O-STA

LEK SLAVNOSTNO ODPRL PRENOVLJENO PROIZVODNJO STERILNIH IZDELKOV

Danes so v slovenski farmacevtski družbi Lek v Ljubljani slavnostno odprli popolnoma prenovljeno proizvodnjo sterilnih izdelkov. Z otvoritvijo proizvodnje vial, liofilizatov in brizg Lek potrjuje svojo strateško prisotnost na tem najbolj zahtevnem področju farmacevtske tehnologije. Gre za sterilne izdelke, ki se uporabljajo v najtežjih kliničnih stanjih in rešujejo življenje.

Sterilni farmacevtski izdelki imajo v Leku pomemben delež v proizvodnji. Vse višje zahteve po kakovosti sterilnih farmacevtskih oblik s katerimi je Lek dobro uveljavljen na domačem in številnih mednarodnih trgih, so farmacevtske tehnologe pripeljale do odločitve, da se v obstoječem Lekovem proizvodnem kompleksu za proizvodnjo farmacevtskih izdelkov v Ljubljani povsem prenovi in po najsodobnejših standardih uredi proizvodnja vial, liofilizatov in brizg. V tem obratu se bodo proizvajali predvsem izdelki za zdravljenje najtežjih infekcij in zahtevnih kliničnih stanj kot je sepsa. Večina teh proizvodov temelji tudi na lastni proizvodnji farmacevtske učinkovine. S tem Lek udejanja svojo strateško usmerjenost na področje antiinfektikov in utrjuje položaj enega od vodilnih evropskih proizvajalcev teh zdravil.

V proizvodnjo izdelkov kot so Edicin ® (vankomicin), Klimicin (klindamicin), Gentamicin in drugi antibiotiki, namerava Lek v roku dveh let vključiti tudi nove učinkovine na osnovi rekombinatnih tehnologij, razvitih v lastnem razvoju. S temi proizvodi bo proizvodni obrat v celoti izkoriščen in bo potreben še dodatne razširitve. Proizvodni program obsega tudi izdelke kot so kapljice za oči in nekatera druga zdravila v liofilizirani obliki.

»Poznavanje tehnologij sterilne proizvodnje je ena od konkurenčnih prednosti Leka. S prenovljeno proizvodnjo želimo ohraniti obseg načrtovane prodaje sterilnih izdelkov in utrjevati ključna znanja za sterilno proizvodnjo. Sodobna in zahtevna proizvodnja teh izdelkov pomeni udejanjanje Lekove strateške usmeritve v najzahtevnejše farmacevtske tehnologije« je ob otvoritvi povedal Metod Dragonja, predsednik uprave Leka.

Prenova obrata se je pričela pred dvema letoma in je bila zelo zahtevna. Prenovljeni obrat izpolnjuje zahteve najsodobnejših evropskih in ameriških standardov in načel dobre proizvodne prakse. Ravno zaradi zahtevnosti proizvodnje obratom za proizvodnjo parenteralnih farmacevtskih oblik pravimo tudi boljše farmacevtske tehnologije.

Skupna vrednost investicije v prenovo obrata viale je znašala 1,5 mrd SIT. Obrat je visoko avtomatiziran, v njem bodo delali visoko usposobljeni delavci, po potrebi bo možno kapaciteto obrata še povečati.

---------------------------------------------------------------------

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, ki smo jih oblikovali na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.