O-STA

Znova potrjen varnostni profil aspirina za zdravljenje bolečine in vročine

Nova metaanaliza, objavljena v strokovni reviji Drugs in R&D,[i] potrjuje varnostni profil aspirina pri kratkotrajnem zdravljenju blage do srednje močne bolečine in vročine ob prehladu ali gripi, kadar se jemlje v skladu z navodili. To je bila doslej največja analiza 67 kliničnih raziskav aspirina za lajšanje bolečine oz. zniževanje povišane telesne temperature. Obsegala je 20 let raziskav in zajemala pretežno enkratno uporabo zdravila za zdravljenje bolečine. Podatki, ki so jih posredovali bolniki, kažejo, da so neželeni učinki na prebavila zelo redki, prav tako pa tudi ostali zapleti, povezani z jemanjem aspirina.

Dodatno, primerjava med aspirinom in ibuprofenom ali med aspirinom in paracetamolom ni pokazala nobenih značilnih odstopanj pri pojavu neželenih učinkov na prebavila.

Rezultati so pokazali, da je do učinkov na prebavila prišlo samo pri enem od 111 bolnikov, kar je primerljivo terapiji s placebom (9,9 vs. 9,0 odstotkov, p<0.01) in pomeni manj kot 1 % razlike. Ugotovitve so skladne s tistimi, o katerih so poročali v že objavljenih analizah.

Dodatne informacije so na voljo v nadaljevanju!

O Aspirinu za lajšanje bolečine

Že več kot 100 let se ljudje po svetu zanašajo na Aspirin za hitro in učinkovito lajšanje bolečine. Aspirin je tako tudi danes prepoznan kot preverjeno, zaupanja vredno in stroškovno učinkovito protibolečinsko sredstvo. Kadar se ga uživa kratkotrajno (t.j. enkratna uporaba) v skladu z navodili, je zelo redko povezan z resnimi neželenimi učinki. Aspirin je eno najbolj raziskanih zdravil v zgodovini. Številne študije enkratne uporabe za zdravljenje različnih indikacij (migrena, glavoboli tenzijskega tipa, zobobol, itd.) so pokazale, da se Aspirin v odmerkih za zdravilo, ki se izdaja brez recepta, dobro prenaša.

##


Objavljena metaanaliza 67 raziskav potrjuje varnostni profil aspirina za zdravljenje bolečine in vročine

Nova metaanaliza objavljena v strokovni reviji Drugs in R&D,[i] potrjuje varnostni profil aspirina pri kratkotrajnem zdravljenju blage do srednje močne bolečine in vročine ob prehladu ali gripi, kadar se jemlje v skladu z navodili. To je bila doslej največja analiza 67 kliničnih raziskav aspirina za lajšanje bolečine oz. zniževanje povišane telesne temperature. Obsegala je 20 let raziskav in zajemala pretežno enkratno uporabo zdravila za zdravljenje bolečine. Podatki, ki so jih posredovali bolniki, kažejo, da so neželeni učinki na prebavila zelo redki, prav tako pa tudi ostali zapleti, povezani z jemanjem aspirina. Vključeni bolniki so bili na videz zdrave, nestarejše osebe brez znanega tveganja za gastrointestinalne zaplete.

Rezultati so pokazali, da je do učinkov na prebavila prišlo samo pri enem od 111 bolnikov, kar je primerljivo terapiji s placebom (9,9 vs. 9,0 odstotkov, p<0.01) in pomeni manj kot 1 % razlike. Ugotovitve so skladne s tistimi, o katerih so poročali v že objavljenih analizah. Dodatno, primerjava med aspirinom in ibuprofenom ali med aspirinom in paracetamolom ni pokazala nobenih značilnih odstopanj pri pojavu neželenih učinkov na prebavila.

"Aspirin so preiskušale generacije ljudi, kljub temu pa so napačna razumevanja glede varnosti kratkotrajne uporabe še danes lahko precenjena. Rezultati nove analize pri zdravih nestarejših so pomirjujoči tako za zdravnike kot tudi milijone ljudi, ki večinoma jemljejo en odmerek Aspirina - za kratkotrajno lajšanje bolečine, povišane telesne temperature ali bolečine povezane s prehladom ali gripo," je dejal dr. Angel Lanas z Univerze v Zaragozi in vodilni avtor raziskave. "V naši izčrpni metaanalizi je bilo zaznati nizko pojavnost neželenih učinkov, vključno z večjimi gastrointestinalnimi (GI) zapleti, ki so jih prijavljali bolniki. Navidezno odsotni so bili tudi ostali zapleti, povezani z odmerjanjem in trajanjem zdravljenja z aspirinom, ki ga običajno uporabljamo za lajšanje bolečine, zniževanje povišane telesne temperature in znakov, povezanih s prehladom ali gripo."

V metaanalizi so primerjali rezultate poročil bolnikov o neželenih učinkih ob uporabi aspirina in placeba. Rezultati kažejo, da je bilo celotno tveganje za pojav neželenih gastrointestinalnih učinkov ob aspirinu v primerjavi s placebom, nizko. Ob uporabi aspirina je obstajala majhna, a statistično povečana možnost za dispepsijo ali razdražen želodec, v primerjavi s placebom.

Resni gastrointestinalni neželeni učinki so bili zelo redki (eden z aspirinom in trije s placebom). Pri ostalih neželenih učinkih ni bilo razlik med aspirinom in placebom, prav tako med raziskavo ni prišlo do nobene možganske krvavitve.

"Ta obširna analiza potrjuje varnostni profil aspirina ob enkratni uporabi za lajšanje kratkotrajnih bolezni in stanj, kot so bolečina, povišana telesna temperatura in bolečine zaradi prehlada ali gripe," je dejala Renata Sonjak, produktna vodja v Bayerju. "S to novo informacijo so lahko bolniki in zdravniki prepričani, da je uporaba aspirina, ki mu zaupajo, varna, hkrati pa učinkovita in ugodna pot za lajšanje bolečin ter prehlada in gripe."

O študiji

Metaanaliza "Kratkotrajna uporaba pri bolečinah, povišani telesni temperaturi ali prehladih - neželeni GI učinki " na ravni posameznih bolnikov je vključevala informacije iz 67 kliničnih študij z več kot 13.000 bolniki. Bolniki so bili stari v povprečju 32,9 let. 6181 (47 %) bolnikov je bilo zdravljenih z aspirinom ali kombinacijami z aspirinom, 3515 (27 %) jih je bilo zdravljenih s placebom in 3526 (27 %) s primerljivimi učinkovinami, kot sta paracetamol in ibuprofen.* Med uporabniki aspirina:

· jih je 82,5 % prejelo enkratni odmerek (običajno med 500 do 1000 milligramov),

· jih je 17,5 % prejelo večkratni odmerek;

· se jih je dlje od 5 dni zdravilo 3 %.

V primerjavi s placebom je bil prijavljen po en dodaten gastrointestinalni učinek na vsakih 111 bolnikov, zdravljenih z aspirinom (9,9 vs. 9,0 odstotka, p<0,01). Poleg tega v primerjavi med aspirinom in ibuprofenom ali med aspirinom in paracetamolom niso opazili nobenih značilnih odstopanj pri pojavu neželenih učinkov na prebavila.

Avtorji opozarjajo, da ta analiza vključuje primerjave 1) med monoterapijo z aspirinom in placebom kot tudi 2) primerjave aspirina in placeba v kombinaciji z dodatnimi zdravljenji. Dodatna zdravljenja so kot dodatno aktivno učinkovino vsebovala psevdoefedrin, lidokain ali dekstrometorfan. Kot opominjajo avtorji, imajo podatki, predstavljeni v tej analizi, določene omejitve, kot so denimo različni načini uporabe aspirina v študijah. Poleg tega - kot v katerikoli klinični študiji, ki ima določene vstopne/izstopne kriterije - podatki o varnosti morda ne veljajo za vse skupine bolnikov (denimo starejše ali bolnike z razjedo želodca). Da bi potrdili odkritja te analize, bi potrebovali širšo študijo.

Metaanalizo je financiralo podjetje Bayer HealthCare. Vključevala je individualne podatke iz študij, ki jih je zastavil Bayer HealthCare do 31. marca 2008. Akademski avtorji so imeli popoln dostop do vseh podatkov v študijah, interpretirali so rezultate in imeli popoln nadzor nad končno verzijo članka. Bayerjevi avtorji so prispevali tako k interpretaciji podatkov kot pripravi besedila.

* O študijah, ki so vključevale primerljiva zdravila (n=1627), niso poročali. Te študije niso vsebovale zadostnega števila primerov, da bi lahko doprinesle k ustreznim analizam.


[i] Lanas, et al. Short-Term Aspirin Use for Pain and Cold: Gastrointestinal Adverse Effects. Drugs in R&D 2011. doi:10.2165/11593880-000000000-00000