O-STA

14. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije"

V torek, 24. aprila 2012, bomo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s Centrom Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pripravili že 14. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije", ki se bo z otvoritvijo začelo ob 11. uri v prostorih Hiše kulinarike na Glavnem trgu 30 v Novem mestu.

Mladi raziskovalci so pri pripravi nalog sledili skupni temi tekmovanja, ki je letos "Vrt - vpogled v lonec gospodinje". Slovensko ozemlje je glede raznolikosti hrane in prehrane posebnost v Evropi, saj Slovenci in narodnostne skupnosti na našem ozemlju ob sodobnem pretoku prebivalstva od vsepovsod živimo na stiku vsaj štirih velikih kulturnih območij - alpskega, panonskega, sredozemskega in balkanskega. Ta kulturna območja so se izoblikovala v stoletjih različnih političnih, gospodarskih, kulturnih, religioznih in drugih vplivov in so od nekdaj pomembno zaznamovala naše skupno življenjsko okolje. Pri tem sta imela pomembno vlogo zlasti etnična pripadnost in verovanje, ki sta sooblikovala samopodobo posameznih etnij in tudi predstave sosedov o njihovem življenju, ravnanju, šegah in navadah, kulinariki in številnih drugih kulturnih sestavinah. Zato iz navedenih razlogov lahko med drugim povprašamo tudi o tem, kje, kako in zakaj pridelujemo in predelujemo živila ter uživamo hrano in pijače.

Predviden program tekmovanja:

11.00 otvoritev tekmovanja in začetek predstavitev z zagovorom skupin pred komisijo

13.30-14.00 ogled razstavnih miz in degustacija jedi

15.00 razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

S pripravo raziskovalnih nalog so se mladi učili raziskovanja in raziskovalnih metod, tekmovanje pa v ZOTKS organiziramo z namenom popularizacije etnoloških in kulinaričnih značilnosti Slovenije, odkrivanja za etnologijo in kulinariko nadarjenih dijakov in študentov ter njihovega spodbujanja k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti.

Za dodatne informacije vam je na voljo Anja Soršak na telefonski številki 01 62 03 693 ali po elektronski pošti na anja.sorsak@zotks.si.

Foto: Utrinek z lanskega tekmovanja, ko so mladi raziskovalci proučevali eno najznačilnejših navad in šeg v Sloveniji - koline. Tekmovanje je potekalo pod skupnim tematskim naslovom "Od radiča do prašiča".