O-STA

Elektronsko trgovanje vse bolj živahno

Slovenija mogoče res ni najprimernejše mesto za razvoj elektronskega trgovanja, vendar pa se kljub temu tudi pri nas oblikuje skupina desetih do dvajsetih uspešnih spletnih trgovcev. Na področju računalniške opreme izstopa Gambit trade s trgovino na www.enaa.com. V prvem letošnjem četrtletju so prvič sprejeli več kot 1000 kupcev ter ustvarili promet v višini 23,4 milijona SIT.

Vse večje število uporabnikov interneta v Sloveniji se pozna tudi pri obisku domačih spletnih trgovin. Po zadnji podatkih je na spletu bolj ali manj redno že več kot pol milijona Slovenk in Slovencev, kar se pozna tudi pri obisku spletnih strani skupine Gambit trade. Le te so namenjene različnim ciljnim skupinam. Strani z licitacijami in brezplačno programsko opremo obiskuje predvsem mlajša publika. Informatika z@ managerje je kot že ime samo pove namenjena direktorjem in vodilnim delavcem. Dnevnik nove ekonomije privablja širšo publiko, čeprav ankete še vedno kažejo, da strani www.gambit.si obiskuje predvsem moška populacija (82,5%) med 14 in 40 let.

V EnaA trgovini se lahko pohvalijo z visoko povprečno vrednostjo nakupa. Ker se med njihove redne kupce uvrščajo tudi podjetja in organizacije organizacije državne uprave, na seznamu prodanih artiklov pa so tudi notesniki in dlančniki Compaq, povprečnih 21.500,00 SIT niti ni tako veliko. No, med najbolje prodajane artikle še vedno sodijo monitorji, trdi diski, grafični vmesniki in potrošni material, katerega vrednost se meri v nekaj tisočakih.

V Gambit trade so tako zadovoljni tako s prodajo kot z obiskom. V prvem četrtletju so zabeležili skoraj pol milijona obiskov ter izračunalni, da je med delavniki pri njih na obisku v povprečju 53 obiskovalcev naenkrat. Take »gužve« pa bi si želel marsikateri, ne samo e-trgovec.

Aljoša Domijan, predstavnik Gambit trade, je dobre rezultate pojasnil z visokimi vlaganji ter učinkovitim izkoriščanjem možnosti za neposredno komunikacijo s kupci in nižjimi stroški poslovanja, ki omogočajo prodajo z nižjimi cenami. Z uvedbo EnaA elektronske trgovine kot osnovnega okolja za delo z njihovi ključnimi kupci kljub večjemu obsegu potrebujejo sedem komercialistov manj kot lani. V letu 2002 bodo samo zaradi tega prihranili okrog 45 milijonov tolarjev.