, da zbirajo s kisikom osiromašeno kri v telesu in jo odvajajo nazaj v srce. Stene ven so veliko tanjše in bolj raztegljive kot stene arterij, zato se vene sčasoma zaradi nenehnega pritiska teže krvi okvarijo in razširijo. Kri tako pritiska na površinske vene, ki se razširijo najprej, hkrati se tudi značilno obarvajo in deformirajo. Najprej opazimo značilno temno obarvane metličaste ali mrežaste vene, ki sicer še ne povzročajo bolezenskih težav in ženskam predstavljajo zgolj kozmetični problem. V nadaljnji fazi so prizadete vene, ki povezujejo površinske in globoke vene, kot zadnje pa so prizadete globoke vene. V tem primeru pride do otekanja nog.

Glede na stopnjo težav, le-te lahko ublažimo ali preprečimo z zdravili, ki zmanjšajo prepustnost stene ven, kompresijskimi nogavicami, primerno telovadbo, ki spodbuja odvajanje krvi v venah v smeri proti srcu in z nekaterimi spremenjenimi navadami.

Obravnava zapletov venskih bolezni sodi v domeno zdravnika. Sem spadajo vnetja ven in odprte rane na varicah, nevarne pa so venske tromboze globljih ven, ki potrebujejo takojšnje zdravljenje zaradi možne pljučne embolije. Stopnjo težav najlažje ugotovimo z diagnostično preiskavo pri flebologu z doplersko sonografijo, kjer zdravnik ugotovi obliko predvsem dveh večjih ven, kot tudi pretok krvi skozi vene.

Na predavanju bomo torej povedali, kakšna je naloga ven in kako opravljajo svojo nalogo. Pogledali bomo, zakaj se okvarijo in kakšne bolezni ven se najpogosteje pojavljajo, kako jih zaznamo in kakšen je razlog za njihovo pojavnost. Svetovali bomo, kako preprečiti poslabšanje bolezni in kaj lahko storimo sami s svojim načinom življenja. Za napredovale težave pa bomo pregledali metode in zdravila, s katerimi si lahko pomagamo.

Udeležbo na predavanju potrdite na brezplačni telefonski številki 080 71 17 ali na e-naslovu: kartica.zvestobe@lekarna-lj.si. Vstopnica je Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana.

Dodatne informacije:

Nataša Markovič

natasa.markovic@lekarna-lj.si