O-STA

Otroci s celega sveta so ustvarjali slike na temo "Zelene skupnosti": Trinajstletna deklica iz ZDA zmagala na mednarodnem otroškem slikarskem tekmovanju na temo okolja, ki ga organizirata UNEP in Bayer

637.675 prijav iz vseh svetovnih regij / državno predtekmovanje na Kitajskem z več kot 2,2 milijona udeleženimi / Vodja UNEP Steiner: "Slike pošiljajo jasno sporočilo o podpori okoljske raznolikosti za generacije, ki prihajajo" / Tekmovanje v letu 2013 bo potekalo na temo: "Voda: vir življenja. Od kod prihaja?"

Pripis k sliki levo: Slika, s katero je trinajstletna Diana Fan (13) iz ZDA zmagala na 21. mednarodnem otroškem slikarskem tekmovanju na temo okolja.

Leverkusen, 20. julija, 2012 - Slika prikazuje pingvina v polarnem okolju, obkroženega s snežinkami, ki predstavljajo različne grožnje za naravo: sekanje gozdov, tovarniške dimnike, neločevanje smeti. Pingvin se v ponižni drži ozira navzdol, na telo s podobami skupnosti, kjer ljudje in živali živijo v sožitju z naravo: majhno mesto z veliko drevesi, sončne elektrarne na strehah in ločeni zbiralniki za smeti; gozd z raznolikimi živalmi; čisto jezero s pisanimi ribami. S to interpretacije je trinajstletna Diana Fan iz Združenih držav Amerike zmagala na 21. mednarodnem otroškem slikarskem tekmovanju na temo okolja s temo "Zelene skupnosti". Bayer in Program Združenih narodov za okolje (United Nations Environmental Program - UNEP) sta, kot del njunega globalnega partnerstva, organizirala to edinstveno tekmovanje, v katerem je sodelovalo 637.675 otrok iz vseh svetovnih regij. Med ostalimi projektnimi partnerji sta japonsko Združenje za svetovni mir in okolje (Foundation for Global Peace and Environment) in Nikon. Dodatno je svoje slike na državnem predtekmovanju oddalo še 2,2 milijona otrok s Kitajske. Diana bo, skupaj z drugouvrščeno, štirinajstletno Ka Mun Leong iz Malezije, in ostalimi zmagovalci iz šestih svetovnih regij, nagrajena konec leta na mednarodnem srečanju. Poleg potovanja bodo otroci nagrajeni še z denarnimi (2000 dolarjev za globalno zmagovalko in po 1000 dolarjev za drugouvrščeno in regionalne zmagovalce) in materialnimi nagradami.

"Sodelujoči na mednarodnem otroškem slikarskem tekmovanju še naprej navdihujejo sodnike s svojo kreativnostjo in zavzetostjo nad okoljem," je dejal generalni podsekretar Združenih narodov ter izvršni direktor UNEP Achim Steiner. "V imenu Združenih narodov čestitam Diani Fan in ostalim nagrajencem za njihove dosežke. Njihova barvita umetniška dela pošiljajo jasno sporočilo, da smo vsi del svetovne zelene skupnosti ter da lahko s trajnostnim načinom življenja zagotovimo, da bodo bogata in raznolika okolja s teh slik imela podporo tudi za generacije, ki prihajajo."

"Navdušeni smo nad otroško ravnijo zavedanja okoljskih problemov in načini, kako uporabijo svojo domišljijo da to izrazijo na slikah," je dejal dr. Michael Preuss, vodja korporativnih zadev in odnosov z mediji v Bayerju. "Zmagovalna slika izraža upe in strahove mlajših generacij ter je hkrati poziv vsakemu posamezniku, da aktivno podpre ohranjanje narave."

Po zaključku predizbora po svetovnih regijah je komisija pedagogov ter predstavnikov UNEP, Bayerja, Združenja za svetovni mir in okolje ter Nikona izbrala zmagovalce ter dodatnih 50 slik, ki bodo razstavljene po svetu. Zmagovalci so bili izbrani na podlagi treh kriterijev: jasnost tematskega sporočila, zanimiv način vizualizacije in moč slikovnega sporočila. Galerijo otroških del je mogoče videti na spletnem naslovu: www.childrenspaintingcompetition.bayer.com

Slikarsko tekmovanje za leto 2013 bo na temo: "Voda: vir življenja. Od kje prihaja?"
Otroci z vsega sveta, ki bodo do svetovnega dne okolja, 5. junija 2013, stari med 6 in 14 let, lahko prijavijo slike na 22. mednarodno otroško slikarsko tekmovanje na temo okolja. V skladu z razglasitvijo Združenih narodov o letu 2013 za mednarodno leto sodelovanja na področju voda, bo tema prihodnjega tekmovanja "Voda: vir življenja. Od kje prihaja?". Rok za prijave slik na tekmovanje je 28. februar 2013. Otroci lahko prijavijo po eno sliko, ki še ni sodelovala na katerem od drugih tekmovanj. Tehnika risanja ali slikanja je poljubna. Slike morajo biti na formatih DIN A4 ali A3 ter na zadnji strani označene z naslednjimi podatki: tekmovalčevo ime, priimer, spol, datum rojstva, naslov, telefonska številka ter elektronski naslov (staršev ali njihov).

Slike je potrebno poslati z navadno pošto na naslov evropskega urada UNEP:
United Nations Environment Programme (UNEP)
Regional Office for Europe
International Environment House
11-13 Chemin des Anémons
1219 Châtelaine, Geneva
Switzerland

O letošnjih zmagovalcih na kratko:
Globalna zmagovalka: Diana Fan (ž/13), ZDA
Drugouvrščena: Ka Mun Leong (ž/14), Malezija

Regionalni zmagovalci
- Evropa: Cristina Durnea (ž/14), Moldavija
- Afrika: Carolina Ferreira Gomes (ž/13), Zelenortski otoki
- Severna Amerika: Mitchelle Lai (ž/13), Kanada
- Latinska Amerika in Karibi: Waldir Hisashi Santana Tokuda (m/12), Brazilija
- Zahodna Azija: Postwalla Dariyash (m/11), Bahrajn
- Azija-Pacifik: Atthapon Wirojrat (m/13), Tajska



Obvestilo za uredništva:
Za spletno galerijo zmagovalnih slik otrok obiščite:
www.childrenspaintingcompetition.bayer.com

Za več informacij o partnerstvu med UNEP in Bayerjem obiščite:
www.unep.bayer.com

Za uporabnike družabnih medijev:
Obiščite nas na facebooku prek www.facebook.com/Bayer
Sledite našim trajnostnim tematikam na twitterju prek twitter.com/Bayer_SD


Izjave, ki se nanašajo na prihodnost

To sporočilo za tisk lahko vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in temeljijo na trenutnih domnevah ter napovedih vodstva skupine Bayer oziroma njenih podskupin. Različna znana in neznana tveganja, negotovosti ter drugi dejavniki lahko pripeljejo do bistvenih razlik med tukaj podanimi napovedmi in dejanskimi rezultati, finančnim stanjem, razvojem ali uspešnostjo poslovanja družbe. Med te dejavnike sodijo dejavniki, omenjeni v javnih poročilih družbe Bayer, ki so dostopna na Bayerjevem spletnem mestu www.bayer.com. Družba ne prevzema nikakršne odgovornosti za posodabljanje izjav, ki se nanašajo na prihodnost, ali njihovo prilagajanje prihodnjim dogodkom oziroma okoliščinam.