O-STA

Evropski dan jezikov

"Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat." Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov, ki se bo odvijal danes 26. septembra. Zavod PIP, v okviru informacijske točke Evropske komisije Europe Direct Maribor, na ta dan organizira akcijo s katero želimo poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. 151 dijakov iz petih mariborskih srednjih šol (Prva gimnazija, II. gimnazija, III. gimnazija, Srednja ekonomska šola in Škofijska gimnazija AMS) bo med 10. in 14. uro na voljo Mariborčankam in Mariborčanom, da se z njimi pogovorite v tujem jeziku, ki ga bodo imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah. Po mariborskih ulicah tako lahko ustavite vsakega dijaka, ki bo oblečen v majico evropskega dneva jezikov ter se z njim pogovorite v tujem jeziku.

26. september je z letom 2001 postal praznik evropskih jezikov. Evropa je prava jezikovna zakladnica: 23 uradnih jezikov EU, več kot 60 regionalnih in manjšinjskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, jeziki priseljencev iz drugih držav in celin. Evropska komisija in Svet Evrope sta leta 2001 s pobudo za evropsko leto jezikov želela opozoriti prav na to neverjetno jezikovno bogastvo.

Ta dan je namenjen osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni raznolikosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je tudi spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja. Znanje jezikov odpira vrata v študijsko in poklicno mobilnost, širi obzorja in ruši kulturne stereotipe.

Več o evropskem dnevu jezikov: http://ec.europa.eu/languages/orphans/european-day-of-languages_sl.htm.