O-STA

Konferenca Slovenija po meri mladih ponudila nekaj odgovorov in porodila še več vprašanj

Mladi in mladinski delavci iz različnih koncev Slovenije so se danes, v četrtek, 10. novembra, zbrali v Mariboru, kjer je v dvorani prireditvenega centra ŠTUK potekala konferenca z naslovom Aktivno državljanstvo: Slovenija po meri mladih. Konferenca je potekala v okviru projekta aktivendržavljan.si, ki ga delno financira Evropska unija s sredstvi iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo in šport.

Konferenco je uradno otvorila podžupanja Mestne občine Maribor Astrid Bah, udeležence pa sta pozdravila še direktor Zavoda Pip, Matjaž Kmetec in direktor Urada za mladino RS, mag. Peter Debeljak. Slednji je v uvodnem nagovoru izrazil prepričanje o pomembnosti politične participacije mladih in udeležencem v razmislek ter kasnejšo razpravo podal nekaj zanimivih tez o politični participaciji in jih s tem pospremil v aktiven dan.

Konferenca "Aktivno državljanstvo: Slovenija po meri mladih" je ponudila zanimive prispevke predavateljev, strokovnjakov na področju aktivnega državljanstva. Tako so svoje poglede na tematiko predstavili predstavili dr. Andrej Kirbiš iz Filozofske fakultete v Mariboru, Tadej Beočanin iz Mladinskega sveta Ajdovščina, dr. Andrej Fištravec iz Zavod RS za šolstvo in dr. Žiga Vodovnik iz Fakultete za družbene vede v Ljubljani.

V drugem delu dogodka so udeleženci imeli priložnost prisostvovati na treh različnih panelih, ki so jih zanje pripravili Igor Ranc iz Zveze ŠKIS, Nina Milenkovič Kikelj iz MSS ter Katarina Bervar Sternad (PIC) in Jože Gornik (CNVOS). Udeleženci so prispevke s področja kritično ovrednotili in aktivno sodelovali pri soustvarjanju konference, iz Maribora pa odnesli predvsem znanja, ki jih bodo s pridom uporabili v praksi.

Udeleženka Živa Beguš, študentka sociologije na FDV, je na konferenco prišla iz Ljubljane. Pritegnili so jo odlični predavatelji: "Konferenca je bila izjemno zanimiva. Za udeležbo sem se odločila, ker me zanima tematika, predvsem pa me zanima, kaj lahko poleg volitev storim, da bom aktivna državljanka."

Vodja projekta Aktivendržavljan.si, Brigita Horvat, je spregovorila o namenih konference: "Namen konference je bil predstaviti različne vidike aktivnega državljanstva, v problemsko aktivnem delu pa opolnomočiti mlade in mladinske delavce na treh ravneh: vključevanje mladih v mladinske organizacije in njihova vloga pri razvijanju aktivnega državljanstva, vpliv medijev na politične akterje in pa motiviranje mladih za udeležbo v političnih procesih. Mislim, da so mladi pridobili zanimive informacije, da so na praktične načine preizkusili različne pristope in s tem pridobili znanje, ki ga lahko neposredno prenesejo in uporabijo v praksi."

Organizatorji so zelo zadovoljni z udeležbo, potekom in izsledki konference, predavatelji pa so na zanimiv način predstavili, kaj je aktivno državljanstvo in kako aktivna je slovenska mladina.

V okviru projekta so načrtovane še različne izobraževalne aktivnosti, ki so vezane na štiri temelje participacije mladih v družbi in družbenih procesih - politično, ekonomsko, civilnodružbeno in kulturno participacijo, v okviru katerih mladi spoznajo različne oblike aktivnega državljanstva.