O-STA

Petrol v središču Osijeka odprl sedmega v nizu bencinskih servisov na Hrvaškem

Osijek, 29. maja �- Danes dopoldne je Petrol svečano odprl sedmega v nizu predvidenih 14 bencinskih servisov, ki naj bi do konca leta sestavljali njegovo maloprodajno mrežo na Hrvaškem. Otvoritveni trak na objektu, ki se nahaja na Trpimirovi cesti v središču Osijeka, so simbolično prerezali Miroslav Varga, predstavnik osiješko- baranjske županije, Janez Lotrič, predsednik Petrolove uprave in Igor Meh, direktor podjetja Petrol Trgovina iz Zagreba, ki je tej investiciji namenilo dober milijon evrov. Tradicionalni ťotvoritveni bon prijaznostiŤ je bil tokrat namenjen Otroškemu domu Klasje iz Osijeka.

Gre za sodoben mestni bencinski servis, ki je tehnološko, ekološko in vizuelno opremljen po standardih delniške družbe Petrol. Enakovredna tisti na prodajnih mestih v Sloveniji je tudi raven kakovosti storitev in širina ponudbe na novem bencinskem servisu.

Na 140 kvadratnih metrih prodajalne porabniki tako lahko izbirajo med več kot 2.000 različnimi artikli; od izdelkov za vzdrževanje in nego vozila, prek cigaret, časopisov, igrač ter ostale galanterije, do različnih vrst pijač in prigrizkov oziroma prehrambenih izdelkov. Na voljo so jim tudi vse vrste goriva; poleg neosvinčenega 95- in 98-oktanskega motornega bencina in dizla še vedno tudi osvinečni 98-oktanski bencin. Dodatna ponudba servisa bo v kratkem vključevala še prodajo gospodinjskega plina v jeklenkah.

Tudi novoodprti servis v Osijeku je vključen v franšizno mrežo. Po sistemu ťnon-stopŤ obratuje vse dni v tednu, z njim pa ob pomoči petčlanske ekipe upravlja podjetnik Marijan Garac.

Petrolovo odvisno podjetje na Hrvaškem, ki je pretežni del leta 2001 poslovalo še prek štirih bencinskih servisov �- petega je odprlo ob koncu leta �- tako v danem trenutku razpolaga že s sedmimi bencinskimi servisi; pod blagovno znamko Petrola poslujejo servisi v Zagrebu, Vrpolju, Đakovački Satnici, Ozalju, Slavonskem Brodu in dva v Osijeku. Navedenim sedmim maloprodajnim mestom se bodo v kratkem pridružili še servisi v Karlovcu, Pakoštanih, Veliki Kopanici, Lužani in Zagrebu. Do konca leta 2002 bo jih bo 14. Vsi bodo poslovali po franšiznem sistemu.

Zagon novega investicijskega ciklusa, s tem pa tudi opazno razširitev obstoječega obsega poslovanja družbe Petrol Trgovina, Zagreb poleg uspešno izpeljane poslovne sanacije podjetja omogoča tudi pričakovano izboljšanje splošne ekonomske situacije na Hrvaškem ter predvideno povečanje domačega, tranzitnega in turističnega prometa v državi. Podjetje dolgoročno načrtuje pokriti od 8 do 10 odstotkov potreb hrvaškega naftnega trga. Že do leta 2005 namerava v ta namen vzpostaviti mrežo 30 bencinskih servisov, v obdobju naslednjih petih let oziroma do leta 2010 pa naj bi se njihovo število podvojilo.

Nasploh predstavlja širjenje poslovanja na področje jugovzhodne Evrope eno temeljnih strateških usmeritev koncerna Petrol, ki na ciljne trge vstopa predvsem prek oblikovanja odvisnih podjetij in s sklepanjem strateških partnerstev. Pri tem družbi temeljno konkurenčno prednost predstavlja uveljavljena blagovna znamka ter obvladovanje logistike in prodaje naftnega blaga. Petrolova strateška prizadevanja pri načrtovanem širjenju poslovanja so zato usmerjena predvsem v poslovno konsolidacijo in v razvoj trgovske mreže, ki bo na dolgi rok tako po razvejanosti kot tudi po kakovosti povsem enakovredna Petrolovi domači maloprodajni mreži.