O-STA

Knjižica Multipla skleroza in aktiven način življenja

Avtorji:

doc. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., spec. nevr.

prim. doc. dr. Breda Jesenšek Papež, dr. med., spec. FRM

Jože Žlebič, dipl. fizioterapevt

Aleksandra Orož Koprivnik, dipl. delovna terapevtka

Zvezdana Služnik, dipl. delovna terapevtka

Naslov knjižice: Multipla skleroza in aktiven način življenja

Osebe z multiplo sklerozo se lahko hitro soočijo z omejitvami, ki jih prinaša ta kronična nevrološka bolezen. Zato je izjemnega pomena, da bolniki ohranjajo svojo gibljivost in s tem tudi samostojnost in osebno zadovoljstvo. Telesna vadba in delovna terapija osebam z multiplo sklerozo zmanjšujeta utrudljivost, lajšata bolečine, izboljšujeta obseg gibljivosti, koordinacije in ravnotežja. Hkrati pomagata ohranjati samostojnost pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, opravljanju poklica in interesnih dejavnosti.

Da bi bolnike spodbudili k aktivnemu načinu življenja, jim je odslej na voljo tudi knjižica, ki jo je s pomočjo avtorjev z Inštituta za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ter oddelka za nevrološke bolezni UKC Maribor izdalo podjetje Bayer.

V knjižici so prikazani praktični primeri vadbe z vsemi potrebnimi napotki: ogrevanje, vaje za ravnotežje in koordinacijo, vadba za moč, vzdržljivostna vadba in raztezanje ter nasveti delovnih terapevtk za oblačenje, kopanje, stranišče, splošno higieno, prehranjevanje in delo v kuhinji. Predstavljeni so tudi različni prilagojeni pripomočki, ki lahko vsakodnevna opravila osebam z multiplo sklerozo precej olajšajo.

Knjižica je na voljo na nevroloških oddelkih po Sloveniji, Inštitutu za fizikalno in rehabilitacijsko medicino UKC Maribor ter na sedežu podjetja Bayer.