O-STA

Pravljični vlaki s Francijem Rogačem in Pravljičnimi vilami

V četrtek, 15. decembra, bo na tir 1 a ljubljanske železniške postaje zapeljal pravljični vlak, na katerem bo znani slovenski mladinski pisatelj, pravljičar Franci Rogač, otrokom pripovedoval pravljice in predstavil svojo novo dvojezično knjigo Dežka (Smashy the raindrop). V soboto, 17. decembra, v torek, 20. decembra, v četrtek, 22. decembra in v sredo 28. decembra, pa ste vabljeni v družbo Pravljičnih vil, ki vam bodo pripovedovale pravljice na poti v Pravljično deželo v Celju.

Franci Rogač bo predstavil svojo novo pravljico na vlaku

Pravljični vlak se je na železniški postaji v Ljubljani prvič ustavil decembra lani. Franci Rogač je otrokom bral takrat novo izdano pravljico Hrči smrči in razveselil več kot 600 otrok. Letos bodo brezplačne Francijeve predstave potekale 15. decembra, otroke pa bo tudi simbolično obdaril Božiček. Predstave bodo potekale vsako uro v dopoldanskem in popoldanskem času, obvezne pa so predhodne prijave na tel. št. 01 29 12 554.

S Pravljičnimi vilami bomo potovali v Pravljično deželo v Celju

Vsi, ki bodo zamudili predstave Francija Rogača, bodo lahko pravljice poslušali na izbranih vlakih na poti v Pravljično deželo v Celju, na katerih jih bodo pozdravile pravljične vile. V soboto 17. decembra, ob 15.20 bo vlak proti Celju odpeljal iz Maribora, v torek, 20. decembra, ob 16.36 iz Zagorja, v četrtek, 22. decembra, ob 16.35 iz Velenja in v sredo, 28. decembra, ob 15.45 iz Ljubljane. Vlaki bodo ustavljali tudi na vmesnih postajah. Tudi za vrnitev je na voljo več vlakov.

Pravljične vile bodo potnike po prihodu vlaka na železniško postajo v Celje pospremile v Pravljično deželo. Ta bo od železniške postaje oddaljena le nekaj korakov in bo ponujala pester otroški program. Z vlakom se lahko sicer na čarobno dogajanje v Pravljični deželi v Celje odpeljete vsak dan od 16. do 31. decembra. Vozni red vlakov si lahko ogledate na spletni strani Slovenskih železnic.

Otroci potujejo decembra za 75 % ceneje ali celo brezplačno

Potovanje z vlaki pa bo ne le prijetno, temveč tudi prijazno do denarnice. V prazničnih decembru, ko se po Sloveniji odvija vrsta prireditev, lahko otroci do 12 let potujejo s kar 75 % popustom. Pri potovanju 6 otrok ali več pa so tega popusta deležni tudi odrasli spremljevalci. Popust velja za 2. razred vseh vrst vlakov, tudi za vlake ICS. Otroci do 6. leta starosti v spremstvu odraslih z vlaki Slovenskih železnic tudi decembra potujejo brezplačno. Za družinsko potovanje med letom pa priporočamo Družinsko kartico ugodnosti. Z njo bodo starejši od 12 let z vsemi vlaki potovali za 40 odstotkov ceneje, otroci do 12. leta pa brezplačno.